Η ψωρίαση αποτελεί μία κοινή μη μεταδοτική αυτοάνοση νόσο, η οποία επηρεάζει ένα ποσοστό που φτάνει το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι ένα είδος χρόνιας δερματοπάθειας, η οποία δημιουργεί κόκκινες και λεπιδωτές κηλίδες στο δέρμα και συνοδεύεται απο έντονο αίσθημα κνησμού.
Η πάθηση αυτή υποδηλώνει μία κληρονομική προδιάθεση, μπορεί όμως να σχετίζεται επίσης με τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου και παράγοντες όπως το άγχος. Είναι επίσης δυνατό να οφείλεται σε τοξίνωση του οργανισμού και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ψωρίαση σχετίζεται με το έκζεμα, απο την άποψη οτι και τα δύο συνδέονται με την τοξίνωση του οργανισμού από δυσκοιλιότητα ή άλλες αιτίες. Διαφέρουν ωστόσο στο γεγονός οτι το μεν έκζεμα παρουσιάζει υγρά, ενώ η ψωρίαση δεν παρουσιάζει.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί οτι η ψωρίαση έχει συνδεθεί με υψηλότερο από το φυσιολογικό κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων για τους πάσχοντες, όπως υποστηρίζει το University of Maryland Medical Center. Στο άρθρο αυτό θα δούμε τους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της ψωρίασης.
Βότανα
Γαϊδουράγκαθο
Το γαϊδουράγκαθο είναι ευεργετικό ως προς την αντιμετώπιση της ψωρίασης.
Το βότανο αυτό παρουσιάζει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από τη βιταμίνη Ε και εμποδίζει την ανάπτυξη λευκοτρενίων. Περιέχει επίσης το συστατικό της γλουταθειόνης, της οποίας τη συγκέντρωση αυξάνει στο ήπαρ. Η ανεπάρκεια της γλουταθειόνης θεωρείται ένας απο τους επιβαρυντικούς παράγοντες εμφάνισης της ψωρίασης.
Συνιστάται η κατανάλωση αφεψήματος γαϊδουράγκαθου για μείωση των τοξινών και τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας σε περιπτώσιες ψωρίασης.
Tea tree
Οι σταγόνες του tea tree δρουν θεραπευτικά, όταν χρησιμοποιούνται σε λουτρό. Μπορείτε να το διαλύετε σε νερό ή να το αναμειγνύετε με αμυγδαλέλαιο.
Τσουκνίδα
Η λήψη αφεψήματος τσουκνίδας βοηθά στην αντιμετώπιση αυτής της δερματοπάθειας. Η τσουκνίδα συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, χάρη στην περιεκτικότητά της σε σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη Κ.
Άλλα βότανα
Φασκόμηλο: Το φασκόμηλο είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ψωρίασης και εκζέματος. Συνιστάται να χρησιμοποιείται σε τοπικές πλύσεις.
Θυμάρι: Οι πλύσεις με αφέψημα θυμαριού, λειτουργούν θεραπευτικά στην περίπτωση της ψωρίασης.
Φλισκούνι: Το φλισκούνι είναι επίσης αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε τοπικές πλύσεις. Το βότανο αυτό βοηθά σε ψωρίαση και δερματικά προβλήματα.
Ταραξάκο: Αποτελεσματικό κατά της ψωρίασης είναι και το ταραξάκο σε τσάι.
Διατροφή
Στρείδια: Η κατανάλωση στρειδιών είναι ευεργετική για την ψωρίαση και τις αλλεργίες. Τα στρείδια είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και στο αμινοξύ της τυροσίνης.
Σκουμπρί: Το σκουμπρί περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα και δρα κατά της ψωρίασης, της αρτηριοσκλήρυνσης και της γήρανσης.
Λάχανο: Ο χυμός του ωμού λάχανου σε εσωτερική χρήση είναι ευεργετικός στη θεραπεία της ψωρίασης, του έλκους, των δερματικών προβλημάτων και των εγκαυμάτων.
Λιναρόσποροι: Μία κουταλιά της σούπας λιναρόσποροι την ημέρα, μαζί με νερό ή άλλες τροφές, καταπολεμά την τοξίνωση του οργανισμού αντιμετωπίζοντας τη δυσκοιλιότητα.
Νερό: Είναι απαραίτητη η πόση αρκετού νερού, καθημερινά για μείωση της τοξίνωσης.
