Είδη καρκίνου

Συμβουλές για τα διάφορα είδη του καρκίνου

Τελευταία ενημέρωση: 25/2/2019

Βερίκοκα σε δέντρο
Το βερίκοκο συμβάλλει στην πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου, χάρη στη βιταμίνη Β17 που περιέχει

Καρκίνος εγκεφάλου

Τα αίτια του καρκίνου εγκεφάλου είναι άγνωστα. Κάποιες έρευνες δείχνουν σχέση με χημικά, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ως αιτία τη μεγάλη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Επίσης οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες ενοχοποιούνται για αύξηση του κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου.

Ευεργετική κατά του καρκίνου του εγκεφάλου, είναι η καθημερινή κατανάλωση 1-2 φλυτζανιών τσάι από μελισσόχορτο. Τα συστατικά του μελισσόχορτου (εκτός του ότι είναι βότανο κατά των καρκινωμάτων), ενεργούν στην περιοχή του εγκεφάλου που κυβερνά το νευρικό σύστημα και επίσης μειώνει τους πονοκεφάλους. Το τσάι αυτό πίνεται ζεστό ή κρύο με μικρές γουλιές, αφού έχει μείνει για 10 λεπτά σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί οτι, σύμφωνα με κλινικές μελέτες, το Γ-Λινολενικό Οξύ (Gla) μπορεί να συμβάλει στη συντομότερη υποχώρηση του εγκεφαλικού γλοιώματος.

Καρκίνος εντέρου

Η βιταμίνη D, μειώνει κατά 30-50% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η περισσότερη βιταμίνη D όμως παράγεται φυσικά απο τον οργανισμό μας, μετά απο έκθεση στις ακτίνες του ήλιου.

Οι φυτικές ίνες προκαλούν συρρίκνωση των προκαρκινικών πολυπόδων, εμποδίζοντάς έτσι την πορεία τους προς τον καρκίνο. Η κατανάλωση πίτουρου σιταριού, ενδέχεται να λειτουργήσει θεραπευτικά ακόμη και μετεγχειρητικά, εμποδίζοντας τυχόν μελλοντικές μεταστάσεις. Γενικά οι άπεπτες ίνες αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.

Τα μπρόκολα είναι κατά του καρκίνου του εντέρου. Περιέχουν μια φωτοχημική ουσία ( σουλφοφάνη ), η οποία ενεργοποιεί την παραγωγή από το σώμα ενζύμων. Επίσης περιέχουν και διθειολθειόνες που βοηθούν το σώμα να καταπολεμά τον καρκίνο. Είναι καλό να τρώγονται με μία πρωτεϊνη και να μην παραβράζονται.

Ο κουρκουμάς προστατεύει και από τον καρκίνο του εντέρου.

Με τη λήψη επιπλέον ασβεστίου, παρατηρείται μείωση της εμφάνισης πολυπόδων του εντέρου. Ασβέστιο περιέχουν οι τροφές: Καρύδια, σουσάμι, ταχίνι, φασόλια, λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά.

Καρκίνος ήπατος

Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων μαγιάς σεληνίου (200 μκρογραμμάρια), μπορεί να βοηθήσει στη σημαντική μείωση του πρωτογενή καρκίνου του ήπατος, ο οποίος συχνά συνδέεται με τη μόλυνση από ηπατίτιδα Β και C.

Ωφέλιμη είναι η καθημερινή κατανάλωση δύο φλυτζανιών τσάι από φλούδες πατάτας (βιολογικής καλλιέργειας). Βράζουμε μία χούφτα ωμές φλούδες πατάτας για τρία λεπτά σε δύο φλυτζάνια νερό. Το ρόφημα αυτό μπορεί να καταναλώνεται ζεστό ή κρύο.

Επίσης ωφέλιμες για τον καρκίνο του ήπατος, είναι οι κομπρέσες από φυλλα λάχανου, μετά απο τις οποίες πρέπει να γίνονται εντριβές με ελαιόλαδο.
Για τις κομπρέσες, πλένουμε τρία εξωτερικά φύλλα του λάχανου με λίγο ζεστό νερό. Στη συνέχεια πιέζουμε με ένα μπουκάλι ή έναν πλάστη για να γίνουν λεία και εφαρμόζουμε στην περιοχή του συκωτιού. Δένουμε από πάνω με λίγο λινό ύφασμα και σκεπάζουμε με κουβέρτα, αφήνοντας την κομπρέσα όλη τη νύχτα. Το πρωί, αφαιρούμε την κομπρέσα, πλένουμε την περιοχή με ζεστό νερό και σκουπίζουμε καλά. Έπειτα κάνουμε μασάζ στην περιοχή με ελαιόλαδο το οποίο έχουμε ζεστάνει (προσοχή όμως, δεν πρέπει να είναι καυτό) και καλύπτουμε για λίγο με ζεστό ύφασμα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί οτι, στην περίπτωση γυναίκας ασθενή, οι κομπρέσες αυτές δεν πρέπει να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Θεραπευτικά βότανα για την περίπτωση καρκίνου του ήπατος είναι το γαϊδουράγκαθο και το ταραξάκο. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Boerhave συνιστά για τον καρκίνο του ήπατος το έγχυμα της ρίζας της αγριάδας.

