Καρκίνος

Φυσικοί τρόποι πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου

Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2019

Βερίκοκα σε δέντρο
Το βερίκοκο συμβάλλει στην πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου, χάρη στη βιταμίνη Β17 που περιέχει

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν ένα κύτταρο που έχει υποστεί κάποια μετάλλαξη, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Στο υγιές σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει ειδικά κύτταρα τα οποία αναγνωρίζουν τα μεταλλαγμένα και τα καταστρέφουν πριν αυτά πολλαπλασιαστούν. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, ορισμένα μεταλλαγμένα κύτταρα ξεφεύγουν και προκαλούν καρκίνο.

Τον βασικότερο ρόλο στη δημιουργία καρκίνου έχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, εκτός από γενετικούς, όπως χημικά και άλλες ουσίες που βρίσκονται στις τροφές, στον αέρα, στο νερό. Επίσης ενοχοποιούνται και προσωπικοί παράγοντες συναισθηματικής φύσης. Σύμφωνα με τους φυσικούς θεραπευτές και τον γιατρό Hammer (Σύνδρομο Dirk Hammer-DHS), συχνά προηγείται της εκδήλωσης καρκίνου ένα έντονο συναισθηματικό σοκ, ή μία περίοδος ψυχολογικής έντασης. Γενικά ο καρκίνος αποτελεί πολυπαραγοντική ασθένεια.

Στο άρθρο αυτό συγκεντρώνονται οι φυσικές εναλλακτικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα, όταν εφαρμόζονται προληπτικά για αποφυγή εκδήλωσης της νόσου, ή με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, εάν η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί.

Γενικές πληροφορίες

Τα καρκινικά κύτταρα δεν επιζούν σε θερμοκρασίες άνω των 41,5 βαθμών Κελσίου. Εάν ο όγκος θερμανθεί στους 42 βαθμούς Κελσίου με κάποιο τρόπο, τότε εξοντώνεται. Αυτό γίνεται είτε με υψηλό πυρετό, είτε τοπικά με τεχνητό τρόπο. Για τον καρκίνο του δέρματος, χρησιμοποιούνται οι υπέρυθρες ακτίνες, ενώ για βαθύτερους όγκους χρησιμοποιούνται υπέρηχοι κατευθυνόμενης δέσμης. Η υπερθερμία αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματική, ώστε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, υποχρεώθηκε το 1977 να την αφαιρέσει από τον κατάλογο των αναπόδεικτων μεθόδων και να την εντάξει στις αποδεκτές. Το 1984 το FDA την ενέκρινε ως επιστήμη, ως την 4η αγωγή με τη Χειρουργική, τη Χημειοθεραπεία και τη Ραδιενεργό ακτινοβολία.

Μελέτη του Harvard to 1990 σε 90000 νοσηλεύτριες, έδειξε ότι αυτές που έτρωγαν τα περισσότερα ζωϊκά λιπαρά, είχαν κατά 27% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Από την άλλη, εκείνες που έτρωγαν τα λιγότερα ζωϊκά λιπαρά είχαν κατά 28% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Φαίνεται λοιπόν οτι ιδανικό είναι το μέτρο.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και έπαιρναν ασπιρίνη μια φορά την εβδομάδα επί 6 μήνες ή περισσότερο, είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με όσες δεν έπαιρναν. Όσες έπαιρναν ασπιρίνη κάθε μέρα, είχαν μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου κατά 28%. Βέβαια πέρα από τη μελέτη, προτιμότερη θα ήταν η λήψη της ασπιρίνης μία φορά την εβδομάδα, γιατί η καθημερινή λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου δεν στερείται παρενεργειών.

Οι ειδικοί της κλινικής Mayo των ΗΠΑ ανέφεραν συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης χρήσης αντιβιοτικών και του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν την επιφύλαξη, μήπως άλλοι παράγοντες, όπως το ασθενές ανοσοποιητικό έπαιξαν ρόλο στην ασθένεια.