Άλλες ωφέλιμες τροφές
Ο τόνος, οι σαρδέλες Το σπανάκι, το μπρόκολο, τα καρότα, το σκόρδο Η γαλοπούλα, το κοτόπουλο Το παραδοσιακό γιαούρτι, ειδικά το κατσικίσιο Η βρώμη, τα καρύδια, η μαύρη σοκολάτα, οι ελιές, οι χυμοί
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
Τα τηγανητά και το κόκκινο κρέας, οι κονσέρβες Οι πατάτες (εκτός από μικρές ποσότητες βραστών ή ψητών με τη φλούδα) Τα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα τα λιπαρά τυριά Ο καφές και το δυνατό τσάι, η ζάχαρη Η κατανάλωση αλκοόλ και πολύ λιπαρών τροφών. Θα είναι καλό να αποφεύγονται και τα εσπεριδοειδή Πολλοί πάσχοντες παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων όταν καταναλώνουν τροφές όπως μελιτζάνες, πιπεριές και ντομάτες
Μελέτες έχουν δείξει ότι μία δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψωριασικής ασθένειας του δέρματος
Βιταμίνες και στοιχεία
Χαλκός
Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας χαλκού και της ανάπτυξης της ψωρίασης.
Η ανεπάρκεια χαλκού επίσης επιφέρει σταδιακή συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό, πράγμα το οποίο αποτελεί και τη βασική αιτία της δημιουργίας του αυτοάνοσου της ψωρίασης.
Ο χαλκός συνδέεται στενά με το δέρμα, γιατί το κολλαγόνο και η ελαστίνη εξαρτώνται από την παρουσία επαρκών ποσοτήτων χαλκού. Επιπλέον, το ιχνοστοιχείο αυτό αυξάνει την αντίσταση στις λοιμώξεις καθώς επιφέρει αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D των ακτίνων του ήλιου, προστατεύει από την ψωρίαση. Επομένως είναι απαραίτητη η καθημερινή έκθεση του σώματος στον ήλιο, πάντα όμως στις κατάλληλες ώρες. Σύμφωνα με το University of Maryland Medical Center, δεν πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα βιταμινών Α και D, γιατί αυτές χρησιμοποιούνται σε συνταγές φαρμάκων σε υψηλές δόσεις και λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα, μαζί με την ιατρική συνταγή, υπάρχει κίνδυνος υπερβιταμίνωσης.
Ω3 λιπαρά οξέα
Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ψωρίασης. Έχει παρατηρηθεί θεραπεία βαρειάς ψωρίασης, με καθημερινή χρήση δύο καψουλών Ω3 των 500 mg.
Bιταμίνες Β και C
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και η βιταμίνη C, βοηθούν στην αποτοξίνωση και τόνωση του οργανισμού.
Φωσφορικός σίδηρος
Ο φωσφορικός σίδηρος συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος.
Θειϊκό κάλιο
Το Θειϊκό κάλιο αντιμετωπίζει την τάση του δέρματος να δημιουργεί φολιδες.
Το παράδοξο είναι ότι όταν οι ασθενείς με ψωρίαση υποστούν έντονη αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, εμφανίζουν αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, μόλις υποχωρήσει η ψωρίαση
Τοπικές εφαρμογές
Αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου
Το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αντισηπτικά έλαια της φύσης και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση της ψωρίασης. Το αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου δεν πρέπει να εφαρμόζεται αδιάλυτο στο δέρμα, για τον λόγο αυτό συνιστάται η ανάμειξη τριών σταγόνων αιθέριου ελαίου σε 5ml αμυγδαλέλαιο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αφέψημα φύλλων ευκάλυπτου μαζί με μελισσόχορτο ως λοσιόν.
Βαλσαμέλαιο και πρόπολη
Επίσης όπως και στο έκζεμα έτσι και στην περίπτωση της ψωρίασης, είναι πολύ αποτελεσματική η εφαρμογή μείγματος βαλσαμέλαιου και βάμματος πρόπολης. Το βαλσαμέλαιο επουλώνει το δέρμα και η πρόπολη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες. Σε μπουκάλι με στόμιο σπρέυ, περιεκτικότητας 50 ml, βάζετε το βαλσαμέλαιο και προσθέτετε 30 σταγόνες βάμματος πρόπολης.Πριν από την εφαρμογή καθαρίζετε την πασχουσα περιοχή με φυσιολογικό ορό. Εφαρμόζετε δύο φορές την ημέρα.