Ο Dr Berkson έδειξε ότι η βλάβη του ήπατος που προκαλείται από την ηπατίτιδα C, μπορεί να αντιστραφεί με τη χρήση ενός συνδυασμού άλφα λιποϊκού οξέος, silymarin και σεληνίου, ώστε συχνά να μην είναι αναγκαία η δαπανηρή μεταμόσχευση ήπατος.

Καρκίνος μαστού

Σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine, το κάδμιο ενοχοποιείται για πρόκληση καρκίνου του μαστού. Νεότερη έρευνα έχει δείξει ότι ακόμα και μικρές δόσεις του μετάλλου αυτού, προκαλούν μεταλλάξεις στο ενδομήτριο και αυξάνουν την πυκνότητα των μαστικών αδένων. Το κάδμιο υπάρχει στα χρώματα, στις μπαταρίες, στον καπνό του τσιγάρου.

Οι άπεπτες ίνες δρουν ευεργετικά στην αναχαίτιση καρκίνου του μαστού, γιατί το πίτουρο δεσμεύει τα οιστρογόνα. Οι φυτικές ίνες αποτελούν την προδρομική κατάσταση της ταμοξυφαίνης, η οποία δεσμεύει τους υποδοχείς των οιστρογόνων.

Το β-καροτένιο δρα προληπτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού (καθώς και των εντέρου και ορθού). Το β-καροτένιο βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ( όπως σπανάκι και μαρούλι),στα κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (όπως καρότα), καθώς και στη ντομάτα, τις γλυκές πατάτες και το μπρόκολο.

Το μέλι έχει σημαντική αντιοιστρογονική δράση και συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού (και του προστάτη).

Η Δρ, Έστερ Τζον του Αντικαρκινικού Κέντρου της Βόρειας Καλιφόρνιας, ανέφερε ότι η καθημερινή έκθεση στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό, φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Όπως είχε αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, κ.Ιωαννίδου-Μουζάκα, αυτό που μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, εκτός από την απόκτηση παιδιών, είναι η αποφυγή της λήψης ορμονών και, το σπουδαιότερο, η εξωτερίκευση της στενοχώριας και της θλίψης μας, καθώς και η αποφυγή στενοχώριας για ασήμαντα πράγματα. Δεν μπορούμε ωστόσο να μεταβάλλουμε άλλους ενοχοποιητικούς παράγοντες όπως η πρώϊμη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η κληρονομικότητα και η γεωγραφική θέση στην οποία ζούμε.

Η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο) η οποία είναι συστατικό του μπρόκολου, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού.

Ο κουρκουμάς προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού. Συνιστάται ο συνδυασμός του με μαύρο πιπέρι, για ενίσχυση της απορρόφησής του απο τον οργανισμό.

Το συστατικό πιπερίνη, το οποίο περιέχουν οι κόκκοι του πιπεριού, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Καρκίνου του Michigan University. Η επίδρασή της δε ενισχύεται σε συνδυασμό με την Κουρκούμη.

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα πλούσια σε λίπος τρόφιμα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυτοοιστρογόνα (όπως ο λιναρόσπορος) μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Όταν είναι πεσμένη η μελατονίνη, τα οιστρογόνα αυξάνονται. Σε αυτή τη δράση αποδίδουν οι επιστήμονες τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στήθους, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με νυχτερινές βάρδιες στη δουλειά. Θα πρέπει να αποφεύγεται το έντονο τεχνητό φως το βράδυ και να επιλέγεται μόνο αυτό των 40-60 watt.

Βοηθούν επίσης στην πρόληψη καρκίνου του μαστού τα ω3, η βρομελίνη, η ασπιρίνη, τα μανιτάρια, το τσάι, το τσάι λουλουδιών αγιοκλήματος ή γιασεμιού, καθώς και το ρόδι. Ισραηλινοί επιστήμονες προβλέπουν ότι στο μέλλον το λαδι και το κρασί που βγαίνουν από το ρόδι, θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Γενικά το ρόδι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού (όπως και δέρματος και προστάτη) καθώς και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής του.

Όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες, τα δύο συστατικά του γαϊδουράγκαθου Silymarin και Silibinin, έχουν αντινεοπλασματικά αποτελέσματα σε ορισμένα είδη καρκίνου, μεταξύ των οποίων και του καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος μήτρας

Συντελεστές κινδύνου για τον καρκίνο μήτρας θεωρούνται παράγοντες όπως η πρώιμη ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, το κάπνισμα, η έλλειψη Β-Καροτίνης, οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, τα αντισυλληπτικά, η έλλειψη βιταμίνης C, η διατροφή.

