Ουλίτιδα: Φυσικοί τρόποι καταπολέμησης

Εναλλακτικές προτάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης

Τελευταία ενημέρωση: 23/1/2020

Αιθέριο έλαιο και κομμάτι απο το φυτό της αλόης
Η αλόη έχει θεραπευτική δράση σε περιπτώσεις ουλίτιδας

Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά για την καταπολέμηση των βακτηρίων που σχετίζονται με την ουλίτιδα.

Η χρήση αιθέριων ελαίων σαν στοματικό διάλυμα, σε συνδυασμό με την συνήθη φροντίδα του στόματος που γίνεται στο σπίτι, συμβάλλει στον περιορισμό της ουλίτιδας αλλά και της πλάκας. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε μελέτη έντεκα σχετικών ερευνών, η οποία διενεργήθηκε απο το Kings College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evidence-Based Dentistry το 2008.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό στοματικό διάλυμα, προσθέτοντας σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό τα αιθέρια έλαια που ακολουθούν.

  • Υλικά:
  • 3 σταγόνες μύρο
  • 2 σταγόνες tea tree
  • 2 σταγόνες λεβάντα
  • 1 σταγόνα κυπαρίσσι
  • 1 σταγόνα κανέλα
  • 1 σταγόνα γαρύφαλλο

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μόνο αιθέριο έλαιο tea tree, βάζοντας 5 σταγόνες του αιθέριου ελαίου σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και κάνοντας μπουκώματα για 30 δευτερόλεπτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3 σταγόνες tea tree και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας. Οι πλύσεις αυτές μπορούν να γίνουν 2-3 φορές την ημέρα.

Άλλα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αυτά του τριαντάφυλλου και του θυμαριού. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και αιθέρια έλαια απο μέντα ή δυόσμο, ιδιαίτερα αν ενδιαφέρεστε και για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι καλό να ξεκινήσετε απο μικρή δοσολογία και να αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγξετε και αν τα αιθέρια έλαια σας προκαλούν κάποιο είδος αλλεργίας, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν προβλήματα.

Αν θέλετε να φυλάξετε για μελλοντική χρήση μέρος απο το διάλυμα που θα δημιουργήσετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο σκουρόχρωμο μπουκάλι, κατά προτίμηση γυάλινο. Το μπουκάλι αυτό θα πρέπει να το αποθηκεύσετε σε κάποιο σκιερό και δροσερό μέρος, καθώς και να το ανακινείτε πάντα πριν απο κάθε χρήση.

Ιδιαίτερα για την περίπτωση ούλων που ματώνουν, μπορείτε να κάνετε γαργάρες με το διάλυμα μίας σταγόνας αιθέριου ελαίου Thymus Vulgaris σε ένα ποτήρι νερό. Επαναλαμβάνετε τακτικά.

Βότανα

Οι τοπικές πλύσεις με αφεψήματα απο βότανα μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ουλίτιδας. Ορισμένα βότανα που χρησιμοποιούνται για αυτό τον σκοπό, είναι η εχινάκεια, το φασκόμηλο, ο ευκάλυπτος, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το χαμομήλι. Συχνά τα βότανα αυτά χρησιμοποιούνται και σε συνδυασμό, όπως για παράδειγμα το φασκόμηλο μαζί με το θυμάρι. Πιο αναλυτικά:

Εχινάκεια: Το βότανο αυτό έχει ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αντισηπτική δράση και συμβάλλει δραστικά στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

Φασκόμηλο: Το Φασκόμηλο έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ουλίτιδας.

Ευκάλυπτος: Ο Ευκάλυπτος έχει αντιβακτηριδιακή δράση, καταπολεμώντας τα βακτήρια που σχετίζονται με την ουλίτιδα.

Θυμάρι: Το Θυμάρι έχει αντισηπτική δράση, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των βακτηρίων.

Χαμομήλι: Το Χαμομήλι έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας. Το χαμομήλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πλύσεις, για απόστημα ούλων.

Δεντρολίβανο: Το δεντρολίβανο παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Το έγχυμά του σε μπουκώματα (όπως και το φασκόμηλο) είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας.
Επίσης, το μασάζ στα ούλα με φρέσκα φύλλα απο δεντρολίβανο, τα οποία έχουν προηγουμένως πολτοποιηθεί ωστε να δημιουργηθεί ένα είδος πάστας, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε πλύσεις με αφέψημα απο δεντρολίβανο ή και να κάνετε τοπικό μασάζ με αιθέριο έλαιο απο δεντρολίβανο. Θα είναι καλό όμως να έχετε πρώτα εφαρμόσει μια μικρή ποσότητα σε μια περιοχή, για το ενδεχόμενο αλλεργίας.

Κάρδαμο: Το μάσημα των σπόρων του κάρδαμου, βοηθά πολύ σε περίπτωση ουλίτιδας.