Ο Ιταλός γιατρός Simoncini προτείνει τη μαγειρική σόδα για καταπολέμηση των όγκων με εσωτερική λήψη, η οποία αλκαλοποιεί το σώμα, καθώς και με ενέσιμη έγχυση, την οποία εφαρμόζει ο ίδιος σε όγκους, με ειδική συσκευή διείσδυσης. Έχει ειπωθεί σχετικά, ότι η χημειοθεραπεία χωρίς την ταυτόχρονη χορήγηση σόδας, θα μπορούσε ενδεχομένως να σκοτώσει τον ασθενή.

Ο Raymond Rife θεράπευσε καρκίνους με ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες. Ο Rife έλεγε ότι αν ο μεταβολισμός του ανθρώπινου οργανισμού είναι ισορροπημένος, τότε δεν είναι ευπαθής σε καμία ασθένεια.

Η θεραπεία Gerson προτείνει και καθημερινούς υποκλυσμούς με βρασμένο καφέ, για κινητοποίηση της σημαντικότερης αντιοξειδωτικής ουσίας του οργανισμού, της γλουταθειόνης.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο καρκίνου, το ΒΡΑ προκαλεί καρκίνο, στειρότητα, διαβήτη και παχυσαρκία. Αυτό χρησιμοποιείται σε επένδυση μεταλλικών δοχείων, σε πολλά πλαστικά και οδοντιατρικά προϊόντα

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Anticancer Drugs, έδειξε ότι η βρομελίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικός παράγοντας στην αντιμετώπιση καρκίνων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής για την αντιμετώπιση ενός σπάνιου είδους καρκίνου, του περιτοναϊκού μεσοθηλιώματος (προκαλείται από έκθεση σε αμίαντο), η προσθήκη βρομελίνης αύξησε σημαντικά την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με άλλη, γερμανική μελέτη, η χορήγηση βρομελίνης παράλληλα με τη χρήση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των όγκων. Επίσης πολλοί ερευνητές επικαλούνται την ικανότητα της βρομελίνης στο να διαλύει το ινώδες περίβλημα των καρκινικών κυττάρων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, όσοι καταναλώνουν συχνά συσκευασμένα έτοιμα γεύματα έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο.

Αρκετές αναφορές στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν δείξει ότι η λήψη πρωτεολυτικών ενζύμων βοήθησε στην υποχώρηση όγκων και ακόμα και στην ύφεση σε ασθενείς με καρκίνο. Το 1911 ο Dr. Beard δημοσίευσε μια μονογραφία με τίτλο "Η Ενζυμική Θεραπεία του Καρκίνου και η Επιστημονική Βάση της" που συνοψίζει τη θεραπεία και τα αποδεικτικά στοιχεία. Όπως αναφέρει και ο Dr.Mark Sircus, τα ένζυμα είναι σημαντικά για τη θεραπεία του καρκίνου, γιατί υποστηρίζουν τη λειτουργία του παγκρέατος, του ήπατος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως εξηγεί και ο Dr. Edward Howell, όταν τρώμε μαγειρεμένες τροφές χωρίς ένζυμα, το σώμα αναγκάζεται για την πέψη να "κλέψει" ένζυμα από άλλα όργανα και ιστούς. Οι μεταβολικές διαταραχές που προκύπτουν, μπορεί να είναι η άμεση αιτία ασθενειών όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης.

Διατροφή

Σύμφωνα με τα αναφερθέντα στο συνέδριο Vitafoods του 1999 στη Γενεύη, τροφές που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου είναι οι ακόλουθες:

  • Τα καροτινοειδή, όπως σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
  • Οι Κουμαρίνες, οι οποίες περιέχονται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά και στην κανέλα και μπορούν να αδρανοποιούν ορισμένες καρκινογόνες ουσίες
  • Οι φυτικές ίνες, που περιέχονται σε όσπρια, καθώς και στο εξωτερικό περίβλημα δημητριακών και φρούτων
  • Τα φλαβονοειδή, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τους καρκινικούς παράγοντες. Περιέχονται σε τροφές όπως φρούτα, χορταρικά, δημητριακά, κρασί, μπύρα, τσάι.
  • Τα οξέα της φαινόλης, που αποτελούν αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα. Βρίσκονται σε λιναρόσπορο, σόγια, πράσινο τσάι, κρασί, εσπεριδοειδή, φρούτα, λαχανικά, σκόρδο.
  • Οι αναστολείς της πρωτεάσης, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στο τοφού, στα φασόλια, στο λινάρι, στη βρώμη.
  • Η χλωροφυλλίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αναστέλλει τον δεσμό των καρκινογόνων ουσιών με το DNA.

