Αρθρίτιδα: Εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης

Οι διατροφικές και άλλες φυσικές επιλογές που βοηθούν στον περιορισμό των συμπτωμάτων

Τελευταία ενημέρωση: 5/9/2019

Αποξηραμένες κόκκινες καυτερές ή αλλιώς chili πιπεριές
Η καψαϊκίνη της κόκκινης καυτερής πιπεριάς ανακουφίζει απο τον πόνο της αρθρίτιδας

Βιταμίνες

Βιταμίνη K2

Η βιταμίνη K2 μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

H συμπληρωματική λήψη της βιταμίνης αυτής αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Pharmacology το 2015.
Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα έναν τύπο της βιταμίνης αυτής, τον MK-7 (μενακινόνη-7). Διαπιστώθηκε οτι η καθημερινή χορήγηση της ποσότητας των 100mcg της MK-7, οδήγησε σε σαφή βελτίωση της κατάστασης των ασθενών μετά απο διάστημα τριών μηνών. Συγκεκριμένα, περιόρισε σημαντικά τα κλινικά συμπτώματα αλλά και τη σοβαρότητα της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί οτι αρχικά είχε διαπιστωθεί η θεραπευτική δράση ενός άλλου τύπου της K2, του MK-4 (μενακινόνη-4). Οι ερευνητές στράφηκαν όμως τελικά στον MK-7, ο οποίος παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα στην απο του στόματος λήψη, με αποτέλεσμα να απορροφάται πιο εύκολα απο τον οργανισμό. Μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα του τύπου αυτού στα φαρμακεία.

Η βιταμίνη αυτή προστατεύει παράλληλα και απο την οστεοπόρωση, ενισχύοντας τη μεταφορά του ασβεστίου στα οστά και δόντια.

Φυσικές πηγές της βιταμίνης K2 αποτελούν το βούτυρο, τα αυγά, τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης, τα σταυρανθή, και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Η βιταμίνη B3 (νιασίνη) ανακουφίζει από αρθριτικά. Είναι επίσης αποτελεσματική στη μείωση της κακής χοληστερίνης, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση προβλημάτων νευρολογικής φύσης.

SAMe

Το SAMe (S-adenosyl-L-methionine tosylate) έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στον περιορισμό των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Το SAMe είναι μια χημική ένωση που συντίθεται φυσικά απο το σώμα, η οποία παρουσιάζει σημαντική αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έχει διαπιστωθεί οτι η ουσία αυτή μπορεί να μειώσει τον πόνο, τη δυσκαμψία και το οίδημα στην περιοχή των αρθρώσεων, καθώς και να συμβάλει στην αποκατάσταση του χόνδρου. Σε σχετικές έρευνες έχει παρουσιάσει την ίδια αποτελεσματικότητα με αντίστοιχα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά με σαφώς λιγότερες παρενέργειες.

Σε έρευνα του πανεπιστημίου της California, η οποία δημοσιεύτηκε στο BMC Musculoskeletal Disorders το 2004, διαπιστώθηκε οτι το SAMe παρουσιάζει την ίδια αποτελεσματικότητα με την σελεκοξίμπη (αντιφλεγμονώδες φάρμακο για την αρθρίτιδα) στον περιορισμό των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας του γονάτου. Παρόμοια αποτελέσματα είχε και έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, η οποία δημοσιεύτηκε στο Clinical Therapeutics το 2009. Σύμφωνα με αυτήν, το SAMe παρουσίασε την ίδια αποτελεσματικότητα με τη ναβουμετόνη (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο - NSAID) σε επίπεδο ανακούφισης απο τον πόνο ή ανεκτικότητας. Άλλες έρευνες καταδεικνύουν οτι παρουσιάζει επίσης λιγότερες παρενέργειες απο τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής.

Το SAMe συνεργάζεται με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως οι Β9 και Β12. Για τον λόγο αυτό, ανεπάρκεια των βιταμινών αυτών συνεπάγεται και χαμηλότερα επίπεδα του SAMe στον οργανισμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι δεν έχει καθοριστεί επίσημη δοσολογία για τη λήψη του, στις σχετικές έρευνες πάντως χορηγήθηκαν 600 εως 1,200 mg την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη χρήση του, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε κάποια αγωγή με αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για το πάρκινσον.