Η λυγαριά (agnus castus) είναι βότανο κατά των ινομυωμάτων.

Το χαμηλό βάρος, η άσκηση και η αποφυγή λιπαρών τροφών προστατεύουν από τον καρκίνο της μήτρας.

Υψηλός κίνδυνος υπάρχει και σε περίπτωση παχυσαρκίας, διαβήτη και μη τεκνοποίησης.

Ευεργετικά στην περίπτωση του καρκίνου της μήτρας είναι τα βότανα αστράγαλος, ιβίσκος, νερόκρινος (όταν χρησιμοποιείται σε κολπικές πλύσεις ) και λυγαριά.

Καρκίνος νεφρών

Η νόσος συνδέεται συχνά με παθήσεις των νεφρών που απαιτούν μακροχρόνια αιμοκάθαρση καθώς και με προβλήματα της κύστης και των νεφρών.

Το κίνδυνο αυξάνουν το κάπνισμα και η πλούσια σε λίπη διατροφή.

Επίσης τον κίνδυνο αυξάνει η έκθεση σε χημικά, βαφές ανιλίνης, αμίαντο και ναφθαλίνη.

Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών αλλοιωμένων ή μουχλιασμένων όπως δημητριακά και ξηροί καρποί τα οποία έχουν περιέλθει σε αυτή την κατάσταση.

Η ρόκα και η αγριάδα είναι κατά του καρκίνου των νεφρών.

Άλλα ευεργετικά βότανα για την περίπτωση αυτή είναι το γαϊδουράγκαθο, το ταραξάκο, η τσουκνίδα και το υπερικό.

Καρκίνος όρχεων

Δεν είναι γνωστή η αιτία της νόσου αυτής. Έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί η πρώϊμη εφηβεία, προβλήματα κακώσεων των όρχεων, η υπερβολική έκθεση σε ακτινοβολίες, η καθιστική ζωή κ.α. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί οτι ο καρκίνος αυτός είναι από τους περισσότερο ιάσιμους καρκίνους και σπάνια είναι θανατηφόρος.

Έχει διαπιστωθεί μεγάλη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και του καρκίνου των όρχεων.

Η τακτική άσκηση προστατεύει από την εκδήλωση αυτού του καρκίνου, όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες.

Ευεργετικά είναι τα καταπλάσματα από πολτό σπόρων κύμινου.

Καρκίνος οστών

Τα ειδικά αίτια του καρκίνου των οστών δεν είναι γνωστά. Ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες, όπως έκθεση σε φυτοφάρμακα, χημικές ουσίες, βαφές, εντομοκτόνα, καθαριστικά κ.α.

Ιδιαίτερη προφύλαξη πρέπει να λαμβάνουν όσοι έχουν κάνει στο παρελθόν χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Αυτοί θα πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα ασφαλείας κατά τη χρήση των παραπάνω επικίνδυνων προϊόντων.

Το έγχυμα από άνθη γιασεμιού είναι κατά του καρκίνου των οστών.

Θεραπευτικό είναι και το αφέψημα φύλλων καρυδιάς (μπορείτε να προσθέσετε και ξερή φλούδα καρυδιάς μαζί με τα φύλλα). Μπορείτε να αφήσετε το βότανο ένα τέταρτο στο βραστό νερό και να πίνετε 3-4 ποτήρια την ημέρα (το πρώτο ποτήρι νηστικοί).

Καρκίνος ουροδόχου κύστης

Η ζαχαρίνη έχει συνδεθεί με τον καρκίνο αυτόν, ύστερα από πειράματα σε ζώα.

Το κάπνισμα θεωρείται μεγάλος αιτιολογικός παράγων και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγεται.

Η κατανάλωση αλλαντικών, παστών και καπνιστών ενοχοποιείται για την πρόκληση καρκίνου ουροδόχου κύστης.

Πολλές έρευνες και μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες Β6, Α, C, B-καροτίνη, αλλά και σελήνιο και ψευδάργυρος δρουν προληπτικά και θεραπευτικά στη νόσο αυτή.

Όσοι εργάζονται σε χημικά, βαφές, μπογιές, μηχανουργεία, έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Θεραπευτικά βότανα στον καρκίνο αυτόν είναι η τσουκνίδα, ο μαϊντανός, το κόκκινο τριφύλλι, το γαϊδουράγκαθο και το μύρτιλλο. Τα βότανα αυτά βοηθούν στην αποβολή των τοξινών στα ούρα.

