Ανοσοποιητικό σύστημα: Η διατροφή που το ενισχύει

Τα βότανα, οι τροφές και οι βιταμίνες που συμβάλλουν στην τόνωσή του

Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2017

Μέλι σε βάζο και κομμάτια απο κηρήθρα στο πλάι
Το μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία

Ψευδάργυρος

Το ιχνοστοιχείο του ψευδάργυρου είναι απαραίτητο για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η ανεπάρκειά του μπορεί να έχει σαφείς επιπτώσεις στην λειτουργία τους.

Συνιστάται να λαμβάνονται 15-25 mg την ημέρα, καθώς η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη A

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α έχει συνδεθεί με μειωμένη ανοσία και αυξημένο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C καταπολεμά τα βακτήρια και μπορεί να συνεργαστεί με διάφορα μικροθρεπτικά στοιχεία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη D

Η λεγόμενη βιταμίνη του ήλιου, βιταμίνη D, παρουσιάζει προστατευτική δράση έναντι των διαφόρων λοιμώξεων, ενώ συμβάλλει και στη διατήρηση της γενικής υγείας του οργανισμού.

Συνιστάται η καθημερινή προσεκτική έκθεση στον ήλιο στις κατάλληλες ώρες ή, εναλλακτικά, η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D.

Βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διατροφή

Γενικές πληροφορίες

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, γιαούρτι και μέλι, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια ενισχύουν τα λευκά κύτταρα του αίματος ενάντια στα βακτήρια, τα μικρόβια και τις μολύνσεις.

Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι και τα πλήρη δημητριακά, ενισχύουν τόσο το ανοσοποιητικό οσο και το πεπτικό σύστημα.

Το μέλι έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, προστατεύει τον οργανισμό απο τα βακτήρια και συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό αλλά και το πεπτικό σύστημα.

Αντίθετα, το άσπρο αλεύρι και η άσπρη ζάχαρη επιβαρύνουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το άσπρο αλεύρι καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργεί φλεγμονές, ενώ καθιστά δύσκολη την επεξεργασία του απο τον οργανισμό. Επιπλέον, περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ινών απο το αλεύρι ολικής άλεσης ή και τροφές όπως η βρώμη, το κριθάρι κ.α.

Η κατανάλωση άσπρης ζάχαρης έχει αρνητική επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία καταπολεμούν τα βακτήρια. Σύμφωνα με το Health Services του Columbia University, η κατανάλωση μόλις 100 γραμμαρίων ζάχαρης καθιστά τα λευκά αιμοσφαίρια λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στα μικρόβια κατά 40%. Αυτό μπορεί να καταστείλλει το ανοσοποιητικό συστημα για έως και 5 ώρες μετά την κατανάλωση ζάχαρης.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι αντιοξειδωτικό, προστατεύει τις αρτηρίες και την καρδιά και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Παρέχει προστασία από μολυσματικές ασθένειες, όπως στρεπτόκοκκο, σαλμονέλα κ.α. Ο Δρ. Albert Schweitzer το χρησιμοποιούσε για τη θεραπεία της χολέρας και του τύφου.

Καρπούζι

Το καρπούζι έχει υψηλή περιεκτικότητα στο αντιοξειδωτικό της γλουταθειόνης, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στις λοιμώξεις. Προτιμήστε τα ώριμα καρπούζια.

Βότανα

Κανέλα

Η κανέλα καταπολεμά ελεύθερες ρίζες και λοιμώξεις, και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, το βότανο αυτό δρα ενάντια σε προβλήματα υγείας όπως το σάκχαρο, ο διαβήτης και η χοληστερίνη.

Θα είναι καλό όμως να χρησιμοποιείται με προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί οι μεγάλες δόσεις κανέλας διεγείρουν τη μήτρα.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ (πιπερόριζα) παρουσιάζει δράση αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτική και κατά του κρυολογήματος. Επίσης εμποδίζει τις βιοχημικές διαβάσεις του πόνου που συνδέονται με φλεγμονές.

