Αλτσχάιμερ: Φυσικοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Εναλλακτικά μέσα με προστατευτική και θεραπευτική επίδραση απέναντι στη νόσο

Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2019

Το φυτό του σιδερίτη ή αλλιώς τσάι του βουνού
Το τσάι του βουνού είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μία προοδευτική μορφή άνοιας η οποία επηρεάζει συνήθως άτομα άνω των 65 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

Αν και οι επιστήμονες λένε ότι δεν γνωρίζει κανένας τις ακριβείς αιτίες της άνοιας, οι φυσικοί θεραπευτές πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, τοξίνες και διατροφικές ελλείψεις.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης, όπως και η δυσκολία στην επαναφορά στη μνήμη πρόσφατων γεγονότων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ είναι σποραδικής εμφάνισης, πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένεια δεν είναι κληρονομική, αν και κάποια γονίδια μπορεί να λειτουργούν ως παράγοντες κινδύνου. Η διάρκεια της ασθένειας ποικίλλει και βαθμιαία οι σωματικές λειτουργίες μειώνονται. Η έρευνα δείχνει ότι η ασθένεια συνδέεται με πλάκες στον εγκέφαλο. Αν και γενικά θεωρείται ότι η ασθένεια αυτή δεν θεραπεύεται, η φυσική ιατρική παρουσιάζει περιπτώσεις αποτελεσματικής θεραπείας.

Βότανα

Τσάι του βουνού

Το τσάι του βουνού, ή αλλιώς σιδερίτης ή μαλωτήρα, μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία των συμπτωμάτων της γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η αποτελεσματικότητα του σιδερίτη σε περιπτώσεις αλτσχάιμερ, έχει διερευνηθεί απο ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Jens Pahnke, καθηγητή της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Όσλο και προϊστάμενο του τμήματος νευροπαθολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Όσλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι η χορήγηση του βοτάνου αυτού σε ποντίκια για διάστημα 25 ημερών, περιορίζει τη βλάβη του εγκεφάλου σε ποσοστό που αγγίζει το 80%. Η αποτελεσματικότητα του σιδερίτη δοκιμάστηκε όμως και σε ανθρώπους, στους οποίους σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση και σταθεροποίηση της ασθένειας σε χαμηλότερα επίπεδα μετά απο καθημερινή κατανάλωση του τσαγιού για έξι μήνες.

Η ερευνητική ομάδα έχει εξετάσει συγκεκριμένα τα είδη Sideritis euboea (Σιδηρίτης η ευβοϊκή ή τσάι της Εύβοιας) και Sideritis scardica (Σιδηρίτης η σκαρδική ή τσάι του Ολύμπου), το τσάι το οποίο συνιστούν να καταναλώνεται καθημερινά ζεστό ή και κρύο. Προτείνουν μάλιστα να χρησιμοποιείται και απο άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει αλτσχάιμερ, τονίζοντας τη σημασία της προληπτικής δράσης ενάντια στη νόσο.

Μελισσόχορτο - Φασκόμηλο

Σε μελέτη του University of Newcastle, φάνηκε ότι το μελισσόχορτο μπορεί να βοηθήσει τη γνωστική λειτουργία, ενώ και το φασκόμηλο αναστέλλει την ακετυλχολινεστεράση, με τρόπο παρόμοιο με το φάρμακο του Αλτσχάιμερ Aricept.

Ginseng

To American ginseng μείωσε τον κυτταρικό θάνατο στη νόσο του Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα.

Κανέλα

Η κανέλα μειώνει την αρτηριακή πλάκα και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Έτσι διευκολυνεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνεται η μνήμη. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer;s Disease αναφέρθηκε ότι συστατικά του εκχυλίσματος κανέλας, βοήθησαν να σταματήσει η δυσλειτουργία και η αποσύνθεση της πρωτεϊνης Tau.

Επίσης η κανέλα βοηθά να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, ρυθμίζοντας στον εγκέφαλο τη δραστηριότητα της ινσουλίνης.