Βότανα

Σέλινο

Το σέλινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Το λαχανικό αυτό ανακουφίζει απο τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, διαλύοντας τις εναποθέσεις ασβεστίου. Περιέχει περισσότερες απο 25 αντιφλεγμονώδεις ενώσεις αλλά και μεγάλες ποσότητες καλίου, του οποίου η ανεπάρκεια έχει συνδεθεί με πόνους στις αρθρώσεις.

Για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, συνιστάται η χρήση σπόρων σέλινου.

Το σέλινο επηρεάζει την απομάκρυνση του λιθίου απο τον οργανισμό και, επομένως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ποσότητας λιθίου στο σώμα. Αν λαμβάνετε λίθιο, θα είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Η Αχιλλέα είναι θεραπευτικό βότανο κατά της αρθρίτιδας. Τα αντιφλεγμονώδη στοιχεία της, όπως το αζουλένιο και το σαλικυλικό οξύ, συμβάλλουν στην ανακούφιση απο τον πόνο.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθρίτιδας. Συνιστάται η τακτική κατανάλωση φασκόμηλου (κατά προτίμηση λευκού), το οποίο θα έχουμε σιγοβράσει σε νερό.

Το εκχύλισμα ρίζας αρπαγόφυτου, είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, μυοσκελετικών πόνων, οσφυαλγίας και ρευματισμών. Το εκχύλισμα αυτό κυκλοφορεί και σε συμπλήρωμα.

Διατροφή

Αλκαλική διατροφή

Αποτελεσματική στην πρόληψη της αρθρίτιδας, είναι και η λεγόμενη αλκαλική διατροφή.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ελαφρώς αλκαλικό. Μια διατροφή η οποία διατηρεί αλκαλικό ph4 στο σώμα έχει πλήθος θετικών αποτελεσμάτων, μεταξύ των οποίων η αποφυγή της αρθρίτιδας, ο περιορισμός της υπέρτασης και η πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Στα πλαίσια της διατροφής αυτής, αυξάνεται η κατανάλωση αλκαλικών τροφών και περιορίζεται η κατανάλωση όξινων τροφών, οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και εμποδίζουν την παραγωγή ενέργειας αλλά και την αποκατάσταση βλαβών στα κύτταρα.

Ηλιόσπορος

Ο ηλιόσπορος είναι ιδανικός για περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς περιέχει σημαντικά θρεπτικά στοιχεία κατά της αρθρίτιδας όπως η βιταμίνη Ε και το σελήνιο. Επιπλέον, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), της οποίας η έλλειψη θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τέλος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό που είναι εξαιρετικά σημαντικός ενάντια στην αρθρίτιδα.

Μια άλλη επιλογή είναι το να δημιουργήσετε ένα φυσικό φάρμακο, χρησιμοποιώντας ρίζες ηλιοτροπίου. Αφού αποξηραθούν, κόβονται σε μικρά κομμάτια και χρησιμοποιούνται κανονικά σαν τσάι. Το τσάι αυτό είναι αποτελεσματικό και στην περίπτωση αλάτων σε αυχένα.

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Αναμειγνύετε δύο κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο μαζί με δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι νερό. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται σιγα- σιγά, μαζί με το γεύμα.

Το μηλόξυδο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων και των ιστών απο την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών που συνδέονται με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα. Παράλληλα, περιέχει βήτα καροτίνη, οξικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, ποτάσιο, χαλκό και φώσφορο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις. Τέλος, περιέχει ευεργετικά λιπαρά και ένζυμα που βοηθούν τη διαδικασία της πέψης και ενισχύουν την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων τα οποία μεταξύ άλλων είναι απαραίτητα για την υγεία των αρθρώσεων.

Ω-3 Λιπαρά οξέα

Τα ω3 λιπαρά οξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή τον περιορισμό των συμπτωμάτων της.

Πρόληψη αρθρίτιδας

Η αυξημένη πρόσληψη των ω3 λιπαρών οξέων, μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο επιστημονικό έντυπο Rheumatology.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τα αυτοαντισώματα που συνδέονται με την ανάπτυξη της νόσου αν καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες ω3 λιπαρών οξέων. Τα αυτοαντισώματα είναι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται κατά λάθος σε ιστούς και όργανα του σώματος, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.

Οι ερευνητές συνιστούν μια υγιή, ισορροπημένη δίαιτα που περιλαμβάνει ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, σε συνδυασμό με 1-3 γραμμάρια ελαίου ψαριών την ημέρα, για μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου.

