Διαβήτης: Αντιμετωπίστε τον με σωστή διατροφή

Βότανα, βιταμίνες, φρούτα και άλλες φυσικές λύσεις που είναι αποτελεσματικές απέναντι στην πάθηση

Τελευταία ενημέρωση: 21/8/2018

Το φρούτο του μύρτιλλου
Τα μύρτιλλα περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη

Διατροφή

Φρούτα

Η κατανάλωση φρούτων μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, όχι όμως και οι χυμοί τους που φαίνονται να τις αυξάνουν.

Σύμφωνα με ερευνητές μεταξύ των οποίων και ομάδας απο το Harvard School of Public Health, τα άτομα που καταναλώνουν τρεις τυπικές μερίδες απο μύρτιλλα ανα εβδομάδα, είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, τα άτομα που καταναλώνουν σταφύλια και σταφίδες παρουσιάζουν 12% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια, έναντι 11% όσων καταναλώνουν δαμάσκηνα. Τέλος, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε άτομα που καταναλώνουν μήλα και αχλάδια μειώνονται κατά 7%.

Αντίθετα, διαπιστώθηκε οτι η κατανάλωση χυμών φρούτων αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου διαβήτη κατά 8%. Οι ερευνητές υποστήριξαν οτι αυτό οφείλεται στο σχετικά υψηλό γλυκαιμικό φορτίο των χυμών φρούτων, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιπέδων των ευεργετικών θρεπτικών συστατικών κατά τη διαδικασία παραγωγής του χυμού. Πρόσθεσαν επίσης οτι οι χυμοί οδηγούν σε μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μεταβολή στα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης, καθώς οι τροφές που λαμβάνονται σε υγρή μορφή οδηγούνται ταχύτερα απο το στομάχι στο έντερο.

Μήλα

Τα μήλα, και ιδιαίτερα η ποικιλία Granny Smith, βοηθούν στην αποφυγή της παχυσαρκίας που σχετίζεται με διαταραχές όπως η χρόνια φλεγμονή και ο διαβήτης. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησαν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης του Washington State University, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal Food Chemistry.

Οι ερευνητές απέδωσαν τη δράση αυτή στο γεγονός οτι τα μήλα ενισχύουν την παραγωγή φιλικών βακτηρίων στο παχύ έντερο, λόγω της σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας που έχουν σε διαθέσιμους υδατάνθρακες αλλά και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μη εύπεπτες ενώσεις (όπως φυτικές ίνες και πολυφαινόλες). Οι ενώσεις αυτές δεν επηρεάζονται απο τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να φτάνουν άθικτες στο κόλον, οπου και οδηγούν στην ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο με τη διαδικασία της ζύμωσης. Με τον τρόπο αυτό βοηθούν στην αντιμετώπιση της βακτηριακής ανισορροπίας που παρατηρείται σε παχύσαρκα άτομα, η οποία και μπορεί να οδηγήσει στον διαβήτη.

Φραγκόσυκο

Το φραγκόσυκο είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη.

Συγκεκριμένα, μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος περιορίζοντας την απορρόφηση του σακχάρου στο στομάχι και το έντερο, χάρη στις φυτικές ίνες και την πηκτίνη που περιέχει.

Προτιμήστε εκχυλίσματα φραγκόσυκου ή αφέψημα απο φύλλα φραγκοσυκιάς. Συνήθως τα φύλλα αυτά κόβονται σε λωρίδες πριν βραστούν. Θα είναι καλό όμως να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας αν προχωρήσετε στη χρήση φραγκόσυκων, για αποφυγή του κινδύνου να οδηγηθείτε σε υπογλυκαιμία.

Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να επιφέρουν μικρή μεταβολή των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία πιστεύεται οτι είναι το καλύτερο είδος λίπους για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Οι λόγοι αυτοί τους καθιστούν ιδανικό σνακ για άτομα με διαβήτη.

Συνιστάται η κατανάλωση ωμών ηλιόσπορων.