Καρκίνος παγκρέατος

Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης και των προϊόντων τα οποία την περιέχουν, ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με πρόσφατη σουηδική έρευνα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το κάπνισμα είναι ο βασικός αιτιολογικός παράγων καρκίνου του παγκρέατος. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να αποφεύγεται.

Άλλες αιτιες οι οποίες ενοχοποιούνται για τη νοσο είναι η κληρονομική παγκρεατίτιδα και ο διαβήτης.

Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, αυξάνει τον κίνδυνο.

Τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν φολικό οξύ (αρακάς, φακές, σπανάκι, φύτρο σιταριού) μειώνουν τον κίνδυνο.

Οι εργαζόμενοι σε πετρελαϊκά προϊόντα θα πρέπει σύμφωνα με τους επιστήμονες να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Είναι ευεργετική η καθημερινή κατανάλωση ενός λίτρου τσάι φασκόμηλου ζεστού ή κρύου.

Άλλα βότανα ενισχυτικά του παγκρέατος, στην περίπτωση αυτή, είναι η δάφνη (σε τσάι) και το ταραξάκο.

Καρκίνος πνευμόνων

Το κάπνισμα κυρίως, αλλά και η έκθεση σε αμίαντο, ραδόνιο, αρσενικό και άλλα καρκινογόνα, θέτουν σε κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.

Οι παθητικοί καπνιστές, οι οποίοι ζουν και εργάζονται με καπνιστές, έχουν λίγο υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων απο αυτούς που δεν εκτίθενται σε καπνό.

Εκτός από το κάπνισμα, τα πλούσια σε λίπος τρόφιμα και η ρετινόλη, ενοχοποιούνται για πρόκληση καρκίνου των πνευμόνων.

Αντίθετα, τα τρόφιμα που περιέχουν σελήνιο (οστρακοειδή, λιπαρά ψάρια, εντόσθια κ.α.) μειώνουν τον κίνδυνο.

Οι επιστήμονες έχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τη δυνατότητα προστασίας από καρκίνο των πνευμόνων μέσω πρόσληψης βιταμινών (όπως C, Β-Καροτίνη, μέταλλα), την οποία αποδέχονται οι μεν, ενώ οι άλλοι δέχονται μόνο τη σημασία της υγιεινής σωστής διατροφής.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Pub Med αποκάλυψε ότι η απιγενίνη μπορεί να καταστρέψει το 86% των κυττάρων καρκίνου του πνεύμονα, καθώς συμβάλλει στην απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Η απιγενίνη περιέχεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά κυρίως στον μαϊντανό, σέλινο, κρεμμύδια και χαμομήλι.

Βοηθητικό είναι επίσης το σκόρδο, καθώς και τα βότανα αστράγαλος, μελισσόχορτο, βιολέτα, κουρκουμάς.

Όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες, τα δύο συστατικά του γαϊδουράγκαθου Silymarin και Silibinin, έχουν αντινεοπλασματικά αποτελέσματα σε ορισμένα είδη καρκίνου, μεταξύ των οποίων και του καρκίνου των πνευμόνων.

Το αρσενικό που περιέχεται στο πόσιμο νερό, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.

Καρκίνος του προστάτη

Τα ακριβή αίτια του καρκίνου αυτού παραμένουν άγνωστα. Ενοχοποιούνται περιβαλλοντικοί παράγοντες ( τοξίνες, μολυσματικό περιβάλλον, έλλειψη άσκησης ), ενώ πιθανές αιτίες θεωρούνται η πολύ αυξημένη με εναλλαγές συντρόφων σεξουαλική δραστηριότητα, με πιθανή την εμφάνιση αφροδισίων νοσημάτων, αλλά και η σπανιότατη σεξουαλική δραστηριότητα. Άλλες μελέτες ενοχοποιούν την υψηλή τεστοστερόνη σε ηλικιωμένους άνδρες, την ορμόνη 5-άλφα δυιδροστερόνη DHT.

Τροφές που προστατεύουν από τη νόσο είναι οι λάδι, ψάρια, μέλι, πολυακόρεστα, λυκοπένη (ντομάτα, κόκκινη πάπρικα, φράουλες, μύρτιλλα, δαμάσκηνα, κεράσια, βερίκοκα), μείωση λιπαρών στις τροφές, μείωση κρέατος, άσκηση. Άλλοι ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι ο πολύς ύπνος καθώς και το συχνό σεξ, τα οποία διατηρούν την τεστοστερόνη σε υψηλά επίπεδα.

Η βιταμίνη D ελαττώνει την πορεία και το μέγεθος του καρκίνου αυτού (Exp.bpoil Med-2004 April 229 (4), 227-84). Η περισσότερη βιταμίνη D παράγεται φυσικά απο τον οργανισμό μας, μετά απο έκθεση στις ακτίνες του ήλιου.

Το μέλι έχει σημαντική αντιοιστρογονική δράση και συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη (καθώς και του μαστού).

