Ιγμορίτιδα: Φυσική βοήθεια αντιμετώπισης

Εναλλακτικοί τρόποι καταπολέμησης της οξείας αλλά και χρόνιας ιγμορίτιδας

Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2019

Πευκοβελόνες και κουκουνάρια σε πεύκο
Οι πευκοβελόνες είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας

Η ιγμορίτιδα είναι μία συχνή πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί πολλά άτομα παγκοσμίως. Πρόκειται για φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων και οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως ιογενείς λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα και αλλεργίες. Σύμφωνα με τους φυσικούς θεραπευτές, η αιτία μπορεί να είναι η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών.

Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι οξεία, εάν διαρκεί μέχρι 4 εβδομάδες, υποξεία εάν διαρκεί 4-8 εβδομάδες ή χρόνια αν διαρκεί πάνω από τρεις μήνες.

Τα συμπτώματα τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια ιγμορίτιδα, είναι πόνος και πίεση προσώπου, πονοκέφαλος, ρινική συμφόρηση, οπισθορινική καταρροή, βήχας, πυρετός, κακή αναπνοή κ.α. Οι λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα αυτιά, εξαιτίας της συμφόρησης των ρινικών διόδων.

Βότανα

Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος έχει ισχυρές αποσυμφορητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και απελευθερώνει την αναπνοή. Για ιγμορίτιδα και καταρροή είναι πολύ θεραπευτικός σε τσάι και σε εισπνοές.
Οι εισπνοές γίνονται πάνω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει, στο οποίο θα έχετε προσθέσει φύλλα ή αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου ή κάποιο προϊόν τύπου Vicks. Eπαναλαμβάνετε 2 φορές την ημέρα για 1-2 εβδομάδες.

Δάφνη

Η δάφνη είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ιγμορίτιδας. Βράζουμε φύλλα δάφνης σε ένα φλυτζάνι νερό και κάνουμε κομπρέσες με μία διπλωμένη γάζα ή ένα κομμάτι ύφασμα, στα μέρη στα οποία αισθανόμαστε πίεση και πόνο καθώς και στο μέτωπο.

Άλλα βότανα

Σκόρδο: Το αφέψημα σκόρδου αντιμετωπίζει την ιγμορίτιδα, το κρύωμα, τον βήχα και την καταρροή.

Αγριοτριαντάφυλλο: Το έγχυμα απο αγριοτριαντάφυλλο βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής, καθώς περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C.

Πιπέρι καγιέν: Για να υποχωρήσει η φλεγμονή της ιγμορίτιδας, να χρησιμοποιείτε καθημερινά πιπέρι καγιέν σε σκόνη ή κάψουλες, πράγμα που θα βοηθήσει και στην ανακούφιση του πόνου.

Ζαμπούκος: Το βότανο του ζαμπούκου ενδείκνυται για καταρροϊκές φλεγμονές του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος.

Ευφράσια: Η ευφράσια βοηθά σε περιπτώσεις ρινικής καταρροής και ιγμορίτιδας.

Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία

Βιταμίνη C

H βιταμίνη C βοηθά στη μείωση της βλέννας και αυξάνει την ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού, απέναντι στις κάθε είδους μολύνσεις.

Επίσης η βιταμίνη αυτή προστατεύει από τις λοιμώξεις , μειώνει τη συχνότητα των κρυολογημάτων και καταπραϋνει τον πόνο που συνδέεται με την ιγμορίτιδα.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος και ενισχύει την υγεία του βλεννογόνου ιστού των ρινικών κόλπων. Επίσης η βιταμίνη Α μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση βλέννας και να καταπραϋνει τη ρινική συμφόρηση. Η χρήση της για διάστημα μιας εβδομάδας έχει σημαντικά αποτελέσματα, θα είναι όμως καλό να μη λαμβάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σίδηρος

Σε περίπτωση ανεπάρκειας σιδήρου, υπάρχει μειωμένη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις.

Ψευδάργυρος

Σύμφωνα με κλινικές έρευνες, ο ψευδάργυρος καταπολεμά το οίδημα και τη φλεγμονή των κοιλοτήτων του ιγμορείου.