Κανέλα

Μία κουταλιά κανέλας την ημέρα, μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, σύμφωνα με σχετική αμερικανική έρευνα. Συμμετέχοντες στην έρευνα αυτή, κατάφεραν να επανακτήσουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου και, παράλληλα, να ελαττώσουν τα επίπεδα του λίπους και της κακής χοληστερίνης.

Αλκαλική δίαιτα

Η αλκαλική δίαιτα μπορεί να είναι ωφέλιμη ενάντια στον διαβήτη.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ελαφρώς αλκαλικό. Μια διατροφή η οποία διατηρεί αλκαλικό ph4 στο σώμα έχει πλήθος θετικών αποτελεσμάτων, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός της υπέρτασης, η πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων και η αποφυγή της αρθρίτιδας.

Στα πλαίσια της διατροφής αυτής, αυξάνεται η κατανάλωση αλκαλικών τροφών και περιορίζεται η κατανάλωση όξινων τροφών, οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και εμποδίζουν την παραγωγή ενέργειας αλλά και την αποκατάσταση βλαβών στα κύτταρα.

Ωμοφαγία

Οι ωμές τροφές θα πρέπει να αποτελούν βασικό τμήμα της διατροφής των ατόμων με διαβήτη.

Οι τροφές αυτού του είδους ενεργοποιούν το πάγκρεας, με αποτέλεσμα να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις μαγειρεμένες τροφές, οι τροφές αυτές είναι εφοδιασμένες με το σύνολο σχεδόν των ενζύμων που είναι απαραίτητα για την πέψη τους, ωστε να μην επιβαρύνουν τα αποθέματα ενζύμων του οργανισμού.

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία

Βιταμίνες B

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β λειτουργούν θεραπευτικά στο πρόβλημα του διαβήτη.

Βιταμίνη Β1: Συνήθως παρατηρείται έλλειψη της βιταμίνης Β1 ή Θειαμίνης σε άτομα που πάσχουν απο διαβήτη, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Περιέχεται στον αρακά, τα πουλερικά, τους ηλιόσπορους, τα σπαράγγια, το σπανάκι, το ψωμί ολικής άλεσης, τη μαγιά μπύρας κ.α.

Βιταμίνες B6 και B12: Οι βιταμίνες Β6 και Β12 ενισχύουν την υγεία των νεύρων, γεγονός που τις καθιστά πολύτιμες σε περιπτώσεις διαβητικής νευροπάθειας. Η βιταμίνη Β6 περιέχεται σε μπανάνες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι), πατάτες, ξηρούς καρπούς (φουντούκια, ηλιόσποροι, φυστίκια, κάσιους), συκώτι, πουλερικά και θαλασσινά (τόνος, σολομός, ρέγγα), μαγιά μπύρας, εμπλουτισμένα δημητριακά κ.α. Η Β12 περιέχεται στο κρέας (συκώτι, κόκκινο κρέας, γαλοπούλα), τη σόγια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα αυγά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή (όπως το σκουμπρί, τα μύδια και τα καβούρια), και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως αποβουτυρωμένο γάλα).

Βιταμίνη B7: Η βιταμίνη Β7 ή Βιοτίνη είναι απαραίτητη για την επεξεργασία της γλυκόζης και μπορεί να μειώσει τον πόνο απο τη διαβητική νευρική βλάβη. Περιέχεται στο κρέας (συκώτι, χοιρινό), τους κρόκους αυγών, τη σόγια, τη μαγιά, το ψάρι (σολομό), τους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη. Επιπλέον, μικρές ποσότητες βιοτίνης περιέχουν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά αλλά και τα τυριά και δημητριακά.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C συνεισφέρει στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ του μεταβολισμού βιταμινών-σακχάρων και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των διαβητικών καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Βιταμίνη D

Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως αποδείχτηκε σε έρευνα του πανεπιστημίου Tufts της Αμερικής, με επικεφαλής τον Δρ. Αναστάσιο Πίττα. Οι ερευνητές υποστήριξαν οτι η βιταμίνη αυτή βελτιώνει την ικανότητα των β-κυττάρων στο πάγκρεας να παράγουν ινσουλίνη. Η ορμόνη αυτή βοηθάει τον οργανισμό να χρησιμοποιεί ή να αποθηκεύει τη γλυκόζη που παίρνει απο τις τροφές.