Είναι σημαντικό όμως να χρησιμοποιείται η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης (η οποία πωλείται σε ειδικά καταστήματα μπαχαρικών και βοτάνων) και όχι η φθηνή κανέλα Κασσία των σούπερ μάρκετς. Επίσης η κανέλα εκτός από σκόνη διατίθεται και σε κάψουλες.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί οτι στην περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις κανέλας, επειδή διεγείρουν τη μήτρα.

Η υπέρταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλτσχάιμερ

Κουρκουμάς

Υπαρχουν κλινικές ενδείξεις, ότι ο κουρκουμάς λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο, από την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά,ίσως ενεργούν με τρόπο παρόμοιο με τη φαρμακευτική ετανερσέπτη.

Οι ενώσεις που περιέχονται σε αυτόν τον καθιστούν αποτελεσματικό ενάντια σε νευρολογικές βλάβες.

Στη μεγάλη κατανάλωση κουρκουμά στην Ινδία, ίσως οφείλεται το ότι η χώρα αυτή έχει τη χαμηλότερη από τον μέσο όρο συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και ήδη αυτό το στοιχείο ώθησε τους ερευνητές να εξετάσουν την πιθανότητα αυτή.

Σύμφωνα με συνεργατική έρευνα Φαρμακευτικών Επιστημών και του Τμήματος Φαρμακευτικής Χημείας και Φαρμακογνωσίας Κολλεγίου Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόϊς, η οποία δημοσιεύθηκε το 2002, ο κουρκουμάς προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από την προσβολή του βήτα- αμυλοειδούς.

Gingo Biloba

Tο εκχύλισμα του Gingo Biloba είναι χρήσιμο στην αγωγή της νόσου του Αλτσχάιμερ και στη μείωση της γνωστικής εξασθένισης.

Το βότανο αυτό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος κυριως στον εγκέφαλο , προστατεύει τα αγγεία και τον εγκέφαλο, είναι αντιοξειδωτικό και αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της νόσου, βοηθώντας στην αποβολή των τοξινών από το σώμα και εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης.

Βιταμίνες

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη μείωση της ομοκυστεϊνης, η οποία οδηγεί σε άνοια. Επίσης βοηθούν στον σχηματισμό νευροδιαβιβαστών,οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη Β12 ιδιαίτερα, βοηθά στην αποκατάσταση των νευρικών οδών στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

Ειδικά η νιασίνη (βιταμίνη Β3) προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη νιασίνης από τη διατροφή τους παρουσίαζαν 85% υψηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με αυτά που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη.

Βιταμίνη D

H βιταμίνη D προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφαλου. Επίσης η βιταμίνη αυτή διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ουσιαστικής σημασίας στην περίπτωση της άνοιας.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη αυτή προστατεύει και βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου. Σύμφωνα με μελέτη του 1997 η οποία είχε δημοσιευθεί στο New England Journal of Medicine, η χορήγηση μεγαλων δόσεων (2000 ΙU ) βιταμίνης Ε ημερησίως σε ασθενείς με μέτριας σοβαρότητας Αλτσχάιμερ, επιβράδυνε σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

Βιταμίνη Κ2

Η βιταμίνη Κ2 έχει ευεργετική επίδραση σε νευρώνες με δυσλειτουργίες των μιτοχονδρίων, που δημιουργούνται λόγω ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Η Κ2 βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών. Στα συμπεράσματα αυτά οδήγησε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στην επιθεώρηση Science.

Διατροφή

Πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, αυγών, ελαιολάδου, κρέατος και βουτύρου.
Ο εγκέφαλος χρειάζεται θρεπτικά λίπη. Οι δίαιτες οι οποίες είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ειδικά σε αυτή την περίπτωση δεν είναι καλές για τον εγκέφαλo. Τα άτομα με απώλεια μνήμης, πρέπει να μην αποφεύγουν την κατανάλωση φρέσκων αυγών και σχετικών τροφών, εάν θέλουν να επανακάμψει η μνήμη τους (συμβουλευτείτε σχετικά και τον γιατρό σας).
Επιστημονικές δοκιμές για την βελτίωση της μνήμης στους ηλικιωμένους, έχουν δείξει ότι τα αυγά και άλλα τρόφιμα με καλά λιπαρά βοηθούν στη βελτίωση και επανάκαμψη της μνήμης.