Γενικές συμβουλές

Στην πρόκληση ιγμορίτιδας, συμβάλλει η κατανάλωση πολλών γαλακτοκομικών. Η αλλεργία στα γαλακτοκομικά προκαλεί χρόνια προβλήματα βλέννας τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργική ιγμορίτιδα.

Σε περιπτώσεις χρόνιας ιγμορίτιδας και καταρροής, βοηθά το ένζυμο Serrapeptase, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Οι ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας. Αυτές μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια μιας σύριγγας από την οποία έχει αφαιρεθεί η βελόνα.

Πλύσεις των ρινικών κοιλοτήτων μπορούν να γίνουν και με θαλασσινό αλάτι. Σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό βάζετε 1κ.γ. θαλασσινό αλάτι, σκέτο ή μπορείτε να προσθέσετε και μισό κ.γ. μαγειρική σόδα (μην το καταπίνετε). Θα σας προσφέρει ανακούφιση και θα καθαρίσει τα ιγμόρειά σας.

Για καθαρισμό των ρινικών κοιλοτήτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ 3%, το οποίο είναι αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες, ασφαλές και αποτελεσματικό. Σε 4 μέρη φιλτραρισμένου νερού προσθέτετε 1 μέρος οξυζενέ και με τη βοήθεια μιας σύριγγας χωρίς βελόνα το ρίχνετε στις ρινικές κοιλότητες, φροντίζοντας πάντα να μην το καταπίνετε.

Μπορείτε 2-3 φορές την ημέρα, να πίνετε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, στο οποίο θα έχετε διαλύσει από μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και μέλι μαζί με λίγο λεμόνι. Αυτό το ποτό θα μειώσει την υπερβολική βλέννα και θα σας ανακουφίσει από τη ρινική συμφόρηση και τον πόνο.

Είναι αναγκαία η χρήση από τον ασθενή ενός υγραντήρα, για υποβοήθηση της αντιμετώπισης της κατάστασής του καθώς και η ικανή λήψη υγρών.

Θα πρέπει ο ασθενής να φροντίζει να ξεκουράζεται και να κοιμάται αρκετά ώστε να βοηθήσει με αυτό τον τρόπο στην εξάλειψη της φλεγμονής και στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας του.

Η Ομοιοπαθητική, σύμφωνα και με το University of Maryland, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε μεγάλο ποσοστό ασθενών με ιγμορίτιδα, χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών. Χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα, ανάλογα με τα συμπτώματα, όπως το Kali bichromicum, για περιπτώσεις ατόμων με ιγμορίτιδα, τα οποία έχουν πόνο ανάμεσα στα μάτια ή στο μέτωπο και ινώδες ρινικό έκκριμα. Επίσης το ομοιοπαθητικό φάρμακο Kali Mur (Kalium Muraticum) που παράγεται από το χλωριούχο κάλιο (η έλλειψη χλωριούχου καλίου μπορεί να συνδέεται με αλλεργικό συνάχι και ιγμορίτιδα) και χρησιμοποιείται σε οξεία και χρόνια καταρροή με αποβολή πηχτών λευκών φλεγμάτων και βλέννας.

Όταν το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται εσωτερικά στη μύτη, θεραπεύει την ιγμορίτιδα αφαιρώντας τις τοξίνες. Εφαρμόζετε 2 σταγόνες προ του ύπνου.

Οι κομπρέσες με ζεστό έγχυμα φύλλων δάφνης είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας.

Το ξέρατε ότι...

Η κοτόσουπα είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου και τη ρινική συμφόρηση.

Η σούπα αυτή συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωματικών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, σύμφωνα με ερευνητές του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα των ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν οτι το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ήπιας αντιφλεγμονώδους δράσης, η οποία μπορεί να οφείλεται στον συνδυασμό του κοτόπουλου με λαχανικά (όπως κρεμμύδια, γλυκοπατάτες, καρότα, γογγύλια, μαϊντανό, σέλινο κ.α.). Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Chest το 2000.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί οτι η δράση αυτή της κοτόσουπας έχει επίσης αποδοθεί στον ατμό που προέρχεται απο τη ζεστή σούπα. Υποστηρίζεται οτι παρόμοιο αποτέλεσμα έχουν και τα ζεστά ροφήματα, όπως το τσάι απο τζίντζερ ή και το απλό ζεστό τσάι με μέλι και λεμόνι.