Εποχική αλλεργία: Φυσικές λύσεις αντιμετώπισης

Εναλλακτικές προτάσεις που δίνουν τέλος στις αλλεργίες της Άνοιξης

Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2019

Μπωλ με κόκκους γύρης μελισσών
Η γύρη μελισσών περιορίζει την ευαισθησία απέναντι στους αλλεργιογόνους παράγοντες

Γενικές συμβουλές

Δύο φορές το χρόνο (Φθινόπωρο και Άνοιξη) λαμβάνουμε 1 κ.γ. γύρη το πρωϊ πριν το πρόγευμα.

Μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό, μειώνει την παραγωγή βλέννας και καθαρίζει το λεμφικό σύστημα.

Πολύ γνωστό αλλεργικό βότανο είναι ο πετασίτης. Το βότανο αυτό είναι αντιισταμινικό και αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ρινικών συμπτωμάτων, χωρίς να προκαλεί υπνηλία. Επίσης το βότανο αυτό είναι θεραπευτικό σε βρογχίτιδα, άσθμα και πεπτικές διαταραχές.

Για την αντιμετώπιση αλλεργικής καταρροής και συμφόρησης, μπορείτε να αναμείξετε στην παλάμη μία σταγόνα αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού και μία σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντας. Με την άκρη του δαχτύλου τοποθετείστε το μείγμα στο πίσω μέρος της γλώσσας σας. Το μείγμα αυτό ανακουφίζει αμέσως από τη συμφόρηση.

Κυκλοφορούν στην αγορά και προϊόντα που περιέχουν ρινικό εκνέφωμα φυσικής κυτταρίνης. Αυτά αποτρέπουν την εκδήλωση αλλεργίας και σταματούν τα συμπτώματά της.

Φυσικά προϊόντα

Προβιοτικά

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, ανακουφίζει απο τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Vanderbilt των ΗΠΑ, στα πλαίσια της οποίας εξετάστηκαν τα αποτελέσματα 23 σχετικών ερευνών. Διαπιστώθηκε οτι οι 17 απο αυτές έχουν συνδέσει την λήψη προβιοτικών με σαφή ύφεση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, κάτι που αποτελεί σημαντική ένδειξη για την αποτελεσματικότητά τους σε περιπτώσεις αλλεργίας. Παρατηρήθηκε επίσης οτι σε καμία απο τις έρευνες δεν παρουσιάστηκαν σοβαρές παρενέργειες απο την κατανάλωση των προβιοτικών, γεγονός που τα καθιστά μια απόλυτα ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.
Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε το 2016 στο επιστημονικό έντυπο International Forum of Allergy and Rhinology.

Πιστεύεται οτι τα προβιοτικά επηρεάζουν τη συμπεριφορά των λευκών αιμοσφαιρίων, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους αλλεργιογόνους παράγοντες. Η καλύτερη πηγή πρόσληψης προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξυνόγαλο.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε το στρες, το οποίο και συνδέεται στενά με τις αλλεργικές εκδηλώσεις

Γύρη

Η γύρη μελισσών μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Πρόκειται για μια διαδικασία απευαισθητοποίησης, μιας τεχνικής που αναπτύχθηκε στο St. Mary's Hospital Medical School του Λονδίνου στις αρχές του αιώνα, η οποία περιλαμβάνει την χορήγηση μικρών ποσοτήτων αλλεργιογόνου με στόχο το να διεγερθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή και να παραχθούν τα απαραίτητα αντισώματα που θα εξαλείψουν την αλλεργική αντίδραση. Λειτουργεί δηλαδή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον εμβολιασμό στις νεαρές ηλικίες.

Είναι όμως σημαντικό να ξεκινήσετε την λήψη της τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν την έναρξη της περιόδου στην οποία παρουσιάζετε τις αλλεργίες και να συνεχίσετε να τη λαμβάνετε καθόλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Αλατόνερο

Οι πλύσεις με αλατόνερο ανακουφίζουν απο τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως υποστηρίζει και το University of Maryland Medical Center. Συμβάλλουν στην απομάκρυνση της βλέννας που προκαλεί τον ερεθισμό και βοηθούν στην αποσυμφόρηση των ρινικών κοιλοτήτων.

Σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό προσθέτετε μισό κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι και λίγη μαγειρική σόδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσιολογικό ορό ή και νερό που έχετε προηγουμένως βράσει.

Οι πλύσεις μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια ενός σκεύους νέτι (neti pot) ή μιας σύριγγας απο την οποία θα έχετε αφαιρέσει τη βελόνα. Τα υλικά αυτά πωλούνται στα φαρμακεία.