Περιορισμός συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Τα ω3 μπορούν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία για τον πόνο που σχετίζεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PAIN το 2007.

Στα πλαίσια της μελέτης αυτής, εξετάστηκαν 17 σχετικές έρευνες οι οποίες κατέδειξαν οτι η συμπληρωματική λήψη ω3 για διάστημα τριών με τεσσάρων μηνών, περιορίζει σημαντικά ορισμένα βασικά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πρόκειται για προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως η ένταση του πόνου των αρθρώσεων, η πρωινή δυσκαμψία και η ευαισθησία των αρθρώσεων.

Αποφυγή επιβαρυντικών τροφών

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές που αφαιρούν απο τον οργανισμό μας σημαντικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, τα άλατα νατρίου ή βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι κυριότερες απο αυτές είναι ο καφές, η ραφιναρισμένη ζάχαρη, η σοκολάτα και το επιτραπέζιο αλάτι.

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα αποθέματα των προαναφερθέντων θρεπτικών στοιχείων για να επεξεργαστεί τις εν λόγω τροφές, οι οποίες όμως δεν τον επανατροφοδοτούν με τα παραπάνω στοιχεία, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στη μείωση των επιπέδων τους στο σώμα.

Τοπικές θεραπείες

Φλούδες πατάτας

Οι φλούδες πατάτας μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση σε περιπτώσεις ρευματισμών και αρθρίτιδας, καθώς είναι πλούσιες σε ζωτικά μεταλλικά άλατα.

Μπορούμε να κάνουμε κάθε βράδυ πλύσεις με νερό στο οποίο έχουμε βράσει φλούδες πατάτας και, στη συνέχεια, να εφαρμόζουμε στην περιοχή μαύρο ιώδιο ή κομμένη πατάτα, τα οποία και θα αφήνουμε για ολόκληρη τη νύχτα.

Μια άλλη επιλογή είναι, αφού πλύνουμε καλά το σημείο που πάσχει, να εφαρμόζουμε ένα βράδυ τοπικά μαύρο ιώδιο και βαζελίνη το επόμενο βράδυ, εναλλάξ. Το ιωδιούχο κάλιο, βασικό συστατικό του ιωδίου, περιορίζει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Το ιώδιο έχει την ιδιότητα να ενισχύει τα οστά και να περιορίζει το οίδημα.

Καστορέλαιο

Το καστορέλαιο (συχνά αναφέρεται και σαν ρετσινόλαδο) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στους πόνους της αρθρίτιδας.

Το καστορέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας τοπικά, σε κομπρέσες. Βουτάμε ένα πανί σε καστορέλαιο και το τοποθετούμε στις περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα ενώ, για ενισχυμένα αποτελέσματα, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό πάνω απο το εμποτισμένο πανί και να αφήσουμε εως 45 λεπτά. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της φλεγμονής και στον περιορισμό των πόνων στις αρθρώσεις.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κάθε βράδυ μασάζ με ζεστό καστορέλαιο στις περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα. Προσοχή όμως, το καστορέλαιο δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά ζεστό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ερεθίσει το δέρμα. Στη συνέχεια, δεν σκουπίζουμε αλλά αφήνουμε το καστορέλαιο να απορροφηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μια άλλη επιλογή είναι το να λαμβάνετε καστορέλαιο απο το στόμα, αναμειγνύοντας μια κουταλιά της σούπας καστορέλαιο σε λίγο νερό ή κάποιο ποτό της επιλογής σας.

Καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη, δραστικό συστατικό της κόκκινης καυτερής πιπεριάς, περιορίζει σημαντικά τον πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ιδιότητά της να εμποδίζει τη δράση της ουσίας P, ενος νευροπεπτιδίου που συνδέεται άμεσα με τη μεταφορά των πληροφοριών πόνου προς τον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά το αίσθημα του πόνου που συνδέεται με προβλήματα όπως η αρθρίτιδα.

Η αποτελεσματικότητά της στον περιορισμό του πόνου των αρθρώσεων επιβεβαιώθηκε και απο τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου Freiburg της Γερμανίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Phytotherapy Research το 2010. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η τοπική εφαρμογή κρέμας που περιέχει καψαϊκίνη σε ποσοστό 0.05%, μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων κατά 49% μετά απο τρεις εβδομάδες χρήσης.

