Λοίμωξη ουροποιητικού συστήματος

Φυσικές λύσεις για την πρόληψη και θεραπεία των ουρολοιμώξεων

Τελευταία ενημέρωση: 28/12/2016

Cranberries σε πιάτο και κλαδιά με καρπούς απο το φρούτο στο φόντο
Το cranberry παρέχει προστατευτική δράση ενάντια στις ουρολοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις οφείλονται σε βακτήρια, τα οποία εισέρχονται στην ουρήθρα και φθάνουν στην ουροδόχο κύστη. Το είδος του βακτηρίου που προκαλεί κυρίως τη λοίμωξη αυτή, είναι το escherichia coli.

Οι ουρολοιμώξεις αφορούν και τα δύο φύλα, συναντώνται όμως συχνότερα στις γυναίκες. Τα εθνικά ινστιτούτα υγείας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι μία στις πέντε γυναίκες θα παρουσιάσει σίγουρα ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Βότανα

Κουρκουμάς

Το βότανο του κουρκουμά, ιδιαίτερα το έγχυμα των ριζών του, βοηθά σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων καθώς και συμφόρησης του ήπατος.

Κουμαριά

Το αφέψημα φύλλων Κουμαριάς, βοηθά σε ουρολοιμώξεις, κυστίτιδες, ουρηθρίτιδες και φλεγμονές. Η ουσία αρβουτίνη την οποία περιέχει η κουμαριά, μετατρέπεται σε υδροκινίνη στο ουροποιητικό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων.

Κέδρος

Το αφέψημα κέδρου αντιμετωπίζει ουρολοιμώξεις, κυστίτιδες και ουρηθρίτιδες. Θα είναι όμως καλό να αποφεύγεται η χρήση του για διάστημα μεγαλύτερο των έξι εβδομάδων.

Ιτιά

Το τσάι απο κοτσάνια ιτιάς είναι θεραπευτικό σε ουρικές μολύνσεις, ουρολοιμώξεις και ουρική αρθρίτιδα.

Tea tree

Η λήψη 1-2 σταγόνων απο έλαιο tea tree σε ένα ποτήρι νερό ημερησίως, βοηθούν στην αντιμετώπιση κυστίτιδων.

Μαϊντανός

Ο Μαϊντανός έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση παθήσεων του ουροποιητικού.

Διατροφή

Τροφές που βοηθούν

Cranberry

Το cranberry έχει την ιδιότητα να κάνει τα ούρα πιο όξινα και εμποδίζει το βακτήριο Ε. coli να προσκολλάται στα τοιχώματα της κύστης. Το φρούτο αυτό περιέχει προανθοκυανιδίνες και πολυφαινόλες οι οποίες σχηματίζουν ένα φράγμα μεταξύ μικροβίων και κυττάρων του ουροποιητικού, δυσκολεύοντας το αγκίστρωμα των βακτηρίων. Επίσης εμποδίζει τη δράση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, το οποίο σχετίζεται με την ανάπτυξη του έλκους.

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο λειτουργεί ως ένα φυσικό αντιβιοτικό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό, μαζί με λίγο λεμόνι και μέλι.

Κουκιά

Τα κουκιά είναι καταπραϋντικά των ουροφόρων οδών σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων.

Μπάμιες

Οι μπάμιες δρουν κατά των παθήσεων της ουροδόχου κύστεως.

Βιταμίνες και Στοιχεία

Βιταμίνη C

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine Health Library, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο οτι η βιταμίνη αυτή κάνει πιο όξινα τα ούρα, κάτι που εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Γαλακτοβάκιλλος Οξεόφιλος

O γαλακτοβάκιλλος οξεόφιλος (Acidophilus) καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν κολπίτιδες και δημιουργεί μια φυσική ασπίδα προστασίας η οποία εμποδίζει τα βακτήρια να φθάσουν στην ουροδόχο κύστη. Επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με το να συμβάλει στην παραγωγή ιντερφερόνης.

Γενικές συμβουλές

Η μαγειρική σόδα, ως αλκαλικό προϊόν, βοηθά στην απάλειψη του σισθήματος καψίματος, κατά την ούρηση. Μπορείτε να διαλύετε 1 κουταλάκι γλυκού σόδα σε ένα ποτήρι νερό και να το πίνετε το πρωϊ.

Βοηθά πολύ ως προς την ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσφορία, η χρήση μιας ζεστής αλλά όχι καυτής θερμοφόρας. Την τοποθετείτε πάνω στο μέρος της κύστης και την αφήνετε όση ώρα θέλετε. Η ανακούφιση θα είναι άμεση.

Η τήρηση κανόνων προσωπικής υγιεινής είναι απαραίτητη, γιατί βοηθά στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης. Θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα συνήθη χημικά καθαριστικά στην ευαίσθητη περιοχή, αλλά αντίθετα να προτιμάτε ουδέτερα και χωρίς αρώματα προϊόντα.

Να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα, τα οποία και θα πρέπει να αλλάζετε καθημερινά.

Να αποφεύγετε την αναβολή των επισκέψεών σας στην τουαλέτα, γιατί η συχνή ούρηση συμβάλλει στην εξάλειψη της μόλυνσης, βοηθώντας στη μετακίνηση των βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη.

Είναι πολύ βοηθητικά τα καθιστά μπάνια σε ζεστό νερό, στο οποίο έχει βράσει ευκάλυπτος ή έχουν προστεθεί σταγόνες Tea tree.

Το ξέρατε ότι...

Σύμφωνα με το National Institute of Diabetes and Digestive and Kindney Diseases (NIDDK) είναι απαραίτητη η άφθονη κατανάλωση νερού, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων και στην ανακούφιση από τη δυσφορία. Είναι βασικό να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Εάν έχετε νεφρική νόσο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, σχετικά με την ποσότητα νερού που μπορείτε να καταναλώνετε.