Προστάτης: Φυσικές λύσεις με προστατευτική και θεραπευτική δράση

Η διατροφή, τα βότανα και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης των παθήσεων του προστάτη

Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2019

Μικρές κόκκινες chili πιπεριές
Η καψαϊκίνη των κόκκινων καυτερών πιπεριών συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Ο Προστάτης είναι ένας μικρός αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, ο οποίος συμβάλλει στην παραγωγή του σπέρματος και ελέγχει τη ροή των ούρων από την κύστη. Η σημασία του στην υγεία των ανδρών είναι μεγάλη, αλλά συχνά και ειδικά με την πάροδο της ηλικίας, δημιουργεί προβλήματα, τα οποία χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Η τακτική ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη γιατί στην άρχή της εκδήλωσης σοβαρής ασθένειας του προστάτη, δεν παρουσιάζονται συμπτώματα. Η φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα) μπορεί να προσβάλει τον αδένα του προστάτη σε άνδρες κάθε ηλικίας, ενώ η διόγκωση του αδένα (υπερπλασία) προσβάλλει συνήθως άνδρες άνω των πενήντα ετών.

Στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε σε εναλλακτικές φυσικές θεραπείες οι οποίες λειτουργούν προληπτικά προστατεύοντας τους υγιείς, αλλά και θεραπευτικά, βοηθώντας τους ασθενείς, παράλληλα με την ιατρική συνδρομή.

Διατροφή

Μέλι

Το μέλι και ειδικότερα αυτό που προέρχεται απο ρείκι, δρα προληπτικά και θεραπευτικά σε περιπτώσεις προβλημάτων που σχετίζονται με τον προστάτη.

Το μέλι και ο καρκίνος έχουν σταθερά αντίστροφη σχέση, όπως υποστήριξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Sains Malaysia της Μαλαισίας. Σε σχετική μελέτη τους διαπίστωσαν οτι το μέλι καταπολεμά ορισμένους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου. Συγκεκριμένα, έχει σαφή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, λειτουργεί σαν ένα φυσικό "εμβόλιο" κατά του καρκίνου, προάγει την επούλωση χρόνιων ελκών και τραυμάτων, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine το 2012.

Σε παρόμοια συμπεράσματα οδήγησε ιταλική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Clinics το 2011. Σύμφωνα με αυτήν, το μέλι εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του στο φλαβονοειδές της χρυσίνης.

Κολοκυθόσποροι

Οι κολοκυθόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεϊκό οξύ και φυτοστερόλη, τα οποία είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση παθήσεων του προστάτη. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο που είναι σημαντικός για τον προστάτη, καθώς επίσης και βιταμίνες Α,Β,Ε,C,Κ, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο.

Το γάλα από κολοκυθόσπορους αποτελεί ένα άριστο προληπτικό και θεραπευτικό μέσο για τον προστάτη. Για την παρασκευή του βαζουμε τους κολοκυθόσπορους το βράδυ σε νερό και το πρωϊ τα χτυπάμε στο μπλέντερ, μαζί με το νερό, μέχρι να γίνουν πολτός. Σουρώνουμε και πίνουμε κάθε πρωί μία ώρα πριν το φαγητό, για διάστημα δύο μηνών. Η δόση είναι ένα φλυτζάνι ωμοί κολοκυθόσποροι και ενάμισυ ποτήρι νερό.

Τον προστάτη ωφελούν επίσης οι καρπουζόσποροι, ηλιόσποροι και πεπονόσποροι, χτυπημένοι στο μπλέντερ όπως οι κολοκυθόσποροι.

Ντομάτα

Η ντομάτα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες Α,Β,C καθώς και σε σίδηρο και μαγνήσιο. Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία η οποία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή στον περιορισμό της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη.

Η πρόσληψη λυκοπενίου μέσω της διατροφής συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη και με μικρότερο επίπεδο αγγειογένεσης στον όγκο. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute το 2014. Οι ερευνητές υποστηρίζουν οτι μια δίαιτα πλούσια σε τροφές που περιέχουν λυκοπένιο μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη εμποδίζοντας την νεοαγγειογένεση που προκύπτει στην ανάπτυξη των όγκων.

Παρόμοια αποτελέσματα είχε και έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences το 2014, σύμφωνα με την οποία τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Λυκοπένιο έχουν και άλλες τροφές ωφέλιμες για τον προστάτη, όπως καρπούζι, ροζ γκρέϊπφρουτ, κόκκινη πάπρικα, καρπός τριαντάφυλλου, φράουλες, μύρτιλλα κ.α.

Γύρη

Η γύρη μελισσών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τον προστάτη. Περιέχει μεταξύ άλλων Ψευδάργυρο αλλά και βήτα-σιτοστερόλη, η οποία αναστέλλει τη δράση των ανδρογόνων. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τον προστάτη.

