Νευραλγία τριδύμου

Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2019

Άνθη απο το βότανο του βάλσαμου, το οποίο συναντάται και σαν υπερικό ή St. John's Wort
Το βάλσαμο είναι το βασικό θεραπευτικό βότανο σε περιπτώσεις νευραλγιών

Η νευραλγία τριδύμου είναι μία κατάσταση χρόνιου πόνου που προέρχεται από το τρίδυμο ή 5ο κρανιακό νεύρο. Η νευραλγία αυτή χαρακτηρίζεται από απότομο και πολύ δυνατό πόνο, ο οποίος μπορεί να εντοπίζεται στο πρόσωπο, στον κρόταφο, γύρω από το μάτι, στο σαγόνι, στο μάγουλο. Μπορεί να προκληθεί από μία απλή καθημερινή κίνηση ή και απλά από ρεύμα αέρα. Η συμβατική Ιατρική αντιμετωπίζει το πρόβλημα συνήθως με δυνατά αντισπασμωδικά φάρμακα, ενέσεις, ή και εγχείριση.

Τελευταίες μικρές προς το παρόν έρευνες, έχουν δείξει ότι ακόμα και οι ενέσεις Botox μπορεί να επιφέρουν κάποια μείωση του πόνου, σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν αποτελέσματα από τη φαρμακευτική αγωγή.

Σε αυτό το άρθρο κάνουμε γνωστά τα φυσικά μέσα τα οποία έχουν εμφανίσει αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πάθησης αυτής, η οποία ταλαιπωρεί πολλά άτομα.

Βότανα

Βάλσαμο

Το αφέψημα του βάλσαμου (το οποίο συχνά αναφέρεται και σαν υπερικό ή St. Johns Wort) είναι το βασικό θεραπευτικό βότανο σε νευραλγίες και ειδικά στη νευραλγία τριδύμου, καθώς και σε πόνους. Να αποφεύγεται η λήψη του κατά την περίοδο της ηλιοθεραπείας, σε περίπτωση υπέρτασης καθώς επίσης η κατανάλωσή του συγχρόνως με οινοπνευματώδη και επεξεργασμένες πρωτεϊνούχες τροφές.

Άλλα θεραπευτικά βότανα

Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι το δεύτερο αποτελεσματικό βότανο στην αντιμετώπιση της νευραλγίας τριδύμου. Η χρήση του γίνεται σε έγχυμα με λίγες σταγόνες λεμόνι.

Βαλεριάνα: Η Βαλεριάνα είναι ένα από τα βότανα που αντιμετωπίζουν τη νευραλγία τριδύμου. Το βότανο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται από υποτασικούς.

Λουΐζα: Η λουΐζα είναι θεραπευτικό βότανο γενικά κατά νευραλγιών. Η χρήση της γίνεται σε έγχυμα ή με τοπική εφαρμογή σε κατάπλασμα στο επώδυνο μέρος.

Δεντρολίβανο, Μέντα: Το δεντρολίβανο και η μέντα διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη νευραλγία τριδύμου.

Πασσιφλόρα: Η πασσιφλόρα ασκεί ηρεμιστική δράση χωρίς να προκαλεί εθισμό και βοηθά στην αντιμετώπιση της νευραλγίας και του πόνου. Να αποφεύγεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Γλυκόριζα: Το αφέψημα της γλυκόριζας ανακουφίζει από τους πόνους προσώπου που οφείλονται σε νευραλγία τριδύμου. Να αποφεύγεται σε εγκυμοσύνη, καρδιοπάθεια και υπέρταση.

Βιταμίνες

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά η Β12 είναι ουσιώδους σημασίας στην αντιμετώπιση της νευραλγίας τριδύμου. Οι βιταμίνες Β έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μειώνουν τη φλεγμονή η οποία προκαλεί τον πόνο.

Συμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στο 14ο Συνέδριο της International Headache Society, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, μπορεί να προκαλέσει νευραλγία τριδύμου,προσώπου και περιφερική.

Μαγνήσιο - Βόριο

Το μαγνήσιο και το βόριο αλληλοσυμπληρώνονται ως προς τη συμβολή τους στην προστασία της υγείας των νεύρων και της μυελίνης, και μειώνουν τη φλεγμονή.

Μουρουνέλαιο

Το μουρουνέλαιο λόγω της περιεκτικότητάς του σε Ω3, βοηθά στη θεραπεία της φλεγμονής, η οποία προκαλεί τη νευραλγία τριδύμου.

Διατροφή

Η διατροφή του ασθενούς πρέπει να είναι πλούσια σε Ω3 και βιταμίνες Β. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε τροφές όπως αυγά, λαχανικά, ψάρια, γαρίδες, συκώτι, γαλοπούλα, ηλιόσπορους, φακές, βασιλικό πολτό, φρούτα, σταυρανθή λαχανικά.