Έχει αποδειχθεί ότι το λυκοπένιο συμβάλλει στην προστασία από το Αλτσχάϊμερ ή άλλες μορφές άνοιας. Το λυκοπένιο βρίσκεται σε τροφές όπως η ντομάτα, το καρπούζι, η φράουλα, η παπάγια κ.α.

Οι χυμοί φρούτων και τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός, ρέγγα) βοηθούν πολύ τον εγκέφαλο.

Αντιθέτως πρέπει να αποφεύγονται τα τρανς λιπαρά, οι μαργαρίνες, η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, η γλουτένη, τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά και το νερό της βρύσης (να προτιμάται το φιλτραρισμένο).

Φυσικές ουσίες

Πολυφαινόλες

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατέψουν απο την εκδήλωση του αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας ή ακόμα και να επιβραδύνουν την εξέλιξή τους.

Η τακτική κατανάλωση χυμών απο φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του αλτσχάιμερ και ιδιαίτερα σε άτομα που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε έρευνα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medicine το 2006.

Στα πλαίσια της έρευνας αυτής εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 1836 ατόμων για διάστημα έως 9 χρόνων. Διαπιστώθηκε οτι οι συμμετέχοντες που έπιναν χυμούς τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν 76% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

Υποστηρίζεται οτι το αλτσχάιμερ συνδέεται με τη διαδικασία συσσώρευσης της β-αµυλοειδούς πρωτεΐνης στον εγκέφαλο και τον ρόλο που διαδραματίζει το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αυτήν. Πλήθος σχετικών μελετών έχει καταδείξει οτι τα αντιοξειδωτικά των πολυφαινολών παρεμποδίζουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, παρέχοντας με τον τρόπο αυτόν προστασία ενάντια στη νόσο.

Ω3 λιπαρά οξέα

Τα Ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα παρέχουν προστατευτική δράση στην καρδιά και τον εγκέφαλο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην πρόληψη του αλτσχάιμερ.

Το DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) είναι ένα Ω3 λιπαρό οξύ που περιέχεται στον σολομό και άλλα ψάρια. Μπορεί μεταξύ άλλων να περιορίσει την φλεγμονή, να ενισχύσει τη δημιουργία νέων νευρώνων στον ενήλικα εγκέφαλο και να συμβάλλει στη δημιουργία προστατευτικών ουσιών όπως η νευροπροτεκτίνη D1. Μια άλλη σημαντική ιδιότητά του είναι το γεγονός οτι παρέχει προστατευτική δράση ενάντια στο β-αμυλοειδές και την tau πρωτεΐνη, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, τόσο το DHA όσο και το EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ), προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καταπολέμηση ενός απο τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση του αλτσχάιμερ.

Το DHA φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αλτσχάιμερ που έχει ήδη εκδηλωθεί, φαίνεται όμως οτι τα συμπληρώματα DHA μπορούν να είναι αποτελεσματικά αν η λήψη τους ξεκινήσει στα αρχικά στάδια της νόσου.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Alzheimer's & Dementia το 2010, κατέδειξε οτι η λήψη συμπληρωμάτων DHA βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 485 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, τα οποία αντιμετώπιζαν μείωση της γνωστικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία. Διαπιστώθηκε οτι η χορήγηση 900 mg ημερησίως και για διάστημα έξι μηνών βελτίωσε τη μνήμη και την ικανότητα εκμάθησης των ατόμων αυτών.

Ιδανικά, η πρόσληψη των Ω3 λιπαρών οξέων θα πρέπει να γίνεται μέσω των τροφών, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Περιέχονται σε τροφές όπως η σαρδέλα, ο σολομός, ο τόνος και τα καρύδια.

