Φλεβίτιδα - κιρσοί: Φυσικές λύσεις

Τελευταία ενημέρωση: 8/4/2019

Σταφύλια και κουκούτσια απο σταφύλια
Το εκχύλισμα των κουκουτσιών σταφυλιού περιέχει ολιγομερείς προκυανιδίνες που ενισχύουν τα φλεβικά τοιχώματα

Βότανα

Καλέντουλα

Η εσωτερική λήψη του εγχύματός της καλέντουλας συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κιρσών καθώς επίσης στη βελτίωση της φλεβικής κυκλοφορίας του αίματος (βελτιώνει την απομακρυσμένη φλεβική κυκλοφορία). Το βότανο αυτό θα πρέπει όμως να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη, λόγω της επίδρασής του στο ορμονικό σύστημα.

Αμαμελίδα

Ο φλοιός και τα φύλλα της αμαμελίδας χρησιμοποιούνται τόσο στη φυσική θεραπευτική, όσο και στην ομοιοπαθητική, για την ενδυνάμωση της κυκλοφορίας του αίματος και την αντιμετώπιση μυϊκών πόνων και κιρσών. Χρησιμοποιείται εσωτερικά ως τσάι ή και τοπικά ως κατάπλασμα των πολτοποιημένων φύλλων της, αναμεμειγμένων σε νερό και τοποθετημένων σε ύφασμα που τοποθετείται στο πάσχον σημείο.

Αγριοκαστανιά ή Ιπποκαστανιά

Το αφέψημά της αγριοκαστανιάς σε εσωτερική λήψη, καθώς και το κατάπλασμά της σε τοπική εφαρμογή, είναι θεραπευτικά στην αντιμετώπιση των κιρσών. Επίσης το βότανο αυτό αυξάνει τη δύναμη και τον τόνο των φλεβών και ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία.

Aχιλλέα

Η εσωτερική λήψη εκχυλίσματος αχιλλέας είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις κιρσών, καθώς προάγει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, η τοπική εφαρμογή καταπλάσματος φύλλων ή κηροκρέμας αχιλλέας, έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα στην περίπτωση των κιρσών.

Μύρτιλλο

Το μύρτιλλο (Billbery) αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το βότανο αυτό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει τα τοιχώματα των αγγείων. Το μύρτιλλο είναι πολύ χρήσιμο βότανο στην αντιμετώπιση κιρσών και φλεβίτιδων. Οι ανθοκυανοσίδες που περιέχει, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων, προστατεύοντας από τη δημιουργία ανευρυσμάτων.

Gingo Biloba

Το gingo biloba βελτιώνει την κυκλοφορία των άκρων, όπως και του εγκεφάλου, και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους κιρσούς. Η υπερβολική χρήση του όμως μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και γαστρικά προβλήματα.

Άρνικα

Το βότανο της άρνικας ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και το αφέψημά της είναι κατά της φλεβίτιδας και της αθηροσκλήρωσης.

Για αποφυγή των οιδημάτων συνιστάται η χρήση των προαναφερθέντων βοτάνων αγριοκαστανιάς και άρνικας, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά

Κράταιγος

Ο Κράταιγος είναι κατά του κακού κυκλοφορικού καθώς και των θρόμβων.

Kισσός

Τοπική εφαρμογή καταπλάσματος αναρριχώμενου κισσού (γίνεται με τοποθέτηση στο πάσχον μέρος γάζας βρεγμένης σε αφέψημα κισσού) είναι ευεργετική σε κιρσούς και φλεβίτιδες.

Διατροφή

Η αύξηση της κατανάλωσης ωμών τροφών είναι ευεργετική σε πλήθος παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της φλεβίτιδας.

Πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που περιέχουν χημικά συντηρητικά.

Η κατανάλωση ινωδών τροφών και φρέσκων χυμών λαχανικών (όπως σπανάκι, σέλινο, αγγούρι, μαϊντανός κ.α.), αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέσο για την αποφυγή της εμφάνισης της νόσου. Οι φρέσκοι χυμοί βοηθούν και στην αποτοξίνωση του σώματος.

Οι χυμοί σταφυλιού και βατόμουρου συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού.

Διατροφικά στοιχεία όπως τα πιπέρι καγιέν, ginger, κανέλα, άνηθος, ρίγανη μηλόξυδο, μελάσσα και εσπεριδοειδή, βοηθούν στη διευκόλυνση της ροής του αίματος και στην καλή κυκλοφορία του. Οι τροφές αυτές συγκεντρώνουν ιδιότητες αραίωσης του αίματος.

Βοηθά επίσης το να προσθέτετε στην καθημερινή σας σαλάτα ψιλοκομμένο ωμό παντζάρι που είναι ευεργετικό στην περίπτωση των κιρσών. Το παντζάρι καθώς και τα φύλλα του περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα και βοηθούν το απεκκριτικό, λεμφικό και πεπτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη Μayo Clinic, όσοι είναι επιρρεπείς στη φλεβίτιδα πρέπει να αποφεύγουν τη βιταμίνη Κ, γιατί αυτή συμβάλλει στην πήξη του αίματος. Τροφές που την περιέχουν είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, επίσης η σόγια, το ηλιέλαιο, σογιέλαιο κ.α.

Βιταμίνες

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε είναι η βασική βιταμίνη για αντιμετώπιση των κυκλοφορικών προβλημάτων.

Βιταμίνη C: H βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση των αγγείων.

Βιταμίνη D: H βιταμίνη D , η λεγόμενη βιταμίνη του ήλιου, θεωρείται φυσικό αραιωτικό του αίματος.

Ω3 λιπαρά οξέα: Τα Ω3 βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύουν από τη δημιουργία θρόμβων.