Η γύρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ή και αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, όπως διαπιστώθηκε και σε σχετική μελέτη της Minneapolis VA Center for Chronic Diseases Outcomes Research που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BJU International. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών ερευνών που έχουν δημιοσιευτεί κατέδειξε μια σαφή ευεργετική δράση της γύρης ενάντια στα συμπτώματα της πάθησης αυτής.

Επιπλέον, η γύρη καταπραύνει τα συμπτώματα της προστατίτιδας και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ορισμένοι τύποι γύρης μπορούν να είναι αποτελεσματικοί ακόμα και σε προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε απο το Zhejiang University της Κίνας, η γύρη απο την οικογένεια φυτών brassica campestris, οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα σε καταστροφή. Για τον λόγο αυτό οι ερευνητές υποστήριξαν οτι μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, συμπληρώνοντας ωστόσο οτι θα είναι καλό να ακολουθήσουν και άλλες έρευνες για την αποτελεσματικότητά της σε ανθρώπους. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Phytotherapy Research.

Καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη, η οποία περιέχεται μεταξύ άλλων στις κόκκινες καυτερές πιπεριές, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Η ουσία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, μέσω της διαδικασίας της απόπτωσης, όταν λαμβάνεται σε υψηλές ποσότητες.

Η σχετική έρευνα διενεργήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai του Los Angeles των ΗΠΑ, πάνω σε ποντίκια που είχαν υποστεί γενετική τροποποίηση, ώστε να έχουν ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του προστάτη. Παρατηρήθηκε ότι η καψαϊκίνη μείωσε το PSAκαι οδήγησε το 80% των καρκινικών κυττάρων στη διαδικασία της απόπτωσης και συνέβαλε στην καθυστέρηση της επανεμφάνισης του καρκίνου. Τα δε υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν καθόλου.

Θα πρέπει όμως να αποφεύγεται η καθημερινή υπερκατανάλωση της ουσίας, γιατί αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Λαχανικά γένους Άλλιο

Η καθημερινή κατανάλωση 10 γραμμαρίων από τα λαχανικά γένους Άλλιο (όπως κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα), μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.Τη διαπίστωση αυτή υποστηρίζεικαι σχετική έρενα του National Cancer Institute στο Maryland των ΗΠΑ και του Shanghai Cancer Insitute της Shangai στην Κίνα, η οποία τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία κατανάλωσης σκόρδου και μικρών φρέσκων κρεμμυδιών. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε το 2002 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.

Σταυρανθή λαχανικά

Σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale και το Πανεπιστήμιο Washington, η υψηλή πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών (όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι), μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη και ιδιαίτερα της εξωπροστατικής επέκτασης της νόσου. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.

Παντζάρι

Το παντζάρι είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α. καθώς και σε βιταμίνη Α. Περιέχει επίσης τη χρωστική βητακυανίνη, ουσία η οποία παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ο χυμός του προστατεύει από τις κακοήθειες του προστάτη.

Έχει αποδειχθεί οτι η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να περιορίσει τη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, καθώς και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα και ειδικά για την περίπτωση του προστάτη, έρευνα του Πανεπιστημίου Howard της Washington των ΗΠΑ έδειξε οτι η ουσία αυτή περιορίζει την ανάπτυξη όγκων που σχετίζονται με τον προστάτη κατά 12,5%. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry. Αναμένεται η διενέργεια έρευνας για να εξεταστεί ο βαθμός στον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί η δράση αυτή της βητακυανίνης, απο την κατανάλωση παντζαριών.

Πρόπολη

Η πρόπολη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και του προστάτη, ενώ έχει συνδεθεί και με την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Η πρόπολη εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και όγκων του προστάτη σε ποντίκια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο των ΗΠΑ. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Prevention Research. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε οτι η χημική ένωση CAPE, που αποτελεί συστατικό της πρόπολης, εμποδίζει τον καρκίνο του προστάτη που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, διακόπτοντας τη λειτουργία του συστήματος των καρκινικών κυττάρων για τον εντοπισμό τροφικών πηγών. Η ένωση αυτή όμως δεν καταστρέφει οριστικά τον καρκίνο του προστάτη, αλλά διακόπτει επ' αόριστον τον πολλαπλασιασμό του.

Ω3 λιπαρά οξέα

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε Ω3 μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο οτι η πρόσληψή τους θα είναι καλό να γίνεται μέσω της διατροφής και όχι συμπληρωμάτων.

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει στυπτικές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στη συρρίκνωση των πρησμένων αδένων του προστάτη. Επίσης βοηθά στην πρόληψη των επιπλοκών απο την επίσχεση ούρων, τις ουρολοιμώξεις.

Πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ένα ποτήρι ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε αναμείξει μία κουταλιά της σούπας βιολογικό μηλόξυδο μαζί με μία κουταλιά της σούπας μέλι.

Θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές όπως γαλακτοκομικά, τηγανητά, λιπαρά, πολύ κρέας, μαργαρίνες και βούτυρα.

Βότανα

Saw Palmetto

Το Saw Palmetto (Σερενόα) αντιμετωπίζει την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Το Saw Palmetto μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο σώμα, μειώνοντας ενδεχομένως ένα ένζυμο που συνδέεται με την αύξηση των κυττάρων του προστάτη.

Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κυρίως όταν συνδυάζεται με λυκοπένιο και σελήνιο. Υπάρχουν έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του βοτάνου, θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί οτι υπάρχουν και άλλες που δεν παρουσιάζουν αποτελέσματα.

Ιπποφαές

Το ιπποφαές καταπολεμά την υπερπλασία του προστάτη. Το βότανο αυτό περιέχει μεταξύ άλλων λυκοπένιο, η τακτική πρόσληψη του οποίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μια άλλη ουσία που περιέχει είναι και η β-σιτοστερόλη, η οποία και χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με τον αδένα.

Τριβόλι

Το τριβόλι ωφελεί πολύ τον προστάτη. Βράζουμε ένα ματσάκι βοτάνου σε ένα λίτρο νερό και πίνουμε μία ή δύο ώρες πριν ή μετά τα γεύματα, τρία ποτήρια την ημέρα.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής PSA ενώ, χάρη στην αντικαρκινική ουσία της κουρκουμίνης που περιέχει, είναι αποτελεσματικός σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.

Η κουρκουμίνη, ειδικά όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη και σταματά την ανάπτυξή του. Για βελτίωση της απορρόφησης της κουρκουμίνης απο τον οργανισμό, μπορείτε να την συνδυάζετε με μαύρο πιπέρι.

Τζίντζερ

Το εκχύλισμα τζίντζερ, ασκεί σημαντική ανασταλτική επίδραση στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.

Σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Georgia των ΗΠΑ, αποδείχθηκε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ κατάφερε να συρρικνώσει το μέγεθος του όγκου του προστάτη σε ποντίκια, σε ποσοστό 56%.

Άλλα βότανα

Πράσινο τσάι: Οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες τις οποίες περιέχει το πράσινο τσάι, προλαμβάνουν τις μεταστάσεις του καρκίνου του προστάτη.

Agnus Castus: Ελβετική μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο "Planta Medica", δείχνει ότι το Vitex Agnus Catus (λυγαριά)βοηθά όχι μόνο στην περίπτωση καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη αλλά και στον καρκίνο του προστάτη, καθώς προάγει την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων και βελτιώνει τα συμπτώματα των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης και οιστρογόνων.

Έλαιο λιναρόσπορου: Καθημερινή λήψη 3 κ.σ. ελαίου λιναρόσπορου, μαζί με παστεριωμένο τυρί Cottage για την ενίσχυσή του, παρουσιάζει θεραπευτικά αποτελέσματα.

"Μαλλιά" καλαμποκιού: Αφέψημα από "μαλλιά" καλαμποκιού βοηθά στην υπερπλασία του προστάτη και στην αποφυγή επιπλοκών από την επίσχεση ούρων.

Holy Basil και Τριγονέλα: Βοηθούν στις παθήσεις του προστάτη, γιατί είναι ισχυρά αντιανδρογόνα.

Τσουκνίδα: Έρευνες δείχνουν ότι η τσουκνίδα συμβάλλει στη μείωση της διόγκωσης του προστάτη.

Epilobium Parviflorum: Αυτό το βότανο συνταγογραφείται στην παραδοσιακή ιατρική ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Αυστρίας, για θεραπεία διαταραχών του προστάτη, των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος. πίνουμε δύο φλυτζάνια τσάι σε εκχύλισμα, από Epilobium Parviflorum, κάθε ημέρα, κρύο σε μικρές γουλιές.

Κουμαριά: Το τσάι από φύλλα κουμαριάς, ωφελεί σε υπερτροφία προστάτη.

Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην υγεία του προστάτη και τη μείωση της φλεγμονής. Η διόγκωση του προστάτη έχει βρεθεί ότι κατά ένα μέρος οφείλεται σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Το μεταλλικό αυτό στοιχείο έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει το ένζυμο " 5-alpha-reductase" το οποίο διογκώνει τον προστάτη.

Βιταμίνη D3

Σύμφωνα με επιστημονικό ερευνητή του Buylor College του Τέξας των ΗΠΑ, η βιταμίνη D3 ελαττώνει την πορεία και το μέγεθος του καρκίνου του προστάτη.