Λεκιθίνη

Η καθημερινή λήψη 25 περίπου γραμμαρίων καθαρής λεκιθίνης, βελτιώνει τη μνήμη ασθενών με αλτσχάιμερ.

Η λεκιθίνη είναι η φυσική πηγή χολίνης, η οποία αυξάνει τα επίπεδα του σημαντικού για τη μνήμη νευροδιαβιβαστή της ακετυλοχολίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάϊμερ, παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης.

Η χολίνη μπορεί να σχηματιστεί στο συκώτι, είναι όμως δυνατό και το να προσληφθεί μέσω της διατροφής. Περιέχεται σε τροφές όπως τα αυγά, το κοτόπουλο, το συκώτι, τα όσπρια (ρεβύθια, φακές, φασόλια), τα λαχανικά (όπως κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι), τα ψάρια, τα καρύδια, η μαγιά μπύρας κ.α.

Πνευματικές δραστηριότητες

H ενασχόληση με δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο δρα ενάντια στο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα του Albert Einstein College of Medicine απο το πανεπιστήμιο Yeshiva των ΗΠΑ.

Στα πλαίσια της έρευνας αυτής, εξετάστηκε η επίδραση που έχουν σε άτομα προχωρημένης ηλικίας δραστηριότητες όπως το διάβασμα και το γράψιμο, τα σταυρόλεξα, τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα παιχνίδια με τράπουλα, οι ομαδικές συζητήσεις, καθώς και το να παίζουν μουσική. Αποδείχτηκε οτι δραστηριότητες σαν αυτές μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας.

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι οι ερευνητές δεν εξέτασαν το χρονικό σημείο στο οποίο τα άτομα αυτά ξεκίνησαν την ενασχόληση με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, διαπιστώθηκε όμως οτι τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα όταν αυξανόταν ο αριθμός των διαφορετικών δραστηριοτήτων αλλά και η συχνότητα ενασχόλησης με αυτές.

Παρατηρήθηκε ωστόσο οτι, όταν τελικά η πάθηση εκδηλωνόταν σε άτομα αυτής της κατηγορίας, η κατάστασή τους επιδεινωνόταν σταδιακά μεν αλλά πιο γρήγορα απο ότι στα άτομα που εξασκούσαν λιγότερο τον εγκέφαλό τους. Οι ερευνητές απέδωσαν το γεγονός αυτό στο οτι η βλάβη που υφίσταται ο εγκέφαλος με το πέρασμα του χρόνου συντελούνταν κανονικά και στις δύο κατηγορίες, όμως ο εγκέφαλος αυτών που συμμετείχαν σε τέτοιες δραστηριότητες διακρινόταν απο μεγαλύτερη γνωστική εφεδρεία η οποία και αντιστάθμιζε σε ένα βαθμό την ζημιά που είχε προκληθεί. Απο ένα σημείο και μετά όμως, η βλάβη έγινε αρκετά ισχυρή για να επηρεάσει τον εγκέφαλο παρά τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology το 2009.

Έχει αποδειχθεί οτι η χαλαρωτική μουσική συμβάλλει στον περιορισμό της ανησυχίας, ενω παράλληλα διευκολύνει τον ύπνο των ασθενών. Επιπλέον, βελτιώνει τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους.

Γενικές συμβουλές

Αντιμετωπίστε την υπέρταση. Μία πρόσφατη έρευνα του University Johns Hopkins , έδειξε ότι ασθενείς που έλαβαν αντιϋπερτασικά μείωσαν κατά 50% τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Η λήψη φαρμάκων όπως υπνωτικά, αγχολυτικά, κατά της χοληστερίνης και αντιισταμινικά, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης.

Επίσης η υπερκατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης.