Βιταμίνες

Βιταμίνες B

Πολύ ισχυρές ενάντια στις αλλεργίες είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ιδιαίτερα η Β12.

Βιταμίνη B12

Δεδομένου οτι οι αλλεργίες προκαλούνται απο ένα είδος υπερευαισθησίας του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε συγκεκριμένους παράγοντες όπως η γύρη κ.α., η δράση της βιταμίνης αυτής στην ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού ήταν αναμενόμενο να προσφέρει ανακούφιση απο τέτοιου είδους ευαισθησίες.

Έχει όμως αποδειχθεί οτι τα αποτελέσματα της βιταμίνης αυτής ενάντια στις αλλεργίες είναι τόσο ισχυρά που συγκρίνονται με αυτά αντίστοιχων φαρμάκων του εμπορίου, χωρίς όμως τις παρενέργειες που παρουσιάζουν αυτά (όπως για παράδειγμα η ατονία).

Βιταμίνη B5

Συχνά η λήψη παντοθενικού οξέος (βιταμίνη Β5) προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε αυτούς που υποφέρουν από αλλεργίες.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πολλαπλές αλλεργίες, μπορεί να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα με τη λειτουργία των επινεφριδίων. Το παντοθενικό οξύ, λαμβανόμενο σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να βοηθήσει στη αποκατάσταση της λειτουργίας τους.

Θα είναι καλό όμως η πρόσληψη του παντοθενικού οξέος να συνοδεύεται πάντα από ολόκληρο το σύμπλεγμα βιταμινών Β, με τη μορφή μαγιάς της μπύρας ή αποξηραμένου συκωτιού ή και των δύο.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C και τα βιοφλαβονοειδή (ιδιαίτερα αυτά που περιέχονται στο άσπρο του φλοιού των εσπεριδοειδών), έχουν αποδειχθεί ένα ακόμα εξαιρετικό μέσο για τον έλεγχο των αλλεργιών.

Η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στους αλλεργιογόνους παράγοντες. Επιπλέον, λαμβάνοντας βιοφλαβονοειδή σε μόνιμη βάση και πολύ πριν από κάθε είδους έκθεση σε παράγοντες που προκαλούν διαταραχές, αναπτύσσεται η ανοσία του οργανισμού σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και οι πιο σοβαρές αλλεργίες δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα.

Κουερσετίνη

Ένα συμπλήρωμα κουερσετίνης 20-30 ημέρες πριν απο την εποχή έξαρσης της αλλεργίας, συμβάλλει στην αντιμετώπισή της.

Διατροφή

Μήλα

Τα μήλα καταπραΰνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας. Η ιδιότητά τους αυτή οφείλεται στη δράση της κουερσετίνης, ενός φλαβονοειδούς με σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιϊσταμινική δράση. Η ουσία αυτή αναστέλλει την απελευθέρωση των ισταμινών, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

Η κουερσετίνη περιέχεται στα μήλα (συμπεριλαμβανομένης της φλούδας), τα κόκκινα κρεμμύδια, το τσάι κ.α.

Ρετσινόλαδο

Ανακούφιση απο τις αλλεργίες προσφέρει και το ρετσινόλαδο. Συγκεκριμένα, το ρετσινόλαδο βοηθάει στις αλλεργίες των εντέρων, του δέρματος και των ρινικών κοιλοτήτων.

Λαμβάνετε 5 σταγόνες ρετσινόλαδο μαζί με λίγο χυμό η νερό, με άδειο στομάχι το πρωί.

Αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο αποτελεί και η επάλειψη του εσωτερικού των ρουθουνιών με βαζελίνη, πριν απο την έκθεση στους αλλεργιογόνους παράγοντες

Βότανα

Αποτελεσματικό ενάντια σε ορισμένα συμπτώματα της αλλεργίας, όπως η βλέννα και η φλεγμονή, είναι το έγχυμα βοτάνων.

Ορισμένα απο τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βότανα για τέτοιες περιπτώσεις, είναι το χαμομήλι, η τσουκνίδα, τα άνθη σαμπούκου και το πράσινο τσάι.

Το πράσινο τσάι παρουσιάζει φυσική αντιισταμινική δράση η οποία συμβάλλει στον περιορισμό των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση δύο φλυτζανιών με πράσινο τσάι για διάστημα 20 ημερών πριν την εποχή έξαρσης της αλλεργίας.

Γενικές συμβουλές

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα εξής φυτά, κατά σειρά βαθμού επικινδυνότητας για πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων:

Φίκο

Γιούκα

Κισσό

Βάγια

Ορχιδέα

Φτέρη