Αστράγαλος

Το βότανο αστράγαλος είναι διεγερτικό του ανοσοποιητικού, θεωρείται ευεργετικό στις φλεγμονές, σε περιπτώσεις μειωμένου αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων, ηπατίτιδα και καρκίνο.

Κουρκουμάς

O κουρκουμάς είναι ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης αντιμικροβιακό, αντιϊικό, αντιθρομβωτικό, ενώ χρησιμοποιείται και για παθήσεις ήπατος και χολής.

Εχινάκεια

Η εχινάκεια ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο περιέχει ουσίες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Άλλα βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Θυμάρι: Το θυμάρι είναι κατά των λοιμώξεων και φλεγμονών, και έχει την ιδιότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι, ως ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών, παρουσιάζει ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό.

Τσουκνίδα: Η τσουκνίδα συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της περιεκτικότητάς της σε σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη Κ.

Γενικές συμβουλές

Πρόπολη

Η πρόπολη μελισσών μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υποστηρίζεται οτι η ουσία αυτή συμβάλλει στον σχηματισμό αντισωμάτων καθώς και φαγοκυττάρων, αυξάνοντας την αντίσταση του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Phytotherapy Research το 2010, η πρόπολη μπορεί να αλλάξει ή να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά την έρευνα αυτή, τα πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκε η πρόπολη παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών και ενώσεων οι οποίες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως υποστηρίζει ο Dr. Stefan Stangaciu (Μαθήματα Μελισσοθεραπείας, 2002), Πρόεδρος της γερμανικής Κοινότητας Μελισσοθεραπείας, η ουσία αυτή παρουσιάζει επίσης οφέλη σε πλήθος άλλων παθήσεων, όπως δερματολογικές, ογκολογικές, μολυσματικές κ.α.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είχε αναγνωριστεί απο την αρχαιότητα ακόμα ως προς την θεραπευτική του αξία. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το λινάρι για την θεραπεία φλεγμονών.

Ο λιναρόσπορος αποτελεί πηγή ω3 λιπαρών οξέων και άλφα-λινολενικού οξέος. Το αφέψημά του προστατεύει το ανοσοποιητικό αντιμετωπίζοντας λοιμώξεις και φλεγμονές, ιδιαίτερα του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος. Διαθέτει επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια κουταλιά σούπας σε ένα φλυτζάνι νερό.

Γιόγκα

Έχει διαπιστωθεί οτι η γιόγκα βοηθά το ανοσοποιητικό με το να ηρεμεί το νευρικό σύστημα και να μειώνει τις ορμόνες του στρες. Σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Oslo που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, βρήκε γενετικές ενδείξεις για την επίδραση της γιόγκα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η εξέταση του αίματος των συμμετεχόντων πριν και μετά απο συνεδρίες γιόγκα, έδειξε οτι η γιόγκα άλλαξε την έκφραση 111 γονιδίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Αξίζει να σημειωθεί οτι η μουσική και η χαλάρωση με βάδισμα άλλαξαν την έκφραση 38 γονιδίων.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η πρωτεΐνη αυτή οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των CD4 λεμφοκυττάρων, όπως αποδείχτηκε σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition το 2008. Tα CD4 λεμφοκύτταρα, τα οποία συναντώνται επίσης με το όνομα Τ-βοηθητικά ή Τ4 κύτταρα, αποτελούν ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού και είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Το ξέρατε ότι...

Το μακροχρόνιο στρες έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το στρες που διαρκεί μερικές ημέρες επιδρά αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οσο περισσότερο διαρκεί τόσο πιο έντονες είναι και οι επιπτώσεις.

Η καταπολέμηση της τυχόν αϋπνίας είναι αναγκαία για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Ο λόγος είναι οτι η αϋπνία προκαλεί αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, με επακόλουθο τη δημιουργία φλεγμονών καθώς και τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, η αϋπνία μειώνει τον αριθμό των Τ-κυττάρων τα οποία αποτελούν βασικό μέρος της άμυνας του οργανισμού.