Η διαρκής διανοητική εγρήγορση ( διάβασμα, εκμάθηση γλωσσών, σταυρόλεξα, παζλ, παιχνίδια με τράπουλα, ομαδικές συζητήσεις) η σωματική άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή προτείνονται ως μέθοδοι πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου.

Ερευνητές από το University of Sydney, διαπίστωσαν ότι η άρση βαρών είναι η πιο αποτελεσματική άσκηση για τη διακοπή της άνοιας,και μάλιστα περισσότερο αποτελεσματική ακόμα και από τις πνευματικές ενασχολήσεις.

Νέες έρευνες ενοχοποιούν τα υπνωτικά χάπια για την πρόκληση άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Ο dr Joseph Mercola συνιστά την αποφυγή των αντιγριπικών εμβολιασμών, λόγω της περιεκτικότητας των περισσοτέρων σε υψηλές ποσότητες αλουμινίου και υδραργύρου.

Προβληματικές είναι και οι στατίνες, γιατί καταστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης και καταστρέφουν το συνένζυμο Q10 και νευροδιαβιβαστών (συμβουλευτείτε σχετικά και τον γιατρό σας).

Οι πάσχοντες από τη νόσο, ακόμα και αν βρίσκονται στο στάδιο της απώλειας ομιλίας, αντιλαμβάνονται τα συναισθηματικά σήματα και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπ'όψιν τους τα άτομα που τους φροντίζουν και να τους αντιμετωπίζουν με συναίσθημα.

Η ινοσιτόλη συμβάλλει στη βελτίωση της ομιλίας και του προσανατολισμού.

Το θεραπευτικό μασάζ των ασθενών με Αλτσχάιμερ βοηθά στην αντιμετώπιση της έντασης και στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Tο έλαιο καρύδας περιέχει ουσίες οι οποίες αποτελούν τροφή για τον εγκέφαλο. Η κατανάλωσή του μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ,ή και να επιφέρει και τη θεραπεία της. Επίσης βοηθά στην αποκατάσταση της επένδυσης των νεύρων και στην ενίσχυση της επικοινωνίας του εγκεφάλου.

Η χαλαρωτική μουσική περιορίζει την ανησυχία των ασθενών, διευκολύνει τον ύπνο τους και βελτιώνει τη διάθεσή τους. Επίσης σύμφωνα με έρευνα του Institute of Music and Neurologic Function της Νέας Υόρκης, η μουσική ενισχύει τη μνημονική ικανότητα σε ασθενείς με άνοια και αλτσχάϊμερ

Ο επαρκής και ικανοποιητικός ύπνος έχει μεγάλη σημασία, για την πρόληψη της ασθένειας. Η κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να συνδέεται με αυξημένη συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδούς, αιτιολογικού παράγοντα του Alzheimer, στον εγκέφαλο ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με έρευνα της Lewis Katz School of Medicine στο Temple University, η οποία δημοσιεύθηκε στο Annals of Clinical & Translational Neyrology στις 21/6/2017, η κατανάλωση εξαιρετικoύ παρθένου ελαιόλαδου, προστατεύει από την εκδήλωση άνοιας. Αυτό συμβαίνει επειδή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μειώνει την εγκεφαλική φλεγμονή και τα επίπεδα των αμυλοειδών πλακών και των πλεγμάτων Ταυ στον εγκέφαλο. Είναι γνωστό ότι οι πλάκες αμυλοειδούς και τα πλέγματα Ταυ ενοχοποιούνται για τη δημιουργία της νόσου του Αlzheimer.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ μειώνει τη διέγερση, τη νυχτερινή ανησυχία και συμβάλλει στην αύξηση βάρους του ασθενούς.

Το ξέρατε ότι...

Το Αλτσχάιμερ θεωρείται τώρα πλέον μια μορφή διαβήτη (αποκαλείται και διαβήτης τύπου 3,), καθώς οι ασθενείς φαίνεται να έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο ο οποίος έχει γίνει ουσιαστικά ανθεκτικός στην ινσουλίνη.

Η ινοσιτόλη σε μεγάλες δόσεις έχει δώσει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.