Αιμορροΐδες: Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης

Βότανα και άλλες φυσικές λύσεις που συμβάλλουν στην εξάλειψη του προβλήματος

Τελευταία ενημέρωση: 9/2/2016

Το βότανο του χαμομηλιού
Το χαμομήλι ανακουφίζει απο το πρόβλημα των αιμορροΐδων

Βότανα

Αμαμελίδα

Το εκχύλισμα αμαμελίδας χρησιμοποιείται ευρέως για τις στυπτικές, αντιφλεγμονώδεις και τοπικά αιμοστατικές ιδιότητές του, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες και πτητικά έλαια. Συνδυάζοντάς το με αλόη, γλυκερίνη ή βαζελίνη και αλείφοντας με αυτό τις αιμορροΐδες, επιτυγχάνουμε μια σημαντική μείωση του ερεθισμού αλλά και τον σαφή περιορισμό της αιμορραγίας.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείται 2 φορές την ημέρα για 2 - 3 ημέρες. Πωλείται στα φαρμακεία.

Πολυκόμπι

Το πολυκόμπι (ή εκουιζέτο) έχει την ιδιότητα να περιορίζει την αιμορραγία αλλά και να επουλώνει τα τραύματα, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε υδροξείδιο του πυριτίου. Επιπλέον, το βότανο αυτό τονώνει τους ιστούς και παρουσιάζει αντισηπτική δράση.

Για τις αιμορροΐδες θα είναι καλό να καταναλώνεται έγχυμα απο το βότανο (μόλις το νερό αρχίσει να βράζει το αφαιρούμε απο τη φωτιά, ρίχνουμε το βότανο και μετά απο 10 - 15 λεπτά σουρώνουμε).

Ανακούφιση απο τις αιμορροΐδες προσφέρουν και οι πλύσεις με έγχυμα κυπαρισσόμηλων

Σαμπούκος

Τα καταπλάσματα απο φύλλα σαμπούκου, είναι ευεργετικά απέναντι στις αιμορροΐδες.

Για τη δημιουργία του καταπλάσματος, ανακατεύουμε αποξηραμένα φύλλα σε ένα γουδί, μέχρι να δημιουργηθεί ένα είδος σκόνης. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε σταδιακά ζεστό νερό μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Εφαρμόζουμε στην περιοχή και, στη συνέχεια, καλύπτουμε αν θέλουμε με ένα καθαρό πανί.

Λουίζα

Η λουίζα έχει καταπραϋντική δράση σε περιπτώσεις φλεγμονών.

Εξωτερική χρήση ζεστού αφεψήματος απο το βότανο αυτό, προσφέρει ανακούφιση απο τους πόνους των αιμορροΐδων.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι αντιφλεγμονώδες, ενώ έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει τον ερεθισμένο ιστό, περιορίζοντας παράλληλα τον κνησμό. Συνιστάται να βουτάμε τρία φακελάκια σε ένα φλυτζάνι ζεστό (όχι όμως βραστό) νερό και, αφού αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, εφαρμόζουμε στην περιοχή με βαμβάκι για περίπου 5 λεπτά.

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε και αλοιφή απο χαμομήλι.

Τοπικές θεραπείες

Τανίνη

Η τανίνη (τανικό οξύ) χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική, λόγω των στυπτικών και αντισηπτικών ιδιοτήτων της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του οιδήματος των αιμορροΐδων, ενώ η δράση της ενισχύεται όταν αναμειγνύεται με βαζελίνη και εφαρμόζεται τοπικά ανα τακτά χρονικά διαστήματα.

Λουτρά Sitz

Το νερό μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση ενάντια στα συμπτώματα των αιμορροΐδων. Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη λύση είναι τα λουτρά Sitz.

Μουλιάζουμε την περιοχή του ορθού σε ζεστό (όχι όμως καυτό) νερό για περίπου 10 - 15 λεπτά κάθε φορά, αρκετές φορές την ημέρα. Η θερμότητα που εφαρμόζεται τοπικά αυξάνει τη ροή αίματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η διαδικασία επούλωσης. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε εναλλαγές ζεστού και κρύου νερού, με αναλογία τρία λεπτά προς ένα λεπτό.

Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο είναι δύσκολο να εφαρμοστούν λουτρά στην περιοχή, τα συμπτώματα απαλύνουν και οι ζεστές κομπρέσες για 10 περίπου λεπτά κάθε φορά.

Άλατα Θειϊκού Μαγνησίου

Τα άλατα θειικού μαγνησίου (ή αλλιώς άλατα Epsom) μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση απο τον πόνο και τη φλεγμονή που συνοδεύει συνήθως τις αιμορροΐδες.

Συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αγγείων του αίματος, στην καλή λειτουργία των νευρικών ινών και στη μείωση τυχόν φλεγμονωδών καταστάσεων που μπορεί να παρουσιαστούν στο σώμα.

Ρίχνουμε ζεστό νερό σε μια λεκάνη, προσθέτουμε μισο ποτήρι άλατα και παραμένουμε μέσα στο νερό για περίπου 15 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρύες κομπρέσες, διαλύοντας 25 gr άλατος σε 2 ποτήρια νερό. Στη συνέχεια σκουπίζουμε προσεκτικά την περιοχή και την ενυδατώνουμε, κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας κάποια ουσία όπως αλόη ή γλυκερίνη. Πωλούνται στα φαρμακεία.

Χυμός Λεμονιού

Ο χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία που ενισχύουν τα τριχοειδή αγγεία και τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Προσφέρει έτσι ανακούφιση απο το πρόβλημα των αιμορροΐδων.

Σε ένα κομμάτι βαμβάκι ρίχνουμε χυμό λεμονιού (κατά προτίμηση απο λεμόνια τα οποία θα έχουμε στύψει εκείνη τη στιγμή) και στη συνέχεια εφαρμόζουμε στις αιμορροΐδες για πέντε λεπτά. Αρχικά θα νιώσετε ένα αίσθημα καψίματος και ίσως ήπιο κνησμό, σύντομα όμως θα τα διαδεχτεί μια σημαντική ανακούφιση απο τον πόνο. Εναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε καθημερινά λίγο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει χυμό λεμονιού.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά οξέα, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση φλεγμονών.

Συνιστάται να χρησιμοποιούνται καταπλάσματα απο 50 gr λιναρόσπορου βρασμένου σε ένα λίτρο γάλα.

Γενικές συμβουλές

Άσκηση

Η άσκηση συμβάλλει δραστικά στην πρόληψη αλλά και ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων, καθώς διεγείρει τη λειτουργία του εντέρου επηρεάζοντας έτσι έναν βασικό παράγοντα που σχετίζεται με τις αιμορροΐδες. Προτιμήστε τη μέτρια αερόβια άσκηση, όπως το έντονο περπάτημα για 20 - 30 λεπτά την ημέρα.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί οτι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αυτή της αιμορροϊδικής πρόπτωσης, το περπάτημα ενδέχεται να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να έχει προηγουμένως αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το ξέρατε ότι...

Η αλόη χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων, όπως κνησμός και πόνος. Η επάλειψη με αλόη θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση (ακόμα και μετά απο κάθε κένωση) αλλά και να συνεχιστεί για ένα διάστημα μετά την πλήρη εξαφάνιση των ενοχλήσεων.

Η βαζελίνη έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει και να μαλακώνει τις αιμορροΐδες, με αποτέλεσμα να μας βοηθάει να αποφεύγουμε τα εγκαύματα που σχετίζονται με την τριβή αλλά και τις ενοχλήσεις απο την πήξη του αίματος.

Η γλυκερίνη δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα πάνω απο τις αιμορροΐδες, γεγονός που διευκολύνει τη διαδικασία επούλωσής τους. Επίσης, περιορίζει τον κνησμό και την ξηρότητα του δέρματος στην περιοχή.