Άλλες βιταμίνες ευεργετικές στην περίπτωση κιρσών και φλεβίτιδας είναι η ρουτίνη και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Γενικές συμβουλές

Το εκχύλισμα των κουκουτσιών σταφυλιού, περιέχει OPCS (ολιγομερείς προκυανιδίνες), που ενισχύουν τα φλεβικά τοιχώματα και εξαλείφουν τους κιρσούς.

Οι καθημερινές βαθιές αναπνοές βοηθούν τη φλεβική λειτουργία, συμβάλλοντας στην καλή αιματική ροή των φλεβών.

Πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια για την καλή λειτουργία του απεκκριτικού συστήματος του οργανισμού, γιατί αυτή βοηθά στην περίπτωση της φλεβίτιδας και των κιρσών, επειδή η δυσκοιλιότητα είναι αιτιολογικός παράγων για την εμφάνιση τους.

Είναι σημαντικό να αποφεύγεται το αλκοόλ, καθώς και το κάπνισμα το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο φλεβίτιδας.

Βοηθά το να ανυψώνετε τα πόδια σας κάποια εκατοστά πάνω από το επίπεδο της καρδιάς και ειδικά όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη καθιστική σε ακινησία θέση, γιατί έτσι το αίμα λιμνάζει στις φλέβες. Αν είστε αναγκασμένοι να βρίσκεστε σε μια τέτοια θέση, να φροντίζετε να τεντώνετε τα πόδια σας, ή ακόμα καλύτερα να σηκώνεστε όρθιοι κατά διαστήματα και να κάνετε κάποια βήματα. Επίσης, όταν κάθεστε θα πρέπει να αποφεύγετε το σταυροπόδι.

Θα είναι καλό να αποφεύγετε και την παρατεταμένη ορθοστασία και εάν η εργασία σας σας αναγκάζει σε αυτήν, να χρησιμοποιείτε ελαστικές κάλτσες στήριξης ή διαβαθμισμένης συμπίεσης. Εάν έχετε πρόβλημα στις αρτηρίες συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν τη χρήση αυτών των καλτσών.

Το έντονο περπάτημα καθημερινά επί μισή ώρα βοηθά στην αντιμετώπιση των κιρσών και στην ενδυνάμωση των φλεβών.

Αποφεύγετε τις σφικτές κάλτσες και κολάν που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Πριν βεβαιωθείτε για τον τύπο της φλεβίτιδας σας, να αποφύγετε το έντονο μασάζ, γιατί μπορεί να γίνει αιτία μεταφοράς θρόμβου. Το βράδυ να βάζετε κρύες υγρές κομπρέσες εμποτισμένες σε διαλυμένα άλατα Epsom σε νερό, τις οποίες καλό είναι να καλύπτετε με νάϋλον και εξωτερικά με στεγνό ύφασμα και να τις αφήνετε αν μπορείτε όλη τη νύχτα.

Άλλη τοπική εφαρμογή είναι ελαφρύ μασάζ με λίγο αμυγδαλέλαιο στο οποίο θα προσθέσετε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού. Το αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού θα πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Απαλό μασάζ μπορεί να γίνει και με λάδι άρνικας, με κινήσεις πάντα προς το μέρος της καρδιάς. Η άρνικα βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τονωτικό και ευεργετικό στην κυκλοφορία του αίματος, είναι το ποδόλουτρο με ζεστό αφέψημα κλαδιών πεύκου, στο οποίο προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι.

Το βρέξιμο των ποδιών με κρύο νερό ανακουφίζει και βοηθά στη συσφιξη των φλεβών.

Οι κομπρέσες μηλόξυδου καθώς και το τζελ αλόης, έχουν καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις για τους κιρσούς ιδιότητες.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις φλεβίτιδας θα πρέπει να αποφεύγεται το πολύ ζεστό μπάνιο, καθώς και η ηλιοθεραπεία στην περιοχή των ποδιών.

Tο έλαιο λιναρόσπορου σε εσωτερική λήψη, βοηθά στην ευκαμψία των φλεβών και στην αποτροπή της δημιουργίας θρόμβων.

Η γιόγκα συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στην ελαστικότητα των μυών. Επίσης βοηθά τις κλειδώσεις των αρθρώσεων (γονάτων, ισχύων κ.λ.π.), πράγμα που εξουδετερώνει την παρεμπόδιση της ομαλής ροής του αίματος.

Μια παλιά γερμανική συνταγή χρησιμοποιεί τοπικά το γιαούρτι για θεραπεία φλεβίτιδας και κιρσών. Αλείφουν σε ένα βαμβακερό ύφασμα στραγγιστό γιαούρτι και το δένουν για μια ώρα στο πάσχον άκρο, στερεώνοντάς το με γάζα, επίδεσμο ή άλλο ύφασμα.

Η εσωτερική λήψη 2-3 καψουλών απο εκχύλισμα ιπποκαστανέας βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεβίτιδας.

Το ξέρατε ότι...

Σύμφωνα με Health Publications του Harvard Medical School, τα άτομα που λαμβάνουν ενδοφλέβια φάρμακα ή ενέσεις κινδυνεύουν να πάθουν θρομβοφλεβίτιδα λόγω του ερεθισμού των φλεβών τους. Επίσης οι ενδοφλέβιοι χρήστες ναρκωτικών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πολύ σοβαρού τύπου θρομβοφλεβίτιδας.

Οι κιρσώδεις φλέβες μπορεί να οδηγήσουν σε θρομβοφλεβίτιδα, επειδή προκαλούν τέντωμα των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζοντας έτσι την απρόσκοπτη ροή του αίματος.