Χρώμιο και Ψευδάργυρος

Τα ιχνοστοιχεία Χρώμιο και Ψευδάργυρος έχουν αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση σε περιπτώσεις διαβήτη, καθώς εξισορροπούν με φυσικό τρόπο την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Χρώμιο

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το χρώμιο και ιδιαίτερα το πικολινικό χρώμιο μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις διαβήτη, καθώς εξισορροπεί τα επίπεδα ινσουλίνης και βελτιώνει το μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα.

Το χρώμιο που προέρχεται απο τις τροφές θεωρείται σε γενικές γραμμές απόλυτα ασφαλές. Όταν λαμβάνεται με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής όμως, θα πρέπει να αποφεύγονται οι ισχυρές δόσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθώς και να προκύψουν αρρυθμίες ή προβλήματα στο στομάχι και το συκώτι. Επιπλέον, καθημερινές δόσεις ανω των 1000 mcg μπορεί να είναι τοξικές. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη λήψη χρωμίου, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζετε ηπατικά η νεφρικά προβλήματα ή αναιμία.

Ψευδάργυρος

Ο Ψευδάργυρος λειτουργεί υποστηρικτικά στην ινσουλίνη και βοηθάει στην αποφυγή επιπλοκών της νόσου.

Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα Ψευδαργύρου, ιδιαίτερα αν η διατροφή τους είναι υψηλή σε φυτικές ίνες οι οποίες και δεσμεύουν τον Ψευδάργυρο.

Συμπληρώματα διατροφής

Κουρκουμάς

Τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν μια ουσία που βρίσκεται στο μπαχαρικό κουρκουμάς, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη σε άτομα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Srinakharinwirot της Ταϊλάνδης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι η καθημερινή λήψη της ουσίας της Κουρκουμίνης για διάστημα εννέα μηνών φαίνεται οτι αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη σε άτομα με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί οτι η ουσία αυτή δρα ενάντια στην φλεγμονή και την οξειδωτική φθορά στα κύτταρα του οργανισμού, παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση διαβήτη.

Χλωρέλα

Η χλωρέλα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα, σε σχετική έρευνα που διενεργήθηκε σε ζώα με διαβήτη τύπου 1, η χλωρέλα βελτίωσε τόσο την ευαισθησία στην ινσουλίνη όσο την απορρόφηση γλυκόζης στο συκώτι.

Βότανα

Ginseng

Το Ginseng επηρεάζει τη διαδικασία απελευθέρωσης ινσουλίνης απο το πάγκρεας, ενώ παράλληλα αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων της ινσουλίνης. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την ταχύτατη εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, λόγος για τον οποίο το βότανο αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιπτώσεις διαβήτη.

Συνιστάται η χρήση του American Ginseng, ενώ αποτελεσματικά σε περιπτώσεις διαβήτη είναι και τα Siberian και Korean Ginseng.

Γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο συμβάλλει στον έλεγχο του ινσουλινο-εξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη, ενώ, σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου Monfal­cone της Ιταλίας, βοηθάει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα.

Ώφέλιμα είναι και τα αφεψήματα φύλλων καρυδιάς, δεντρολίβανου, μαντζουράνας και λουΐζας.

Γενικές συμβουλές

Το στρες είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία και έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων με τον διαβήτη. Όταν αισθανόμαστε άγχος, ο οργανισμός μας απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 19/6/2017, η άσκηση υψηλής έντασης δίνει νέα δύναμη στα Β-κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1 σε ανθρώπους και ζώα.

Η διατροφή του πάσχοντα πρέπει να είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λαχανικά, βιολογικά τρόφιμα και πρωτεΐνες.