Εμποδίζουν ή θεραπεύουν τον καρκίνο του προστάτη οι κολοκυθόσποροι και ο χυμός του παντζαριού. Πειραματόζωα στα οποία έκαναν ενέσεις με καρκινικά κύτταρα, δεν ήταν επιρρεπή στον καρκίνο αν έτρωγαν συστηματικά παντζάρι.

Η συχνή κατανάλωση ντομάτας καθώς και των προϊόντων της, μειώνει κατά 45% τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο, το οποίο όμως απελευθερώνεται όταν την καταναλώνουμε σε μορφή πάστας, χυμού ή σάλτσας, ενώ με τη θέρμανσή της πετυχαίνουμε ακόμα καλύτερη απορρόφηση του συστατικού αυτού απο τον οργανισμό. Επιπλέον, το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται μαζί με κάποιο διατροφικό λίπος, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι από κολοκυθόσπορο.

Το εκχύλισμα τζίντζερ ασκεί σημαντική ανασταλτική επίδραση στην ανάπτυξη ενός φάσματος καρκινικών κυττάρων στον προστάτη.Σε μία μελέτη του Georgia University των ΗΠΑ, φάνηκε ότι το εκχύλισμα αυτό κατάφερε να συρρικνώσει το μέγεθος του όγκου του προστάτη σε ποντίκια, σε ποσοστό 56%.

Το σελήνιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη κατά 92% ( συμπλήρωμα σεληνίου ακόμα και γιαυτούς που ήδη έχουν υψηλά ποσοστά σεληνίου στον οργανισμό τους ).

Η κατανάλωση τροφων πλούσιων σε ω3 μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 40%. Βοηθούν επίσης οι βιταμίνες Η, C, E, καθώς και η άσκηση.

Ο χυμός του ροδιού βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων PSA, σε άνδρες οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη. Γενικά το ρόδι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη (όπως και δέρματος και μαστού) καθώς και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής του.

Η τσουκνίδα βοηθά στην προστασία από τη νόσο και συμβάλλει επίσης στη μείωση της διόγκωσης του προστάτη.

Ασθενείς οι οποίοι κατανάλωναν δύο γεύματα αρακά την εβδομάδα, εξαφάνισαν ακόμα και προκαρκινικές μορφές καρκίνου του προστάτη μέσα σε ένα χρόνο.

Όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες, τα δύο συστατικά του γαϊδουράγκαθου Silymarin και Silibinin, έχουν αντινεοπλασματικά αποτελέσματα σε ορισμένα είδη καρκίνου, μεταξύ των οποίων και του καρκίνου του προστάτη.

Καρκίνος στόματος, φάρυγγα και λάρυγγα

Αυξάνουν τον κίνδυνο αυτών των μορφών καρκίνου, τα οινοπνευματώδη και το κάπνισμα.

Η ανεπάρκεια σιδήρου συνδέεται με τον καρκίνο του στόματος.

Μειώνει τον κίνδυνο αυτών των καρκίνων, η κατανάλωση φρούτων όπως τα καροτινοειδή (πορτοκάλια, κόκκινα ή κίτρινα φρούτα και λαχανικά).

Στον καρκίνο του φάρυγγα εκτός από το κάπνισμα συμβάλλουν η υπερκατανάλωση αλατισμένου κρέατος καθώς και η εισπνοή ντίζελ και αμιάντου.

Για τους καρκίνους αυτούς ενοχοποιούνται επίσης και τα πολύ ζεστά ροφήματα.

Η σπιρουλίνα, λόγω της ουσίας σπιρουλάνη, με χρήση ενός γραμμαρίου την ημέρα, εξαλείφει βλάβες λευκοπλακίας, η οποία είναι προκαρκινική βλάβη βλεννογόνου του στόματος.

Καρκίνος στομάχου

Η συχνή κατανάλωση παστών, καπνιστών τροφών, ψητών στα κάρβουνα, και αλλοιωμένων, λόγω υγρασίας, ξηρών καρπών, ενοχοποιούνται για εμφάνιση της νόσου, όπως και διάφορες χρόνιες φλεγμονές και έλκη του γαστρικού.

Ο κίνδυνος μειώνεται με την κατανάλωση οσπρίων, κουρκουμά, κάρυ και μουστάρδας ( προσοχή μόνο στην υπερκατανάλωση μουστάρδας, σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού ).

Στις συνταγές του Ιπποκράτη, εξέχουσα θέση για τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος είχε η πικραγγουριά και γενικά για τον καρκίνο ο καρπός της ερίκης.