Άλλες θεραπευτικές τροφές είναι:

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Food Science and Nutrition, τα εκχυλίσματα του χυμού ροδιού αναστέλλουν τόσο τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων οσο και την ανάπτυξη των όγκων, και οδηγούν τα καρκινικά κύτταρα σε θάνατο μέσω της απόπτωσης.

Η θεραπεία Gerson προτείνει μεταξύ άλλων φρούτα και λαχανικά, σε μεγάλη καθημερινή ποσότητα, κυρίως με τη μορφή χυμών, σε συνδυασμό με διαιτολόγιο φτωχό σε λίπη και ζωϊκές πρωτεΐνες. Τα πολλά λίπη που δεν μεταβολίζονται εξασθενούν τις δυνάμεις του οργανισμού και οι πολλές πρωτεΐνες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο χυμός του σταφυλιού (πλούσιος στο αντικαρκινικό κάλιο,) καθώς αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, αποτρέποντας τη σύνθεση των οιστρογόνων.

Ο χυμός της φράουλας απεδείχθη σε πειράματα με ομοιομορφισμό, οτι προστατεύει από μεταστάσεις

Ο χυμός σιταρόχορτου είναι βιταμινούχος και θεραπευτικός.

Η Δρ. Μπάντβιγκ, αναφέρεται οτι θεράπευσε καρκινοπαθείς, δίνοντάς τους 3 κ.σ. έλαιο λιναρόσπορου την ημέρα, μαζί με παστεριωμένο τυρί κότατζ, για την ενίσχυση της απορρόφησής του. Αυτό μπορεί να ενισχυθεί με ρεσβερατρόλη, ένα βιοφλαβονοειδές που βρίσκεται στα σταφύλια και σε άλλες φυσικές τροφές.

Τα σύκα περιέχουν βενζαλδεϊδη (αντικαρκινική), σκοτώνουν τα βακτηρίδια , θεραπεύουν φλεγμονές και είναι κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Harald Gaier του Ιρλανδικού Κέντρου Ολοκληρωμένης Ιατρικής, ο καρκίνος καταπολεμάται μεταξύ άλλων με σταυρανθή λαχανικά, με τζίντζερ (ισχυρός αντικαρκινικός παράγων), με μανιτάρια (υποκινούν τη δράση των ανοσολογικών κυττάρων), φρούτα και λαχανικά με λυκοπένη, βότανα (βασιλικό, μαντζουράνα, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι, μέντα) τα οποία μπλοκάρουν τα ένζυμα που χρειάζονται τα καρκινικά κύτταρα για να εισβάλουν στους γειτονικούς ιστούς και έτσι επιβραδύνουν την εξάπλωση του καρκίνου, καθώς και με κουρκουμά (προάγει την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων).

Το πράσινο τσάι είναι ευεργετικό γιατί έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Θα είναι καλό να προτιμώνται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η κινόα, και ο λιναρόσπορος που λειτουργούν προληπτικά και θεραπευτικά.

Η φλούδα λεμονιών και πορτοκαλιών περιέχει την ουσία Salvestrol Q 40, η οποία καταστρέφει ένα οργανικό ένζυμο που συντελεί στην ανάπτυξη των ανθρωπίνων καρκινικών κυττάρων. Είναι ευεργετικό να προστίθεται φλούδα λεμονιού στο τσάι ή στις σούπες. Επιπλέον, η φλούδα λεμονιών, πορτοκαλιών και γκρέιπφρουτ, περιέχει την ουσία λεμονίνη που προστατεύει από τον καρκίνο. Ευεργετικό όμως είναι και το περιεχόμενο του λεμονιού, σύμφωνα με την αντικαρκινική δίαιτα Μόερμαν της Ολλανδίας.

Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές όπως οι παρακάτω:

γαλακτοκομικά γιατί δημιουργούν βλέννα, η οποία τρέφει τον καρκίνο.

Το επιτραπέζιο αλάτι, λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση του λευκού του χρώματος.

Ο καφές, το μαύρο τσάϊ και η σοκολάτα, λόγω της καφεΐνης η οποία δημιουργεί συμπαθητικοτονία.

Το απεσταγμένο νερό, γιατί είναι όξινο.

Τα καρκινικά κύτταρα, τρέφονται από τη ζάχαρη. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγονται τα γλυκά, οι πατάτες (καθώς έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ), τα αναψυκτικά. Επίσης το ψωμί και άλλα επεξεργασμένα δημητριακά, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και πρέπει να αποφεύγονται, στο μέτρο του δυνατού.

Η δίαιτα πρέπει να βασίζεται περισσότερο στις ωμές τροφές, για να μην καταστρέφονται τα ένζυμα και για να αποτοξινώνεται το λεμφικό και πεπτικό σύστημα

Βότανα

Ο κουρκουμάς λόγω της κουρκουμίνης είναι αντικαρκινικός έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου. Για την ενίσχυση της απορροφητικότητας του κουρκουμά απο τον οργανισμό, συνιστάται ο συνδυασμός του με μαύρο πιπέρι

Το τζίντζερ προστατεύει όχι μόνο από τον πρωτογενή καρκίνο, αλλά και από τις μεταστάσεις του. Επίσης έχουν αναγνωριστεί οι ανοσορρυθμιστικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Σε μελέτη του Ινστιτούτου Hormel του University of Minnesota διαπιστώθηκε ότι το τζίντζερ παρείχε σε ανοσοκατασταλμένα πειραματόζωα, προστασία από καρκινικά κύτταρα τα οποία τους είχαν εγχυθεί.

Το γαϊδουράγκαθο αυξάνει τη συγκέντρωση στο ήπαρ της θεραπευτικής ουσίας γλουταθειόνης.

Η χλωρέλα αποτελεί ισχυρή αντικαρκινική υπερτροφή.

Το χελιδόνιο, συγκεκριμένα η ρίζα του, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ο αστράγαλος είναι αντικαρκινικός και προστατεύει σε περίπτωση χημειοθεραπείας.

Άλλα αντικαρκινικά βότανα είναι τα: κανέλα, φασκόμηλο, γαρίφαλο, μαϊντανός, κόλιανδρος, καγιέν, μοσχοκάρυδο, πικραγγουριά, κόκκινο και μαύρο πιπέρι, αρτεμισία, άρκτιο ή λάππα, τζίντζερ, καθώς και το δεντρολίβανο. Η προσθήκη δεντρολίβανου κατά το ψήσιμο του κρέατος, παρουσιάζει προστατευτική δράση.

Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, μειώνει κατά 30-50% τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, ωοθηκών ). Επίσης είναι και κατά των λεμφωμάτων.

Πηγές της βιταμίνης D αποτελούν τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα κ.α.), το μουρουνέλαιο, τα δημητριακά, το βούτυρο, καθώς και ο κρόκος του αυγού. Η περισσότερη βιταμίνη D όμως παράγεται φυσικά απο τον οργανισμό μας, μετά απο έκθεση στις ακτίνες του ήλιου.

Σελήνιο

Πολλές κλινικές μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα με διατροφικές συνήθειες πλούσιες σε σελήνιο, είχαν σχετικά μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Οι κυριότερες τροφές που το περιέχουν είναι: Κρέας, ψάρια, αυγό, σκόρδο, κρεμμύδι, μπρόκολο, φύκια Kelp κ.α.