Αποτελεσματική σε θεραπεία ουλίτιδας και κάθε είδους στοματικών φλεγμονών, είναι και η αλοιφή από έγχυμα φασκόμηλου, δεντρολίβανου και τσουκνίδας με καστορέλαιο

Αλόη

Η Αλόη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πρόληψη και την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων των ούλων. Διαθέτει μεταξύ άλλων αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση. Καταπολεμά μεταξύ άλλων τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τον σχηματισμό πλάκας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Oral Health and Dental Management το 2014, η αλόη είναι το ίδιο αποτελεσματική στη μείωση των δεικτών της περιοδοντικής νόσου όσο και η ουσία της χλωρεξιδίνης. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται συχνά σε διαλύματα δοντιών, λόγω της αντιβακτηριακής δράσης της. Συγκεκριμένα, οι στοματικές πλύσεις με αλόη περιορίζουν σημαντικά την πλάκα, ενώ παράλληλα μειώνουν την αιμορραγία των ούλων.

Μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο προιόν για την στοματική υγεία το οποίο θα περιέχει αλόη. Μια άλλη επιλογή είναι το να εφαρμόσετε απευθείας στα ούλα τζελ αλόης, το οποίο όμως θα προορίζεται και για εσωτερική χρήση.

Βιταμίνες

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία του στόματος, ενώ η αυξημένη πρόσληψή της μπορεί να αναστρέψει μια περίπτωση ουλίτιδας.

Η βιταμίνη αυτή αναστέλλει τον σχηματισμό πλάκας και πέτρας. Eιδικά σε περιπτώσεις ουλίτιδας όμως, περιορίζει την αιμορραγία και το πρήξιμο των ούλων, αλλά και συμβάλλει στη σύσφιξή τους.

Πλήθος ερευνών έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης τόσο με την ουλίτιδα όσο και με την περιοδοντίτιδα.

Το μάσημα ωμού σέλινου, προστατεύει από την ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα

Γενικές συμβουλές

Σωστό βούρτσισμα

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της ουλίτιδας ή να συμβάλλει στην αντιμετώπισή της.

Κατά το βούρτσισμα, η οδοντόβουρτσα δεν πρέπει να τοποθετείται κάθετα στις πλάγιες πλευρές των δοντιών (εσωτερική και εξωτερική), αλλά με μια μικρή κλίση — της τάξης των 45 περίπου μοιρών — προς τα ούλα. Αρχικά πραγματοποιούμε μικρές κυκλικές κινήσεις, καλύπτοντας την επιφάνεια τριών δοντιών κάθε φορά. Στη συνέχεια, η κίνηση της οδοντόβουρτσας θα πρέπει να γίνεται με φορά απο τα ούλα προς τα δόντια.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε οτι οι περιοχές των ούλων που ματώνουν είναι και αυτές στις οποίες θα πρέπει να επιμένουμε περισσότερο κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

Σημαντικό επίσης είναι το να καθαρίζεται η επιφάνεια της γλώσσας, στους θύλακες της οποίας συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες μικροβίων. Βουρτσίζουμε τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα στο πίσω μέρος της γλώσσας και κάνοντας κινήσεις προς τα εμπρός, για τουλάχιστον 5-8 φορές.

Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, και για 2-3 λεπτά κάθε φορά. Ιδανικά, η οδοντόβουρτσα που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει μικρή κεφαλή, ωστε να μη σας δυσκολεύει κατά το βούρτσισμα των πίσω δοντιών. Κυρίως όμως, θα πρέπει να αντικαθίσταται απο καινούρια κάθε 1-3 μήνες.

Το μασάζ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε περιπτώσεις ουλίτιδας, καθώς ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και επιταχύνει την θεραπεία.

Μπορείτε αν θέλετε και να προμηθευτείτε κάποια απο τις ειδικές βούρτσες για μασάζ που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Έλαιο καρύδας

Το λεγόμενο oil pulling, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο απο πλύσεις του στόματος με έλαια, έχει τις ρίζες του στο παραδοσιακό ινδικό θεραπευτικό σύστημα της Ayurveda. Πρόκειται για μια δημοφιλή τεχνική που συμβάλλει στον περιορισμό της ουλίτιδας αλλά και της κακοσμίας του στόματος.

Οι πλύσεις με έλαιο καρύδας μπορούν να μειώσουν τον σχηματισμό πλάκας και της ουλίτιδας που προκαλείται απο αυτήν, σύμφωνα με έρευνα του Kannur Dental College της Ινδίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nigeria Medical Journal το 2015. Η δράση αυτή του ελαίου καρύδας αποδίδεται στην περιεκτικότητά του σε λαυρικό οξύ, το οποίο έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση.

