AIDS: Φυσικά μέσα με ευεργετική επίδραση

Τροφές και βιταμίνες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και περιορισμό των συμπτωμάτων

Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2019

Κομμάτια απο καρύδα και μπουκάλι με έλαιο καρύδας
Το έλαιο καρύδας έχει ωφέλιμη δράση σε άτομα που έχουν προσβληθεί απο τον ιό

Τα φυσικά μέσα που παρουσιάζονται στο άρθρο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με την θεραπεία που σας έχει οριστεί, για ενίσχυση των αποτελεσμάτων της.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι καλό να συνεννοηθείτε με τον προσωπικό σας γιατρό, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα τι είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σας.

Διατροφή

Είναι σημαντικό να ακολουθείται υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο οργανισμός και υποστηρίζεται καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τροφές που βοηθούν

Η διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Συνιστάται επίσης η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφών, όπως ντομάτες και κεράσια.

Σημαντική όμως είναι και η κατανάλωση τροφών που περιέχουν άπαχη πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, το κοτόπουλο και τα αυγά.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες. Ορισμένες απο αυτές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το καλαμπόκι, η σόγια, καθώς και η γλουτένη που περιέχεται σε προϊόντα σίτου.
Αλλεργία μπορεί να προκαλέσουν και ορισμένα συντηρητικά αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα είναι καλό να εξετάσετε σε συνεργασία με τον γιατρό σας τυχόν δικές σας αλλεργίες σε τροφές.

Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών αυγών ή ωμών θαλασσινών (πχ σούσι), ενώ το κρέας θα πρέπει να μαγειρεύεται καλά. Τέλος, είναι επίσης σημαντικό το να αποφεύγονται ιδιαίτερα τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα συμπληρώματα σκόρδου, τα οποία μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων κατά του HIV. Αντίθετα, η περιστασιακή κατανάλωση σκόρδου με το φαγητό φαίνεται να είναι μια ασφαλής επιλογή.

Πρωτεΐνες ορού γάλακτος

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει διαπιστωθεί οτι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η πρωτεΐνη αυτή οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των CD4 λεμφοκυττάρων, όπως αποδείχτηκε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition το 2008. Τα CD4 λεμφοκύτταρα, τα οποία συναντώνται επίσης με το όνομα Τ-βοηθητικά ή Τ4 κύτταρα, αποτελούν ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού και είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία

Σελήνιο

Το σελήνιο επηρεάζει τον ρυθμό με τον οποίο ο ιός του HIV θα εξελιχθεί σε AIDS και, κατ' επέκταση, ανεπαρκής ποσότητα του ιχνοστοιχείου αυτού στον οργανισμό συνεπάγεται ταχύτερη μετάλλαξη του ιού. Στα συμπεράσματα αυτά έχει οδηγηθεί ο καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου της Georgia των ΗΠΑ, Ethan Taylor, του οποίου τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Medicinal Chemistry το 1994.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής υποστήριξε οτι ο ιός HIV ξοδεύει το σελήνιο που βρίσκεται στο σώμα και περιορίζει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Όταν ξοδεύεται όλο το σελήνιο που βρίσκεται σε ένα Τ-κύτταρο που έχει μολυνθεί απο τον ιό HIV, ακολουθεί η ταχύτατη αναπαραγωγή και επέκταση του ιού προς άλλα Τ-κύτταρα σε αναζήτηση περισσότερου σεληνίου. Όταν τελικά εξαντλούνται τα αποθέματα σεληνίου στον οργανισμό, ο ιός HIV εξελίσσεται σε AIDS.

Γίνεται επομένως κατανοητό οτι η ανεπάρκεια σεληνίου ευνοεί τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παράλληλα, συνεπάγεται και μείωση της άμυνας του οργανισμού, αφού το ιχνοστοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα παραπάνω φαίνονται να επιβεβαιώνονται και απο έρευνα του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine το 2007. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η καθημερινή πρόσληψη 200 mg μαγιάς σεληνίου οδηγεί σε μείωση του ιικού φορτίου των ασθενών κατά 12% μετά απο διάστημα εννέα μηνών. Επιπλέον, συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των κυττάρων CD4, τα οποία δρουν ενάντια στον ιό.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν οτι το σελήνιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με την θεραπεία, για ενίσχυση των αποτελεσμάτων της.

Βιταμίνη B12

Σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου Johns Hopkins, όσοι έχουν προσβληθεί απο τον ιό HIV οδηγούνται ταχύτερα σε AIDS αν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης B12 στον οργανισμό τους.