Είναι ευεργετικό το τσάι από το βότανο αρτεμισία (αψιθιά), το οποίο λέγεται ότι μπορεί να σκοτώσει το 98% των καρκινικών κυττάρων (Life Science). Μόνο του μειώνει τα καρκινικά κύτταρα κατά 28% και σε συνδυασμό με τον σίδηρο αναφέρεται ότι αντιμετωπίζει επιτυχώς τη νόσο. Κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε επίσης ως μία ισχυρή θεραπεία κατά της ελονοσίας. Σταματά επιτυχώς τον παράγοντα μεταγραφής E2F1. Η αψιθιά πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις και όχι για παρατεταμένη χρήση.

Επίσης τα βότανα χελιδόνιο (με τσάι της ρίζας του και μόνο σε μικρές δόσεις ) και υπερικό (βάλσαμο) είναι κατά του καρκίνου του στομάχου.

Βοηθητική είναι η λήψη 1κ.γ. μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό, 30 λεπτά πριν το πρόγευμα και το δείπνο, για 15 ημέρες και μετά μόνο το πρωί για άλλες 30 ημέρες.

Καρκίνος ωοθηκών

Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε ηλικία, αλλά είναι συχνότερος μετά την εμμηνόπαυση. Χρειάζεται προσοχή γιατί συχνά τα συμπτώματά του συγχέονται με συμπτώματα γαστρεντερικών παθήσεων (φουσκώματα, αισθήματα πίεσης).

Η βιταμίνη D των ακτίνων του ήλιου, μειώνει κατά 30-50% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών (όπως και των εντέρου και μαστού).

Η ουσία απιγενίνη δρα προστατευτικά και σε αυτό το είδος του καρκίνου. Περιέχεται σε διάφορα λαχανικά και φρούτα και ειδικά στο σέλινο και τον μαϊντανό (βλ. καρκίνο πνευμόνων). Έχει διαπιστωθεί ότι η ουσία αυτή έχει την ιδιότητα να επανεκπαιδεύει τα καρκινικά κύτταρα, να συμπεριφέρονται ως φυσιολογικά και να ακολουθούν τη διαδικασία της κυτταρικής απόπτωσης.

Το βότανο κοκκινόριζα (red root) είναι κατά των κύστεων και όγκων των ωοθηκών, όπως και τα βότανα κουρκουμάς, μαϊντανός και αστράγαλος.

Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει συσχετιστεί με την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, λόγω της αυξητικής ορμόνης βοοειδών. Θα είναι όμως γενικά καλό να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά, καθώς και τα κρέατα και ο καφές (αυξάνει τα οιστρογόνα).

Στις ασθενείς εμφανίζονται υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου μεγαλώνει πιο γρήγορα με την παρουσία οιστρογόνων.

Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση λιπαρών τροφών γιατί αυτές διεγείρουν τη φυσιολογική παραγωγή οιστρογόνων.

Η λυγαριά (agnus castus) βελτιώνει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Βοηθά η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών και γενικά η διατροφή που περιέχει βιταμίνες και μέταλλα.

Σε περίπτωση συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, οι οποιές είναι πάντα καλοήθεις, υπάρχει πιθανότητα κάποιες γυναίκες να αναπτύξουν καρκίνο ωοθηκών. Γενικά στο σύνδρομο αυτό οι γυναίκες παρουσιάζουν ανώμαλα επίπεδα τεστοστερόνης, μεγαλύτερα από τις υπόλοιπες γυναίκες. Το βότανο saw palmetto (σερενόα) λέγεται οτι συμβάλλει στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών γιατί περιέχει αντιοιστρογόνα και ρυθμίζει την υπερβολική παραγωγή DHT. Παρόμοια δράση φαίνεται να παρουσιάζει και η λυγαριά (vitex agnus castus).

Στον καρκίνο των ωοθηκών, βοηθητικό μέσο είναι και τα λουτρά Sitz. Καθόμαστε σε ζεστό νερό για 15 λεπτά το βράδυ πριν τον ύπνο ή εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε εναλλαγές ζεστού και κρύου νερού, με αναλογία 3 λεπτά στο ζεστό και 1 λεπτό στο κρύο. Μετά το μπάνιο φροντίζουμε να ακολουθήσει καλό τρίψιμο ώστε να αυξηθεί η κυκλοφορία στα όργανα της λεκάνης.

Λέμφωμα

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη προληπτικά και κατασταλτικά. Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης αυτής παράγεται φυσικά απο τον οργανισμό μας, σαν αποτέλεσμα της έκθεσής μας στις ακτίνες του ήλιου.