Για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής, τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα ελαίου στη γλώσσα, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται με τη βοήθειά της σε διάφορες περιοχές του στόματος, ιδιαίτερα γύρω και ανάμεσα απο τα δόντια. Τα βακτήρια αιχμαλωτίζονται στο έλαιο, για να απομακρυνθούν στη συνέχεια με την αποβολή του. Στη συνέχεια ξεπλένετε με νερό.

Η ποσότητα που χρησιμοποιείται συνήθως είναι αυτή του ενός κουταλιού της σούπας, μπορείτε όμως να ξεκινήσετε απο μικρότερη ποσότητα την οποία και θα αυξάνετε σταδιακά. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της διάρκειας, καθώς μπορείτε να ξεκινήσετε απο τα πέντε λεπτά και να αυξάνετε στην πορεία μέχρι να φτάσετε τα 20 λεπτά.

Πριν την πρώτη χρήση, θα είναι καλό να κάνετε μια δοκιμαστική εφαρμογή, απλώνοντας μια μικρή ποσότητα ελαίου καρύδας στην εσωτερική πλευρά των καρπών. Με αυτό τον τρόπο θα εξετάσετε το ενδεχόμενο να παρουσιάζετε ευαισθησία η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλεργική αντίδραση.

Βοηθά επίσης και η επάλειψη των ούλων με λάδι καρύδας. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζετε οτι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ακολουθείται συμπληρωματικά και όχι στην θέση των συνήθων πρακτικών στοματικής υγιεινής. Επίσης, η μέθοδος αυτή δεν θα αναστρέψει τα αποτελέσματα της τερηδόνας.

Εκτός από το έλαιο καρύδας, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί το σησαμέλαιο ή, εναλλακτικά, το παρθένο ελαιόλαδο ή το αραφινάριστο ηλιέλαιο.

Οξυζενέ

Το οξυζενέ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στην ουλίτιδα. Έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει οξυγόνο, καταπολεμώντας με τον τρόπο αυτό τα παθογόνα μικρόβια τα οποία δε μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα πλούσια σε οξυγόνο.

Δημιουργείτε ένα διάλυμα αναμειγνύοντας ίσες ποσότητες απο οξυζενέ και νερό, και κάνετε πλύσεις για 30 δευτερόλεπτα. Προσοχή όμως, για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ 3% και όχι κάποιο ισχυρότερο.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μια πάστα με 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και λίγες σταγόνες οξυζενέ. Με τη βοήθεια της οδοντόβουρτσας, εφαρμόζετε στα ούλα με απαλές κινήσεις και ξεβγάζετε. Αξίζει να σημειωθεί οτι το οξυζενέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την απολύμανση οδοντοβουρτσών, ενώ δρα μεταξύ άλλων και ενάντια στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου.

Το οξυζενέ θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό από την American Dental Association.

Αλατόνερο

Η περιστασιακή χρήση αλατόνερου συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

Το αλάτι έχει αντισηπτική και αντιβακτηριακή δράση, ενώ καταπραΰνει παράλληλα το οίδημα που δημιουργείται. Για τον λόγο αυτό, οι στοματικές πλύσεις με αλατόνερο είναι εξαιρετικές όταν υπάρχουν κάποιου είδους πληγές στο στόμα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση ούλων που αιμορραγούν ή δοντιών τα οποία έχουν μόλις αφαιρεθεί.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό.

Αυτή η λύση μπορεί να ακολουθηθεί περιστασιακά, μέχρι και για τρεις εβδομάδες. Η παρατεταμένη χρήση της όμως θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το σμάλτο των δοντιών, λόγω της όξινης φύσης του αλατόνερου.

Έρευνες του Oslo University's Dental Faculty (Dep. of Oral Surgery & Oral Medicine), έχουν δείξει μια μεγάλη σχέση μεταξύ οδοντοπαστών που περιέχουν Sodium Lauryl Sulphate και επαναλαμβανόμενων αφθωδών ελκών

Μαγειρική σόδα

Πολύ αποτελεσματικό θεραπευτικό μέσο αποτελεί επίσης η μαγειρική σόδα, όταν χρησιμοποιείται μια φορά την εβδομάδα στο βούρτσισμα των δοντιών.

Σε υγρή οδοντόβουρτσα βάζετε λίγη σόδα, βουρτσίζετε και ξεπλένετε το στόμα με κρύο ή χλιαρό νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη σόδα σε ανάμειξη με χλιαρό νερό, σαν πάστα στην οδοντόβουρτσα.

Αυτή η μέθοδος βοηθά επίσης και στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας. Σχετική μελέτη του 2008, πέντε κλινικών ερευνών, δημοσιευμένη στο Journal of Clinical Dentistry, σημειώνει την αποτελεσματικότητα της σόδας, ως προς το θέμα αυτό, σε σύγκριση με τα άλλα προϊόντα.