Το σελήνιο περιέχεται σε ψάρια και οστρακοειδή (πχ χταπόδι, σουπιές), πουλερικά και κρέας (πχ συκώτι, μοσχάρι, γαλοπούλα), ξηρούς καρπούς και σπόρους (πχ ηλιόσποροι, καρύδια, κάσιους), αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης, μελάσσα κ.α.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

H βιταμίνη C χορηγούμενη ενέσιμα σε υψηλές δόσεις, έχει αναφερθεί ότι λειτουργεί σαν ένα είδος φυσικής χημειοθεραπείας. Η βιταμίνη αυτή βοηθά παράλληλα στην πρόληψη των παρενεργειών της ακτινοθεραπείας, για τον λόγο αυτό είναι καλό ο ασθενής να πίνει χυμό εσπεριδοειδών (πορτοκάλι κ.α.) πριν και μετά από αυτήν.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά το ανοσοποιητικό, με την παροχής της ουσιαστικής διατροφής στον μακροφάγο, ένα βασικό κύτταρο ως προς τον ρόλο του στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης ο ψευδάργυρος αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων.

Το μεταλλικό αυτό στοιχείο περιέχεται σε αυγά, κρέας (συκώτι, πουλερικά, κόκκινο κρέας), ψάρια και θαλασσινά (στρείδια), μανιτάρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς (ηλιόσπορους, καρύδια) και σύκα.

Ασβέστιο

Τα συμπληρώματα ασβεστίου, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Τα συμπληρώματα βιταμινών μειώνουν τον κίνδυνο κατά 30% και τα συμπληρώματα ασβεστίου κατά 40% (American Association for Cancer Research 101st annual meeting 2010).

Βιταμίνη Α

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου, η βιταμίνη Α έχει την ικανότητα να προστατεύει τα κύτταρα από τον καρκίνο και από τις καρκινικές μεταστάσεις. Σε εξέταση καρκινοπαθών παρατηρούνται ελλείψεις της βιταμίνης αυτής.

Η βιταμίνη A περιέχεται σε τροφές όπως τα συκώτι, κρόκο αυγού, γλυκοπατάτες, καρότα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι), μουρουνέλαιο, τυρί και βούτυρο κ.α.

Βιταμίνη Β17 ή Αμυγδαλίνη

Η βιταμίνη Β17, γνωστή και ως Leatrile, κατά τον Ernest T. Krebs Jr, ο οποίος την ανακάλυψε, έχει αποτελέσματα πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου.

Πηγές της βιταμίνης αυτής είναι οι σπόροι βερίκοκου, ροδάκινου, δαμάσκηνου, και οι περισσότεροι από τους σπόρους των φρούτων.

Γενικές συμβουλές

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα παστεριωμένα προϊόντα, καθώς η παστερίωση καταστρέφει τις βιταμίνες και τα ένζυμα των τροφών. Συνιστάται επίσης η αποφυγή της κατανάλωσης κατεργασμένων και καπνιστών τροφών, καθώς και των συντηρητικών τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των νιτρικών και νιτρωδών αλάτων. Τα τελευταία χρησιμοποιούνται σαν συντηρητικά τροφίμων και για να προσθέτουν χρώμα στο κρέας, αλλά όταν μαγειρευτούν (N-nitroso) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Θα είναι επίσης καλό να αποφεύγεται η χρήση φούρνων μικροκυμάτων, η ακτινοβόληση των τροφίμων, η χρήση αντικολλητικών σκευών, καθώς και η υπερβολική θερμότητα κατά το μαγείρεμα. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται φίλτρα για το χλώριο στο νερό της βρύσης. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγονται οι αξονικές, ο υδράργυρος, το αλουμίνιο σε είδη προσωπικής περιποίησης, οι φθοριούχες οδοντόκρεμες, το σιρόπι καλαμποκιού φρουκτόζης.

Θεραπευτικά λειτουργούν τα ζεστά μπάνια και ροφήματα που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, βοηθώντας με την εφίδρωση την αποτοξίνωση.