Μπορείτε να βρείτε κρέμες καψαϊκίνης στα φαρμακεία.

Γενικές συμβουλές

Άσκηση

Η άσκηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα άτομα με αρθρίτιδα, καθώς βελτιώνει την κίνηση και περιορίζει σημαντικά τον πόνο. Μπορείτε να ξεκινήσετε απο απλές κινήσεις, προχωρώντας σταδιακά σε πιο σύνθετες μορφές άσκησης.

Αρχικό στάδιο: Μπορείτε να ξεκινήσετε απο κινήσεις για τις οποίες δεν θα χρειάζεται να καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να σφίγγετε και να τεντώνετε απαλά τις αρθρώσεις, χωρίς να κινείτε τα μέλη.

Πρώτη φάση: Στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε σε κανονικές ασκήσεις. Μια καλή επιλογή για αυτό το στάδιο είναι οι ασκήσεις με εύρος κίνησης, οι οποίες περιορίζουν σημαντικά την ακαμψία των αρθρώσεων. Ένα παράδειγμα τέτοιας άσκησης είναι το να σηκώνετε αργά τα χέρια σας πάνω απο το κεφάλι σας.

Δεύτερη φάση: Στην επόμενη φάση, μπορείτε να επιχειρήσετε ήπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι ασκήσεις αυτές ενισχύουν τους μυς γύρω απο τις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να παρέχεται περισσότερη στήριξη σε αυτές. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση αυτής της κατηγορίας, είναι οι ασκήσεις με βάρη.

Τρίτη φάση: Μετά μπορείτε να δοκιμάσετε την αεροβική άσκηση, κατά προτίμηση κολύμπι. Μπορείτε και να καθιερώσετε το περπάτημα, είναι όμως σημαντικό να αποφεύγετε ασκήσεις όπως το τρέξιμο το οποίο μπορεί να καταπονήσει τις αρθρώσεις.

Ασκήσεις για τις αρθρώσεις των γονάτων

Οι ασκήσεις που ακολουθούν είναι πολύ αποτελεσματικές στην ενίσχυση της ευκαμψίας και κινητικότητας των αρθρώσεων του ποδιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το να διευκολύνεται η κίνηση και να περιορίζεται το αίσθημα πόνου.

Άσκηση 1: Καθισμένοι σηκώνετε αργά το δεξι πόδι μέχρι να τεντωθεί σχηματίζοντας ευθεία, και στη συνέχεια το κατεβάζετε πάλι αργά κάτω. Κάνετε την ίδια κίνηση με το αριστερό πόδι. Επαναλαμβάνετε την άσκηση αρκετές φορές.

Άσκηση 2: Ξαπλωμένοι λυγίζετε αργά το δεξί πόδι, φέρνοντας το γόνατο προς το στήθος πιάνοντάς το με τα δύο χέρια. Επιστρέφετε στην αρχική θέση και κάνετε το ίδιο με το αριστερό πόδι. Επαναλαμβάνετε αρκετές φορές.

Άσκηση 3: Ξαπλωμένοι σηκώνετε προς τα πάνω το δεξί πόδι μέχρι να τεντωθεί αλλά όχι πολύ ψηλά. Επιστρέφετε στην αρχική θέση και κάνετε την ίδια κίνηση με το αριστερό πόδι. Επαναλαμβάνετε την άσκηση αυτή αρκετές φορές.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να ξεκινήσετε απο ήπιες ασκήσεις με σύντομη χρονική διάρκεια, και να αυξάνετε σταδιακά. Είναι σημαντικό να μην προκαλείται ενόχληση ή πόνος κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, για αυτό και θα πρέπει να διακόψετε αμέσως οποιαδήποτε ενέργεια αν αισθανθείτε δυσφορία.

Τις πιθανότητες να παρουσιαστούν προβλήματα κατά την άσκηση θα μειώσει η κατάλληλη προθέρμανση, η οποία θα προετοιμάσει τις αρθρώσεις σας και θα περιορίσει το αίσθημα πόνου. Μια καλή επιλογή για προθέρμανση είναι οι ασκήσεις εύρους.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι καλό να γυμνάζεστε μετά απο συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας, οι οποίοι και θα σας καθοδηγήσουν για τη μορφή και τη διάρκεια άσκησης που ταιριάζει περισσότερο στη δική σας περίπτωση.