Επίσης σύμφωνα με την International Dental Association ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμήσετε την ουλίτιδα (και την πλάκα) είναι να κάνετε μία φορά την ημέρα ελαφρό μασάζ με τα δάχτυλα στα ούλα, με μία πάστα από ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και αλατιού.Το μασάζ αυτό ακολουθείται από βούρτσισμα, για ένα λεπτό με μαλακή οδοντόβουρτσα με οδοντόκρεμα.Όταν υποχωρήσει το πρόβλημα θα επανέλθετε στη συνήθη σας διαδικασία πλυσίματος των δοντιών, ώστε να μην υπάρξει ο ελάχιστος κίνδυνος φθοράς του σμάλτου των δοντιών.

Πράσινο σαπούνι

Σύμφωνα με τον Dr. Gerald F. Judd, Ομότιμο Καθηγητή Χημείας στο Purdue University, το βούρτσισμα των δοντιών με σαπούνι αντί για οδοντόκρεμα εξαλείφει αποικίες βακτηρίων, καταπολεμά ασθένειες ούλων και είναι πολύ χρήσιμο για την περιοδοντική νόσο.

Κατά τον Dr. Judd, το φθόριο στις οδοντόκρεμες καθιστά αδύναμο το σμάλτο των δοντιών και καταστρέφει 83 ένζυμα. Σχετικά επίσης ο Dr. Hardy Limeback, Καθηγητής Οδοντιατρικής στο Toronto University, υποστηρίζει ότι τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν φθοριούχα οδοντόκρεμα ή να πίνουν φθοριωμένο νερό.

Αξίζει να σημειωθεί οτι, σύμφωνα με τον Dr. Judd, η γλυκερίνη είναι παρούσα σε όλες τις οδοντόκρεμες και χρειάζεται 27 πλύσεις για να καθαριστεί, διαφορετικά επικαλύπτει τα δόντια με μεμβράνη με αποτέλεσμα η διφωσφατάση αδενοσίνης να μη μπορεί να παράσχει φωσφορικό άλας στο σμάλτο.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις βουρτσίσματος με πράσινο σαπούνι που έδωσαν άμεσα αποτελέσματα σε περιπτώσεις επώδυνης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

Μπουκώματα με αφέψημα θυμαριού, δεντρολίβανου και φασκόμηλου είναι θεραπευτικά σε ουλίτιδα, φλεγμονές και στοματικά έλκη

Κουρκουμάς

Σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στο Journal of Contemporary Dental Practice, αναφέρθηκε ότι, η χρήση κουρκουμά, σαν στοματικό διάλυμα, λόγω των αντιμικροβιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ουλίτιδας και πλάκας.

Βάμμα ρίγανης

Μπορείτε να κάνετε ένα βάμμα ρίγανης ( 3 κ.σ. ρίγανης τις καλύπτετε με τριπλάσια ποσότητα καθαρού οινοπνεύματος ή βότκας μέσα σε ένα σκουρόχρωμο βάζο ή ελλείψει αυτού σε ένα βάζο τυλιγμένο εξωτερικά με αλουμινόχαρτο ). Το κλείνετε καλά και το αφήνετε για δύο εβδομάδες , ανακινώντας καθημερινά το περιεχόμενό του. Στη συνέχεια το σουρώνετε και επαλείφετε καθημερινά με αυτό τα ούλα σας, με τη βοήθεια μιας μπατονέτας.

Άλλες συμβουλές

Γλυστρίδα: Ο χυμός της γλυστρίδας μαζί με ροδέλαιο, συνιστάται για ουλίτιδα, στοματικές πληγές και χαλαρά δόντια.

Πολυκόμπι: Το πολυκόμπι (Horsetail) είναι πολύ πλούσιο σε μέταλλα και η τοπική εφαρμογή του σε γαργάρες, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας

Το ξέρατε ότι...

Στην αντιμετώπιση της αιμορραγίας των ούλων, εκτός από τις πλύσεις με το διάλυμα μιας σταγόνας αιθέριου ελαίου θυμαριού σε ένα ποτήρι νερό, βοηθούν πολύ και τα εξής:

H χρήση μίας σταγόνας tea tree στην οδοντόβουρτσα, κατά το πλύσιμο των δοντιών Η χρήση εγχύματος φύλλων καρυδιάς ως στοματικό διάλυμα Οι πλύσεις με αφέψημα φασκόμηλου Το μασάζ των ούλων με φρέσκο χυμό λεμονιού Η επάλειψη των ούλων (με τη βοήθεια μπατονέτας) βάμματος πρόπολης Μπορείτε να κόψετε ένα κυδώνι και να το βάλετε για μια εβδομάδα σε λευκό κρασί. Κάνετε με αυτό πλύσεις (έχει αιμοστατικές ιδιότητες)