Σελήνιο

Σύμφωνα με σχετική έρευνα (JAMA 1996, 276 1957-63), η οποία επιβεβαιώθηκε και από το Διεθνές Επιδημιολογικό Ινστιτούτο το 1997, το σελήνιο προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνων, μεταξύ των οποίων και σε μεγαλύτερο ποσοστό, από τον καρκίνο του προστάτη

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα δυνατό ανασταλτικό όπλο για την αντιμετώπιση κακοήθειας στον προστάτη.

Γενικές συμβουλές

Είναι ζωτικής σημασίας η προσπάθεια αποφυγής της μετατροπής της τεστοστερόνης σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT), γιατί συμβάλλει στον κίνδυνο κακοήθειας του προστάτη. Φυσικά μέσα βοηθητικά σε αυτή την προσπάθεια είναι το βότανο Saw Palmetto (Σερενόα), το οποίο μπλοκάρει τη DHT, η Τσουκνίδα που εμποδίζει τη μετατροπή σε DHT, ο Ψευδάργυρος (κολοκυθόσποροι, σουσάμι, στρείδια κ.α.) και η Προγεστερόνη (κακάο, Λυγαριά ή Agnus Castus, Διοσκορέα ή Wild Yam.

Πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά τρόφιμα και τα ζωϊκά λίπη. Τα ζωϊκά λίπη διεγείρουν την παραγωγή τεστοστερόνης και άλλων ορμονών οι οποίες ευνοούν την ασθένεια του προστάτη. Επίσης όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία, παράγει καρκινογόνες ουσίες, επηρεάζοντας άμεσα τον προστάτη. Nα προτιμάται το βραστό ή ψητό άπαχο κρέας.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και της Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι όσοι ακολουθούν Μεσογειακή διατροφή, παρουσιάζουν μικρότερο οσοστό θνησιμότητας και από καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με αυτούς των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει πολλές λιπαρές και επεξεργασμένες τροφές.

Αν υπάρχει κατακράτηση ή δυσκολία εξόδου των ούρων, ο πάσχων μπορεί να ωφεληθεί με τα λουτρά Sitz. Μπορείτε να πάρετε δύο λεκάνες, να γεμίσετε τη μία με κρύο νερό και την άλλη με ζεστό. Κάθεστε ένα λεπτό στο κρύο νερό και τρία λεπτά στο ζεστό. Το εδραιόλουτρο μπορεί να γίνει και με νερό στο οποίο έχει διαλυθεί θειϊκή μαγνησία.

Το αλκοόλ και ο καφές ερεθίζουν τον προστάτη και μπορεί να επιτείνουν τα συμπτώματα της υπερπλασίας του, γιαυτό και συστήνεται η κατανάλωσή τους με μέτρο.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, παράλληλα με συχνή άσκηση, μπορούν να μειώσουν εμφανώς τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας στον προστάτη.

Σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, ο ύπνος μειώνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη λόγω της ουσίας της μελατονίνης.

Στην περίπτωση της προστατικής φλεγμονής, ακολουθώντας μία αλκαλική δίαιτα με λαχανικά, φρούτα και χυμούς σύντομα η φλεγμονή υποχωρεί.

Θεραπευτικό είναι το καθημερινό μασάζ στο πλάι των αστραγάλων στο σημείο που βρίσκεται το αντίστοιχο σημείο του προστάτη.

Στον καρκίνο του προστάτη, λειτουργεί θεραπευτικά η έκθεση στον ήλιο (βιταμίνη D).

Η φλούδα των καρπουζιών σε σκόνη (αφού ξεραθεί στο φούρνο) είναι διουρητική και φάρμακο για τον προστάτη.

Το ξέρατε ότι...

Το τεστ PSA για τον προστάτη, δεν θεωρείται αλάνθαστο. Εντούτοις είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά σε συνδυασμό με ένα δεύτερο τεστ που συγκρίνει την αύξηση του συγκεκριμένου αντιγόνου PSA από χρόνο σε χρόνο. Αν η ετήσια αύξηση είναι μεγάλη ίσως ενδείκνυνται περαιτέρω εξετάσεις. Υπάρχουν και αυτοδιαγνωστικά τεστ ανίχνευσης προστάτη (PSA) στα φαρμακεία.

Νέα θεραπεία για τον προστάτη είναι η αγγειακή στόχευση - φωτοδυναμική θεραπεία VTP, η οποία λέγεται ότι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη χωρίς να καταστραφεί ο υγιής περιβάλλων ιστός. Σύμφωνα με τον Mark Emberton Κοσμήτορα και ουρολόγο, σύμβουλο στο University College του Λονδίνου, η VTP μειώνει σημαντικά την ανάγκη ριζικής θεραπείας ()όπως η αφαίρεση ή ακτινοβολία ολόκληρου του προστάτη).