Το ανεβοκατέβασμα σκάλας, όπως και το λύγισμα των ποδιών σε βαθύ κάθισμα, θέτει την άρθρωση των γονάτων κάτω από έντονη πίεση.

Σημαντικό είναι και το να προσπαθείτε να διατηρείτε ίσιες αλλά και να μην τεντώνετε έντονα τις αρθρώσεις.

Αποφυγή στρες

Ένας παράγοντας που επίσης οδηγεί στη μείωση των επιπέδων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων για την υγεία των αρθρώσεων και των οστών, είναι το μακροχρόνιο στρες.

Τα πρώτα στοιχεία που καταναλώνονται ταχύτατα απο τον οργανισμό σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι το οργανικό νάτριο και οι βιταμίνες Β. Ζωτικής σημασίας είναι η επαναπρόσληψή τους μέσω της διατροφής και, βεβαίως, ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός του στρες.

Για την οστεοαθροπάθεια γονάτων, πρέπει να αποφεύγονται η ορθοστασία, το πολύωρο περπάτημα και το βάδισμα σε σκληρές επιφάνειες.
Αν αναγκάζεστε να εκτελείτε τις κινήσεις αυτές για περισσότερο από μία ώρα, είναι σημαντικό να προσπαθείτε να ξεκουράζετε τα πόδια σας όταν μπορείτε.

Αποφυγή καπνίσματος

Το έντονο μακροχρόνιο κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μάλιστα σε άτομα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της πάθησης αυτής, όπως αναφέρει το Univercity of Maryland Medical Center.

Ζελατίνη

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε απο την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών γιατρών στο Ντάλας το 2000, η λήψη συμπληρώματος ζελατίνης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε άτομα με ήπια οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Η εν λόγω μελέτη περιέλαβε 175 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, κάποιοι απο τους οποίους κατανάλωναν 10 γραμμάρια ζελατίνης μαζί με ασβέστιο και βιταμίνη C. Διαπιστώθηκε οτι οι συμμετέχοντες εκείνοι που ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη αγωγή παρουσίασαν σημαντικό περιορισμό του πόνου και της δυσκαμψίας αλλά και αισθητή βελτίωση στην κινητικότητα. Σύμφωνα με τον Sean McCarthy M.S του Κέντρου Clinical and Lifestyle Research Mass, το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η συμπληρωματική λήψη ζελατίνης έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη λειτουργία του γόνατος κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που προκαλούν εντονη πίεση στην άρθρωση.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Case Western Reserve University, Division of Rheumatic Diseases της Αμερικής, η καθημερινή λήψη υδρόλυσης φαρμακευτικής ζελατίνης μειώνει τον πόνο σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ισχίου. Επιπλεον, έχει την ιδιότητα να αυξάνει την υδροξυπρολίνη στο αίμα. Δεδομένου του σημαντικού ρόλου του κολλαγόνου στη δομή των οστών, έχει αξιολογηθεί θετικά η επίδρασή της σε οστεοπορωτικά άτομα.

Μια γενική συμβουλή λήψης της ζελατίνης που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η ακόλουθη: Διαλύετε 10 γραμμάρια σκόνη ζελατίνης σε 1/4 ποτήρι νερό και αφήνετε το μείγμα όλη τη νύχτα. Καταναλώνετε το πρωί νηστικοί μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Συνιστάται η καθημερινή λήψη για διάστημα ενός μήνα.

Το ξέρατε ότι...

Σε μελέτη πολλαπλών ερευνών του 2010 που ανακοινώθηκε από το Harvard Medical, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 3800 ατόμων με οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ισχίου, η θεραπεία με γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη ή τον συνδυασμό αυτών δεν ήταν πιο αποτελεσματική από το εικονικό φάρμακο (placebo).

Επιπλέον, σε άλλη μελέτη που ανακοινώθηκε επίσης από το Harvard Medical και η οποία περιελάμβανε 164 ασθενείς με πόνο στο γόνατο λόγω οστεοαρθρίτιδας, είχε χορηγηθεί στους μισούς συνδυασμός γλυκοζαμίνης, χονδροϊτίνης και στους υπόλοιπους εικονικό φάρμακο. Η δεύτερη αυτή μελέτη διακόπηκε πρόωρα γιατί τα άτομα που έλαβαν το συμπλήρωμα ανέφεραν χειρότερα συμπτώματα από αυτούς που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.