Η μυρτιά (περικοκλάδα), είναι η πηγή των αλκαλοειδών Vinca,τα οποία είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Για λέμφωμα Non Hοdgkin που δεν υποχωρεί καθόλου με τις άλλες συμβατικές θεραπείες, πιστεύουν οι ειδικοί ότι οι ενδοφλέβιες ενέσεις με βιταμίνη C παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου που βλάπτει τα καρκινικά κύτταρα.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνητή αυξητική ορμόνη βοοειδών IGF-1, την οποία λαμβάνει ο άνθρωπος πίνοντας αγελαδινό γάλα, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη λεμφώματος. Η παστερίωση την αυξάνει. Ο ερευνητής Robert Cohen αποδίδει τη μεγάλη αύξηση καρκίνου των λεμφαδένων στις ΗΠΑ, στην κατανάλωση γάλακτος που περιέχει την ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη. Στο Lancet είχε δημοσιευθεί, τον Δεκέμβριο του 1976 (πριν ακόμα από την εισαγωγή της αυξητικής ορμόνης), μελέτη ("Lymphomas & Animal - Protein Consumption" -Allan-S-Cunnigham), η οποία έδειχνε υψηλή σχέση ανάμεσα στους θανάτους από λέμφωμα και στην κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Για λέμφωμα Hodgkin, ευεργετικά είναι η βιταμίνη D, η πρωτεϊνη (κοτόπουλο, άπαχο κρέας, ψάρια, αυγά, τυρί), τα φασόλια, τα καρύδια, το φυστικοβούτυρο, τα φρούτα και λαχανικά (ιδιαίτερα τα ραδίκια) και το τσάι γιασεμιού.

Λευχαιμία

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση της λευχαιμίας, όπως η έκθεση σε τοξίνες και ιογενείς λοιμώξεις. Ενοχοποιείται μεταξύ άλλων και η φορμαλδεΐδη. Επιπλέον, η μητρική λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας στους απογόνους.

Το ρόδι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Έρευνα του Sheffield Hallam University της Αγγλίας έδειξε οτι ο χυμός ροδιού περιέχει βιοδραστικές ενώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της λευχαιμίας.

Η κουρκούμη και το πράσινο τσάι, θεραπεύουν τη Β' χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (προσοχή στον κουρκουμά σε περιπτώσεις πέτρας χολής, ηπατοπάθειας, καρδιοπάθειας).

Το μύρτιλλο και η βίγκα βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου.

Σε ασθενείς με μια σπάνια μορφή λευχαιμίας, σημειώθηκαν περιπτώσεις θεραπείας με τη λήψη της βιταμίνης Α. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί οτι η βιταμίνη αυτή ως ρετινόλη και όχι ως Β καροτένιο, παρεμποδίζει την παραγωγή από τον οργανισμό της βιταμίνης D.

Το σέλινο και ο μαϊντανός περιέχουν απιγενίνη, ένα φυσικό φλαβονοειδές που αποτελεί όπλο κατά της λευχαιμίας.

Αποτελεσματικά προληπτικά και θεραπευτικά μέσα αποτελούν επίσης η πράσινη πρόπολη, ο χυμός από φύλλα και βολβούς παντζαριών, η φυκοκυανίνη της σπιρουλίνας (εξουδετερώνει τα ανθρώπινα κύτταρα λευχαιμίας), η βιταμίνη Κ2 καθώς επίσης και η γυμναστική άσκηση της αναπήδησης.

Στην παιδική λευχαιμία, βοηθούν προληπτικά και κατασταλτικά ο κουρκουμάς (σε συνδυασμό με κουνουπίδι), το πορτοκάλι, οι μπανάνες και το ρόδι.

Η παιδική λευχαιμία συνδέεται με παρασιτοκτόνα στα σπίτια και στους κήπους. Στα παιδιά με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, βρέθηκαν στα ούρα τους εντυπωσιακά υψηλότερες συγκεντρώσεις οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων DEPT και DEDTP. Επιπλέον, τα παιδιά που τρώνε τακτικά αλλαντικά, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας.

Η λυγαριά (agnus castus) αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων λευχαιμικών σειρών (K562, kasumi-1, HL-60).

Έχει αποδειχθεί οτι η φυκοκυανίνη που προσδίδει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα στο εσωτερικό του φυκιού στης σπιρουλίνας, προκαλεί μέσω της απόπτωσης τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων της λευχαιμίας.

Όπως η σπιρουλίνα, έτσι και η χλωρέλα είναι ευεργετική στην αντιμετώπιση της νόσου.

Πρέπει να προτιμούνται τροφές όπως, φασόλια, μανιτάρια, άπαχο κρέας, πορτοκάλια, μπανάνες, και μύρτιλλα. Για τη λευχαιμία άριστη τροφή είναι επίσης και τα κεράσια.

Πρέπει να αποφεύγονται τα ποτά, τα γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας, ο καφές και το κάπνισμα.

Από βότανα, η ρίζα γλυκόριζας, η Αρτεμισία και το Feverfew (υπάρχει και σε κάψουλες), είναι ευεργετικά στην αντιμετώπιση της νόσου. Σύμφωνα δε με μελέτη του University of Rochester, το βότανο Feverfew (Tenacetum parthenium) είναι καλύτερο από την κυταραβίνη, ως προς τη θανάτωση των λευχαιμικών κυττάρων.

