Μετεωρισμός: Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης

Φυσικά μέσα αντιμετώπισης και επιβαρυντικοί παράγοντες

Τελευταία ενημέρωση: 29/1/2016

Το φυτό του βασιλικού
Το αιθέριο έλαιο βασιλικού περιορίζει τα συμπτώματα του μετεωρισμού

Βότανα

Γλυκάνισο

Η κατανάλωση αφεψήματος απο γλυκάνισο μετά το φαγητό μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο του μετεωρισμού.

Το βότανο αυτό ρυθμίζει την λειτουργία των εντέρων και ηρεμεί το στομάχι σε περιπτώσεις τυμπανισμού, μετεωρισμού ή και δυσπεψίας.

Μπορεί να συνδυαστεί με φασκόμηλο ή και δυόσμο.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες, ενώ μπορεί να διευκολύνει την αποβολή των αερίων του εντέρου, προσφέροντας έτσι ανακούφιση απο τον πόνο. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η Αχιλλέα.

Το βότανο αυτό ενδείκνυται και για περιπτώσεις δυσπεψίας, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, διάρροιας και διαφόρων άλλων προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος.

Μέντα

Η μέντα καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα.

Το βότανο αυτό μπορεί να ανακουφίσει απο το αίσθημα δυσφορίας, καθώς χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα διευκολύνοντας έτσι την απομάκρυνση των αερίων μέσω του ρεψίματος. Επιπλέον, η μέντα περιορίζει τους εντερικούς σπασμούς.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ (ή πιπερόριζα) καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα, διευκολύνοντας την διαδικασία της πέψης και την απομάκρυνση των αερίων που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκειά της. Επιπλέον, το βότανο αυτό έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες.

Αιθέρια έλαια

Βασιλικός

Το αιθέριο έλαιο βασιλικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιπτώσεις αεροφαγίας και μετεωρισμού.

Διαθέτει ισχυρές αντισπασμωδικές ιδιότητες και τονώνει το πεπτικό σύστημα, βελτιώνοντας τη λειτουργία του στομάχου και ελαττώνοντας τα αέρια των εντέρων.

Μπορείτε να προσθέσετε μια σταγόνα απο αιθέριο έλαιο βασιλικού μέσα σε μια κάψουλα που θα προμηθευτείτε απο φαρμακείο και την οποία θα λαμβάνετε μετά απο κάθε γεύμα.

Διατροφή

Μέλι και κανέλα

Το μέλι και η κανέλα μπορούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα του μετεωρισμού, της αεροφαγίας και της δυσπεψίας.

Το μέλι περιέχει μεταξύ άλλων ένζυμα τα οποία και διευκολύνουν την πέψη των τροφών. Η κανέλα έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες. Επιπλέον, εμποδίζει τον σχηματισμό αερίων και διευκολύνει την αποβολή του ήδη συγκεντρωμένου αέρα.

Μπορείτε να καταναλώνετε νερό με μέλι και κανέλα αμέσως μετά το φαγητό. Εναλλακτικά, μπορείτε να λαμβάνετε μετά το φαγητό μια κουταλιά του γλυκού μέλι με μια σταγόνα αιθέριου ελαίου βασιλικού.

Πεπτικά ένζυμα

Τα πεπτικά ένζυμα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών του πεπτικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην πέψη των υδατανθράκων και αποτρέπουν τον σχηματισμό αερίων.

Τα ένζυμα αυτά δημιουργούνται απο τον οργανισμό μας ή και προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Χρησιμοποιούνται για την διάσπαση των τροφών στα βασικά συστατικά τους, ωστε να πραγματοποιηθεί η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων των τροφών απο τον οργανισμό μας. Η έλλειψη πεπτικών ενζύμων μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δυσπεψία και μετεωρισμό, καθώς και να περιορίσει την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων των τροφών.

Η πρόσληψη πεπτικών ενζύμων μπορεί να γίνει μέσω ωμών, ακατέργαστων τροφών όπως: γιαούρτι, ανανά, παπάγια, φασόλια με φύτρο και σπόρους. Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων απο τα φαρμακεία.

Λεμόνι και σόδα

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αεροφαγίας και μετεωρισμού, είναι το διάλυμα απο νερό με λεμόνι και μαγειρική σόδα.

Το λεμόνι έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί το έντερο και να προλαμβάνει τον σχηματισμό αερίων. Μπορεί να προστεθεί σε όσπρια, καθώς αποδεδειγμένα θα μειώσει τα αέρια που αυτά προκαλούν.

Σε αντίθεση με την αεριούχο σόδα η οποία και προκαλεί αέρια, η μαγειρική σόδα μπορεί να ανακουφίσει απο τα συμπτώματα του μετεωρισμού.

Μπορείτε να πίνετε το πρωί ζεστό νερό με λίγο λεμόνι, προσθέτοντας 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.

Γενικές συμβουλές

Ενεργός άνθρακας

Οι ταμπλέτες ενεργού άνθρακα μπορούν να ανακουφίσουν απο τα συμπτώματα της αεροφαγίας, του μετεωρισμού και της δυσπεψίας.

Προσφέρουν ταχεία ανακούφιση, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν την εξάλειψη των οσμών των αερίων.

Αργό μάσημα

Το αργό μάσημα της τροφής μπορεί να διασφαλίσει τον περιορισμό των προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος.

Το πρόχειρο μάσημα του φαγητού δυσχεραίνει περαιτέρω την πέψη και μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων όπως αεροφαγία και μετεωρισμό, δυσπεψία κ.α.

Θα πρέπει να επιδιώκεται το αργό μάσημα την τροφής, με κλειστό στόμα. Με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε την κατάποση αέρα, επιτυγχάνουμε καλύτερη πολτοποίηση των τροφών αλλά και ενισχύουμε τη διαδικασία πέψης τους, καθώς το σάλιο περιέχει το ένζυμο της πτυελίνης το οποίο και συμμετέχει στην διάσπαση των τροφών στα βασικά συστατικά τους.

Αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων

Νερό

Η κατανάλωση νερού ή άλλων υγρών μαζί με το φαγητό επηρεάζει αρνητικά το πεπτικό σύστημα.

Το στομάχι απελευθερώνει πεπτικά υγρά κατά τη διάρκεια του φαγητού, με τα οποία και αναμειγνύεται το νερό που μπορεί να πίνουμε παράλληλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το να αναστέλλονται σε ένα βαθμό οι λειτουργίες του πεπτικού συστήματος και να μη γίνεται κανονική πέψη των τροφών. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων, όπως δυσπεψία και καούρες, αεροφαγία, μετεωρισμό κ.α.

Θα πρέπει να πίνουμε νερό περίπου μισή ώρα πριν απο το φαγητό και μία με δύο ώρες μετά απο αυτό, αλλά όχι κατά τη διάρκεια.

Τροφές που προκαλούν αέρια

Θα πρέπει να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση τροφών που προκαλούν τυμπανισμό και αέρια, όπως:

Τα όσπρια

Ψωμί και αρτοσκευάσματα

Τα αυγά

Τα κρεμμύδια

Τα σταυρανθή λαχανικά (όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο)

Τα χόρτα

Τα αποξηραμένα φρούτα

Ο καφές, το μαύρο τσάι και τα αναψυκτικά

Το αλκοόλ και το κάπνισμα

Το μάσημα τσίχλας και οι καραμέλες

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στην περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη

Το ξέρατε ότι...

Η τακτική άσκηση και η αντιμετώπιση του στρες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα σε περιπτώσεις δυσλειτουργιών του πεπτικού συστήματος.

Μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής ή και να περιορίζεστε σε ζωηρό περπάτημα.