Θα πρέπει επίσης να καταναλώνει τροφές που περιέχουν βιταμίνη Α, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού του. Ορισμένες απο αυτές είναι οι εξής: μπροκολο, καρότα, βερύκοκα, σπανάκι, ντομάτες, μαϊντανό,μουρουνέλαιο, συκώτι μοσχαρίσιο ή αρνίσιο.

Γενικές συμβουλές

Το Clayton College of Natural Health, προτείνει την τοπική χρήση του πιπεριού καγιέν για την αντιμετώπιση της νευραλγίας τριδύμου. Μπορείτε να προσθέσετε μία πρέζα καγιέν στην κρέμα προσώπου σας και να την εφαρμόζετε στην επώδυνη περιοχή ή να αγοράσετε κρέμα καψαϊκίνης από το φαρμακείο. Το καγιέν εμποδίζει τη μετάδοση της ουσίας που μεταφέρει τα μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο και έτσι ανακουφίζει από τον πόνο. Να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά από κάθε εφαρμογή του. Διακόψτε τη χρήση αν παρατηρήσετε υπερευαισθησία.

Η Ομοιοπαθητική διαθέτει ειδικά φάρμακα για τη θεραπεία της νευραλγίας τριδύμου, συγκεκριμενοποιώντας το ανάλογο φάρμακο ανάλογα με την πλευρά στην οποία εντοπίζεται ο πόνος και με την αίσθηση που τον συνοδεύει (μούδιασμα, συσπάσεις κ.α.) καθώς και με τις αιτίες που τον προκαλούν ή τον επιδεινώνουν. Τα ειδικά αυτά φάρμακα, έχουν συνήθως αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Και η κινέζική ιατρική διαθέτει φάρμακα αποτελεσματικά για τη νευραλγία τριδύμου, όπως είναι τα βάμματα "Tian Ma Gou Teng Yin" και "Long Dan Xie Gan Tang". Μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία που διαθέτουν και αυτού του είδους τα φάρμακα (όπως π.χ. το φαρμακείο Χατζοπούλου-Νικολάου στη Σόλωνος και άλλα).

Η βαθιά αναπνοή μόνη της ή με στα πλαίσια της Γιόγκα, ανακουφίζει από τον πόνο της νευραλγίας τριδύμου.

Άλλος τρόπος αντιμετώπισης του πόνου, είναι οι κομπρέσες στο επώδυνο σημείο με διάλυση 1 κουταλιάς σούπας αλάτων Θειϊκής Μαγνησίας (Epsom Salts) σε 2 φλυτζάνια ζεστό νερό.

Έχει αναφερθεί αποτέλεσμα απαλλαγής πόνου σε ασθενή, με καθημερινή λήψη 300 mg βάλσαμου (St. Johns Wort) μαζί με βιταμίνη Β Complex.

Έχει επίσης αναφερθεί θεραπεία ασθενούς (απαλλαγή από τον πόνο) με καθημερινή λήψη Μαγνησίου, Λιναρόσπορου, βιταμίνης Β12 και οργανικής ρίζας Ashwagandha. Αυτός ο ασθενής επέλεγε στη διατροφή του βιολογικές τροφές και εξέθετε τον εαυτό του στις ακτίνες του ήλιου, όσο περισσότερο μπορούσε, κατά τις κατάλληλες ώρες.

Ο Βελονισμός παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα στη νευραλγία τριδύμου. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θεραπείας ασθενών με τη βοήθεια του βελονισμού.

Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο της νευραλγίας τριδύμου, αν πιέσετε το σημείο βελονισμού που βρίσκεται στο μήλο του προσώπου. Το σημείο αυτό βρίσκεται μέσα στην κοιλότητα που σχηματίζουν τα οστά, κάτω ακριβώς από το μήλο, στο ύψος της άκρης του ρουθουνιού της μύτης. Η πίεση γίνεται με το δάχτυλο, με κυκλικές κινήσεις.

Επειδή τις περισσότερες φορές ο πόνος της νευραλγίας τριδύμου αντανακλά στα δόντια, μην επιτρέψετε να σας γίνει εξαγωγή δοντιών πιστεύοντας λανθασμένα οτι θα ανακουφιστείτε απο τον πόνο. Αυτό θα ήταν μια λάθος ενέργεια, που δεν θα σας αποφέρει κανένα όφελος. Προτιμήστε στην κρίση πόνου τη χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων που έχουν αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και άλλων φυσικών θεραπειών.

Το ξέρατε ότι...

Οι φυσικοί θεραπευτές θεωρούν ότι το πρόβλημα της νευραλγίας τριδύμου, προέρχεται από έλλειψη βιταμινών και μετάλλων καθώς και από συσσώρευση τοξινών, κυρίως λόγω κακής διατροφής, οι οποίες προσβάλλουν τα νεύρα του προσώπου.