Η γλουταθειόνη είναι ένας ενισχυτής του ανοσοποιητικού απέναντι σε κάθε είδους λοιμώξεις και εκφυλιστικές παθήσεις. Με την πάροδο της ηλικίας τα επίπεδά της μειώνονται. Έχει όμως αποδειχθεί ότι μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να την παράγει, χρησιμοποιώντας αφέψημα ή βάμμα σπόρων και ανθών γαϊδουράγκαθου (το οποίο βοηθά επίσης στην αποτοξίνωση από χημειοθεραπεία), ή παίρνοντας συμπυκνωμένη πρωτεΐνη τυρογάλακτος.

Τα ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης του αίματος καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα καλής ποιότητας συμπληρώματα βιταμινών σε υψηλότερες δόσεις, προλαμβάνουν ή θεραπεύουν τον καρκίνο και μειώνουν τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Ο Γερμανός βιοχημικός Walter Last απαιτεί αποφυγή έκθεσης του ασθενή σε τοξίνες και χημικά και χορηγεί ισχυρή αντιμικροβιακή θεραπεία με προβιοτικά και βιταμίνες.

Οι βαθειές αναπνοές και η οξυγονοθεραπεία, είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου, γιατί τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ζήσουν σε οξυγονωμένο περιβάλλον.

Κατά τον Otto Warburg (Νόμπελ Ιατρικής 1931), είναι θεραπευτικά τα EFAs (ω3 και ω6), γιατί παρέχουν στο σώμα οξυγόνο και κατ'αυτόν η ελλειπής οξυγόνωση του σώματος δημιουργεί τον καρκίνο. Τα EFAs μαζί με θειούχα αμινοξέα, χρησιμοποιησε και η Γερμανίδα βιοχημικός Johanna Budwig στη θεραπεία καρκινοπαθών, εξαφανίζοντας τους όγκους τους. Τροφές με EFAs είναι οι σπόροι (κολοκυθόσποροι, λιναρόσπορος, σουσάμι), το κρέας, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα αυγά.

Τα EPA και τα DHA αναχαιτίζουν κατά 80-100% τις μεταστάσεις που προκαλεί η θεραπεία των καρκινικών όγκων μέσω ακτινοβολίας, αν ληφθούν δύο εβδομάδες πριν και μετά τη θεραπεία.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, τα άτομα που τείνουν να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο και μάλιστα επιθετικής μορφής. Ο καρκίνος σχετίζεται με τις ανεξέλεγκτες πιέσεις και το άγχος.

Αντίθετα, είναι θεραπευτικές οι θετικές σκέψεις, γιατί ο καρκίνος είναι ασθένεια του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρέπει οι ασθενείς να προσπαθούν να έχουν θετικά συναισθήματα για ενίσχυση της ψυχολογίας τους. Επίσης να προσπαθούν να εντοπίζουν και να απομονώνουν τυχόν ψυχολογικά σοκ (κατά το σύστημα Hammer). Πιστεύουν επίσης στην αξία της παράλληλης καταφυγής σε ολιστικές θεραπείες, θεωρώντας τις υποστηρικτικές.

Ο δημιουργικός οραματισμός χρησιμοποιείται από φυσικούς θεραπευτές, γιατί βοηθά πολύ στη θεραπεία της νόσου.

Όπως υποστηρίζει το National Cancer Institute των ΗΠΑ, η Εχινάκεια αποτελεί φάρμακο κατά του καρκίνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ευεργετική επίδραση του φυτού στο ανοσοποιητικό έχει φανεί σε 350 επιστημονικές μελέτες της τελευταίας 50ετίας.

Το ξέρατε ότι...

Το Ίδρυμα "Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού - Έλλη Λαμπέτη" παρέχει δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και στα άτομα των οικογενειών τους. Λειτουργεί καθημερινά και εξυπηρετεί γυναίκες από διάφορα μέρη της χώρας, ακόμα και με τηλεφωνικές συνεδρίες. Η διεύθυνση του είναι Σόλωνος 78 2ος όροφος τηλ. 210-7773112 και 210-7470257.