Το Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη (DPP) στις ΗΠΑ έδειξε οτι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους μείωσαν κατά 58% την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα τριών χρόνων.

Πρέπει να αποφεύγονται τα προϊόντα σιταριού γιατί περιέχουν γλουτένη και λεκτίνες τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη γλυκαιμική απόκριση.

Οι έρευνες έχουν επίσης δείξει οτι μια δίαιτα υψηλή σε μαγνήσιο ή ένα σχετικό συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η ζάχαρη και τα ζαχαρούχα ποτά, γιατί προκαλούν ακραία αύξηση της γλυκόζης. Η καλύτερη εναλλακτική είναι η στέβια.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται το αλκοόλ, γιατί αυξάνει πολύ το σάκχαρο του αίματος.

Ο βελονισμός εφαρμόζεται και στην περίπτωση της αντιμετώπισης του διαβήτη, με θετικά αποτελέσματα.

Σχετικά με την κατανάλωση μελιού απο διαβητικούς, η Mayo Clinic προτείνει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Συνιστά επίσης στα άτομα που το προτιμούν να μετρούν τους υδατάνθρακές του, στα πλαίσια της διατροφής τους. Και άλλες έρευνες αναφέρουν οτι οι διαβητικοί μπορούν να πάρουν μέλι σε περιορισμένη ποσότητα χωρίς κίνδυνο. Αναφέρονται στο βιολογικό μέλι του οποίου οι ολιγοσακχαρίτες έχουν υπογλυκαιμική δράση. Επίσης η πρόπολη που περιέχει το ανόθευτο μέλι επιδρά στο πάγκρεας βοηθώντας στη μείωση της δόσης της ινσουλίνης. Επιπλέον, η τακτική λήψη του μελιού βοηθά τελικά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Οι εναλλακτικοί θεραπευτές, προτείνουν προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως λαχανικά, πλήρη γαλακτοκομικά(κυρίως από κατσικίσιο γάλα και λιγότερο από αγελαδινό), κρέας (κυρίως βιολογικό), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,αυγά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, ψάρια ανοιχτής θάλασσας και ιχθυέλαια. Από την άλλη, απαγορεύουν τα ραφιναρισμένα έλαια, τα τρανς λιπαρά, τα γλυκά, τους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά.

Ως προς την κατανάλωση μελιού από διαβητικούς, σύμφωνα και με τη Mayo Clinic, έχουν βρεθεί αντιφατικά αποτελέσματα ερευνών, σχετικά με τη δυνατότητα αυτή. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες, πριν καταλήξουν σε συμπέρασμα. Πάντως για όσους διαβητικούς προτιμούς τη γεύση του, προτείνει να το χρησιμοποιούν με μέτρο και να μετρούν τους υδατάνθρακές του, στα πλαίσια του προγράμματος διατροφής τους.

Μελέτη του Τμήματος Ιατρικής του Jordan University που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Clinical Research, έδειξε ότι ο φρέσκος χυμός από ρόδι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Επίσης η κατανάλωση γενικά του ροδιού προστατεύει από τη νευρική βλάβη και νευροπάθεια, τις οποίες προκαλεί ο διαβήτης.

Το ξέρατε ότι...

Αυτή η ασθένεια συναντάται περισσότερο στους νέους απo οτι στους ηλικιωμένους. Προκαλείται από την ανικανότητα του παγκρέατος να εκκρίνει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα το σάκχαρο να διαχέεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου που έχουν αναγνωριστεί ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου είναι η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η διατροφή με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και θερμίδες, καθώς και το κάπνισμα. Άλλοι παράγοντες είναι η υψηλή πίεση και η υψηλή χοληστερίνη.

Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, οι επιδημικές διαστάσεις που έχει λάβει σήμερα ο διαβήτης, οφείλονται στην ανεπάρκεια χρωμίου. Η ανεπάρκεια αυτή προκαλεί διαταραχές στον μεταβολισμό της γλυκόζης (όπως και σε αυτόν των πρωτεϊνών και των λιπών).