Έγκαυμα: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης για γρήγορη επούλωση

Πώς μπορεί να βοηθήσει το μέλι, η αλόη και άλλα φυσικά μέσα σε περιπτώσεις ήπιων εγκαυμάτων

Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2019

Ντομάτα
Η ντομάτα ανακουφίζει το δέρμα και συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Τοπικές θεραπείες

Μέλι

Το μέλι έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, καθώς έχει ισχυρές καταπραϋντικές, αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με έρευνα του Medical College της Maharashtra της Ινδίας, το μέλι ανακουφίζει απο τον πόνο, επιταχύνει την επούλωση του δέρματος και αποτρέπει την εμφάνιση ουλών. Σε άλλες έρευνες έχει διαπιστωθεί οτι το μέλι περιορίζει τον πόνο και τον ερεθισμό, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν προστατευτικός παράγοντας ενάντια στην μόλυνση.

Σε περίπτωση ηλιακών εγκαυμάτων, μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω σε αυτά μία γάζα με μια κουταλιά μέλι, την οποία θα αλλάζετε δύο φορές την ημέρα.

Οινόπνευμα και Αυγό

Πολύ αποτελεσματικό είναι το να εφαρμόσουμε τοπικά οινόπνευμα και, στη συνέχεια, να απλώσουμε ασπράδι αυγού πάνω στο έγκαυμα. Το αφήνουμε να στεγνώσει και εφαρμόζουμε ξανά μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Με αυτό τον τρόπο θα αποτραπεί και η δημιουργία σημαδιού.

Ντομάτα

Η ντομάτα είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις ήπιων εγκαυμάτων. Περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία τα οποία ανακουφίζουν την πάσχουσα περιοχή και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Εφαρμόζουμε στην περιοχή μια κομμένη ντομάτα, για 10-15 λεπτά.

Αλόη

Η αλόη χρησιμοποιείται παραδοσιακά για ήπια εγκαύματα, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών. Το φυτό αυτό περιέχει δραστικές ουσίες οι οποίες περιορίζουν τόσο την φλεγμονή όσο και τον πόνο, ενώ παράλληλα ενυδατώνουν και ενισχύουν την αποκατάσταση του δέρματος. Εφαρμόστε τζελ ή χυμό αλόης στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας όσο συχνά χρειαστεί.

Ανθοϊάματα Bach

Απο τα ανθοϊάματα Bach, η rescue cream ενδείκνυται για περιπτώσεις εγκαυμάτων και μικρών τραυμάτων. Πωλείται σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινών τροφών και εφαρμόζεται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αιθέριο Έλαιο Λεβάντας

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι εξαιρετικό φάρμακο για ήπια εγκαύματα, επειδή καταπραΰνει τον πόνο και επιταχύνει την αποκατάσταση του δέρματος. Χρησιμοποιήστε 2-3 σταγόνες απευθείας στην πάσχουσα περιοχή. Μπορείτε αν θέλετε να το αναμείξετε με γιαούρτι.

Το γιαούρτι καταπραΰνει και επουλώνει σε περιπτώσεις ήπιων εγκαυμάτων, χάρη στα προβιοτικά και τα ένζυμα που περιέχει

Βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε ενισχύει τη διαδικασία επούλωσης ενώ παράλληλα αποτρέπει τον σχηματισμό ουλών. Χρησιμοποιείται τοπικά, μετά την επούλωση του εγκαύματος και τον σχηματισμό νέου δέρματος.

Εφαρμόζεται ανα διαστήματα λίγων ωρών την πρώτη μέρα, και 3-4 φορές την ημέρα για τις επόμενες.

Γενικές συμβουλές

Νερό

Συχνά συνιστάται το να ρίξουμε κρύο τρεχούμενο νερό πάνω στο έγκαυμα, για την ανακούφιση του δέρματος και την αποφυγή σχηματισμού φουσκάλων. Αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθάει το δέρμα να κρυώσει αλλά καταλήγει να οδηγεί σε ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία και να γίνεται επώδυνο μετά απο 20 λεπτά. Αντίθετα, σύμφωνα με έρευνα του University Hospitals of Geneva της Σουηδίας, θα είναι καλύτερα να ρίχνουμε ζεστό νερό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε τον περιορισμό της βλάβης του ιστού και την αποκατάσταση της ροής του αίματος στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, η American Academy of Dermatology συνιστά απευθείας εφαρμογή δροσερού νερού ή κομπρέσες βρεγμένες με κρύο νερό, για 10 λεπτά.

Μια καλή λύση είναι το να ρίχνουμε αρχικά κρύο νερό για περίπου 1 λεπτό και, στη συνέχεια, να προχωράμε σε ζεστό για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος.

Άλλες συμβουλες

Η American Academy of Dermatology συνιστά τα εξής: Χρήση βαζελίνης 2-3 φορές την ημέρα Κάλυψη του εγκαύματος με αποστειρωμένους, αντικολλητικούς επιδέσμους Να μη σπάζονται οι φυσαλίδες, μέχρι να θεραπευτούν μόνες τους Ενδεχόμενη χρήση παυσίπονων για αντιμετώπιση του πόνου Μη χρήση αλοιφών, οδοντόκρεμας ή βουτύρου, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό Προστασία της περιοχής απο την έκθεση στον ήλιο μετά την αποθεραπεία, για την αποφυγή δημιουργίας ουλών.

Το ξέρατε ότι...

Συχνά προτείνεται η επάλειψη ήπιων εγκαυμάτων με οδοντόκρεμα. Θα πρέπει όμως να αποφεύγεται η χρήση οδοντόκρεμας η οποία περιέχει εκχυλίσματα μέντας ή δυόσμου, καθώς αυτά μπορούν να ερεθίσουν ακόμα περισσότερο την προσβεβλημένη περιοχή.

Αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα, προτιμήστε κάποια που δεν περιέχει στοιχεία που θα μπορούσαν να εντείνουν το πρόβλημα.