Μελάνωμα

Η έλλειψη επαρκούς έκθεσης στον ήλιο, είναι εκείνη που εκθέτει το άτομο στον κίνδυνο της δημιουργίας μελανώματος, λόγω της μη επαρκούς σύνθεσης βιταμίνης D. Για αυτό καλό είναι να εκτίθεται κάποιος με μέτρο στον ήλιο, πρωϊνές ή απογευματινές ώρες (όταν οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι κάθετες), τακτικά χωρίς γυαλιά και αντηλιακό. Το μελάνωμα συσχετίζεται με όχι συχνή, αλλά παρατεταμένη ηλιοθεραπεία που προκαλεί έγκαυμα. Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology, αναφέρθηκε ότι ο ήλιος δεν είναι αποκλειστικά η κύρια αιτία για τη δημιουργία μελανωμάτων, γιατί όπως διαπιστώθηκε, η θέση του μελανώματος στο δέρμα δεν αντιστοιχεί πάντα στη θέση της βλάβης από την ηλιακή έκθεση. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων τα οποία ανέπτυξαν μελάνωμα, αν και απέφευγαν εντελώς τον ήλιο.

Ένα ηλιακό έγκαυμα με φουσκάλες στην παιδική ηλικία, πιθανώς διπλασιάζει τον κίνδυνο μελανώματος σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι περισσότερες διαγνώσεις αφορούν σε άτομα 40-60 ετών.

Το μελάνωμα δεν πρέπει να αφαιρείται με εγχείριση, γιατί υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης των χρωστικών καρκινικών κυττάρων. Ενδείκνυνται μόνο καυστικά λέϊζερ ή μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης.

Οι καρκίνοι με μεταλλαγή του γονιδίου BRAF, όπως είναι το μελάνωμα, χρειάζονται χαλκό για να αναπτυχθούν. Όταν η πρόσληψη χαλκού μπλοκαρίστηκε, οι καρκίνοι σταμάτησαν να αναπτύσσονται. Σύμφωνα με τον καθηγητή φαρμακολογίας του Duke University κ. Κρίστοφερ Κάουντερ, ο χαλκός δεν φαίνεται να αποτελεί αιτία του καρκίνου, αλλά είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Το φυτικό γερμανικό σκεύασμα Carnivora, έχει γίνει γνωστό ότι θεράπευσε μεταστατικό μελάνωμα και σε μικρότερες δόσεις έχει χρησιμοποιηθεί σαν διαιτητικό συμπλήρωμα για τη διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού. Έχει επίσης καρδιοτονωτική δράση λόγω της κουερσετίνης που περιέχει.

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την υπερκατανάλωση των πολυακόρεστων λιπών από ηλίανθο, το σαφράνι και άλλα φυτικά έλαια για 3 δεκαετίες, με αύξηση παγκοσμίως του κακοήθους μελανώματος. Στη Νορβηγία σε 50000 άτομα με κακόηθες μελάνωμα, η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων ελαίων αύξανε σημαντικά, ειδικά στις γυναίκες, τον κίνδυνο μελανώματος. Το περιοδικό "Αρχεία Δερματολογίας" έγραφε ότι δεν υπήρξε κανένα στοιχείο, ότι οι αντηλιακές κρέμες παρείχαν αποτελεσματική προστασία. Απλά μειώνουν την παραγωγή της βιταμίνης D στο δέρμα, πράγμα καταστροφικό.

Η σπιρουλίνα μειώνει τον κίνδυνο μεταστάσεων μελανωμάτων.

Βότανα κατά του μελανώματος, είναι το λάπαθο (το τσάι του εσωτερικά και ο χυμός του με τοπική εφαρμογή) και το τσάι βιολέτας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στην επιθεώρηση International Journal of Oncology, το μέλι ακακίας μειώνει τον πολλαπλαπλασιασμό των κυττάρων του μελανώματος. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην φλαβόνη της χρυσίνης που αυτό περιέχει.

Το τσάι του κατιφέ παρουσιάζει αποτελεσματικό αντικαρκινικό αποτέλεσμα σε κύτταρα μελανώματος.

Το ξέρατε ότι...

Η ερευνητική ομάδα του Υoram Palti, από το Ισραηλινό Πολυτεχνείο Technion της Χάιφας, αποδεικνύει ότι τα εναλλασσόμενα ηλεκτρικά πεδία έντασης 1-2 v/cm αρκούν για να σταματήσουν τη διαίρεση των κυττάρων , "φρενάροντας" με τον τρόπο αυτό τον καρκίνο. Στην Ελλάδα, σχετική είναι η συσκευή Papion Magnetic Inductor του καθηγητή Π.Παππά.