Συγκεκριμένα, στα άτομα με επαρκείς ποσότητες B12 ο ιός εξελίχτηκε σε AIDS μετά απο οχτώ χρόνια, έναντι μόλις τεσσάρων στους υπόλοιπους.

Βιταμίνη E

Η βιταμίνη Ε, με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στην μετάλλαξη του ιού HIV.

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, φορείς στο αίμα των οποίων υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης αυτής ήταν μέχρι και 34% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν AIDS, απο τους υπόλοιπους.

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί οτι το αντιοξειδωτικό αυτό τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας μεταξύ άλλων τα επίπεδα των Τ-κυττάρων τα οποία τείνουν να είναι χαμηλά σε ασθενείς με AIDS. Το γεγονός αυτό εμφανίζεται στα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου του Τέξας των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Biochemical and Biophysical Research Communication το 1991.

Αξίζει να σημειωθεί οτι χαμηλά επίπεδα του συνενζύμου αυτού έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που έχουν προσβληθεί απο τον ιό HIV. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ιδίου πανεπιστημίου, η οποία το 1988 δημοσιεύτηκε επίσης στην επιθεώρηση Biochemical and Biophysical Research Communication, ο βαθμός της έλλειψής του είναι ανάλογος της βαρύτητας της ασθένειας.

Βότανα

Βότανα που βοηθούν

Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα βότανο με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ παρουσιάζει και αντιθρομβωτική δράση. Επιπλέον, προστατεύει το συκώτι και είναι κατά των όγκων.

Γάλλιο: Είναι βότανο καθαριστικό της λέμφου, ενώ παράλληλα δρα κατά των φλεγμονών, των λοιμώξεων και των όγκων.

Ελευθερόκοκκος (Siberian Ginseng): Είναι ενισχυτικό της σωματικής αντοχής, τονώνει τα επινεφρίδια και το πάγκρεας και προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λήψη του δεν πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες , καθώς μακροχρόνια υψηλή χρήση του μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και αϋπνία.

Υπερικό: Το υπερικό (συναντάται και με την ονομασία βάλσαμο ή St John's Wort) είναι ευεργετικό στην πάθηση αυτή. Σύγχρονες έρευνες επικεντρώνονται στην ιδιότητα του βαλσαμέλαιου στο να αντιμετωπίζει τον ιό HIV. Έχει δε διαπιστωθεί ότι η χρήση του φυτού σε τσάι ή βάμμα έδωσε δύναμη και ενεργητικότητα σε ασθενείς με AIDS.

Βότανα που πρέπει να αποφεύγονται

Το βαλσαμόχορτο μπορεί να περιορίσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων κατά του HIV. Άλλα βότανα που θα πρέπει να αποφεύγονται απο άτομα που έχουν προσβληθεί απο τον ιό, είναι αυτά της Echinacea και του Αστράγαλου.

Γενικές συμβουλές

Το έλαιο καρύδας φαίνεται να έχει ιδιαίτερα ωφέλιμες ιδιότητες απέναντι στην ασθένεια αυτή. Το λάδι της περιέχει λαυρικό οξύ το οποίο στον οργανισμό μετατρέπεται σε μονολαυρίνη, ένα λιπαρό οξύ που διαθέτει μεταξύ άλλων αντιϊκές ιδιότητες. Το γεγονός αυτό προσδίδει αντιϊκά χαρακτηριστικά στο έλαιο καρύδας και έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του ιικού φορτίου των ασθενών με HIV, όπως υποστηρίζει ο επίτιμος καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου των Φιλιππίνων Dr. Conrato S. Dayrit μετά απο σχετική έρευνα στην οποία συμμετείχε.

Ευεργετική επίδραση έχει και η καθημερινή κατανάλωση κάποιας πολυβιταμίνης που περιέχει τις Α, Β, C, Ε, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο και σελήνιο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αποφυγή του καπνίσματος, καθώς και της κατανάλωσης καφέ ή αλκοόλ. Όι ασθενείς θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν οσο το δυνατόν περισσότερο το στρες, ενώ σημαντικό είναι και το να γυμνάζονται τακτικά σε συνεννόηση με τον προσωπικό τους γιατρό.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην προσωπική υγιεινή, καθώς και στον περιορισμό της έκθεσης σε μικρόβια ή ακόμα και περιβαλλοντικούς ρύπους.