Άλλα θεραπευτικά μέσα
Αλόη: Η τοπική εφαρμογή λοσιόν αλόης είναι αποτελεσματική ενάντια στην ψωρίαση και τις πληγές.
Γλυκόριζα: Η τοπική εφαρμογή εγχύματος γλυκόριζας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και του εκζέματος.
Ο κουρκουμάς είναι θεραπευτικός στην ψωρίαση ως συστατικό αλοιφών, ή απευθείας με τοπική εφαρμογή.
Μπορείτε να εφαρμόζετε μηλόξυδο στην πάσχουσα περιοχή, μία φορά την ημέρα. Το διατηρείτε για μισή ώρα και στη συνέχεια πλένεστε κανονικά. Το βιολογικό μηλόξυδο έχει τις ισχυρότερες θεραπευτικές ιδιότητες.
Σε περίπτωση ευαισθησίας από την εφαρμογή του μηλόξυδου, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε 2-3 φορές την εβδομάδα σε διάλυση με νερό. Tο αφήνετε να στεγνώνει πάνω στο δέρμα και στη συνέχεια το ξεπλένετε. Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγετε την εφαρμογή του επάνω σε ανοιχτή ή αιμορραγούσα πληγή.
Tο πιπέρι καγιέν βελτιώνει τη φαγούρα και τη συνολική βαρύτητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης, λόγω της περιεκτικότητάς του σε καψαϊκίνη. Χρησιμοποιείται τοπικά.
Η γλυκερίνη σε τοπική εφαρμογή μειώνει ή και εξαλείφει δερματικά προβλήματα όπως αυτά της ψωρίασης, ενώ ανακουφίζει και από τον κνησμό.
Το αμυγδαλέλαιο έχει εξαιρετική ενυδατική δράση και βοηθά σε προβλήματα ξηροδερμίας που εμφανίζονται σε ψωρίαση και εκζέματα. Θεραπευτικό είναι και το γαρυφαλέλαιο με εξωτερικές επαλείψεις στην πάσχουσα περιοχή.
Ο χόνδρος καρχαρία, έχει θεραπευτική εφαρμογή στην ψωρίαση. Η τοπική εφαρμογή εκχυλίσματος χόνδρου καρχαρία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να βελτιώσει ή ακόμα και να εξαφανίσει τις αλλοιώσεις.
Σε 30 γρ. ελαίου βάσης μπορείτε να διαλύσετε μία σταγόνα από αιθέριο έλαιο γερμανικού χαμομηλιού και να το απλώσετε μετά το μπάνιο στο δέρμα σας.
Οι κρέμες καλέντουλας, ανακουφίζουν από την ενόχληση και τον πόνο σε περιπτώσεις ψωρίασης.
Το καστορέλαιο, με τοπική εφαρμογή, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη ψωρίαση, γιατί συγκεντρώνει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Διαθέτει επίσης ενυδατικές ιδιότητες, λόγω των οποίων ανακουφίζει το ξηρό, ερεθισμένο δέρμα των πασχόντων. Επίσης το καστορέλαιο είναι πολύ πλουσιότερο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα από τα περισσότερα φυτικά έλαια.
Γενικές συμβουλές
Είναι απαραίτητη η καταπολέμηση του άγχους και του στρες του πασχοντος, στα πλαίσια της θεραπείας της ψωρίασης.
Το καθημερινό βάδισμα λειτουργεί θεραπευτικά στην αντιμετώπιση της πάθησης.
Η καθημερινή λήψη μιας κουταλιάς γλυκού λινέλαιου είναι αποτελεσματική όχι μόνο στην ψωρίαση, αλλά και σε πολλές άλλες δερματικές παθήσεις.
Με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης φαίνεται να σχετίζεται η κατανάλωση μπύρας, όχι όμως της light. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Dermatology (Jama Archives journal).
Το λουτρό σε νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει αλάτι Νεκράς Θάλασσας, είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της ψωρίασης. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλατα Θειϊκής Μαγνησίας, γνωστά και σαν άλατα Epsom. Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι και τα συχνά ατμόλουτρα.
Το καθημερινό τρίψιμο του σώματος με στεγνή βούρτσα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πάθησης αυτής.
Συνιστάται η συχνή (αν όχι καθημερινή) κατανάλωση ενός μείγματος που αποτελείται απο μία κουταλιά της σούπας μέλι με μισή έως μία κουταλιά γύρη, μαζί με 20 σταγόνες προπολης και μία μεζούρα βασιλικό πολτό. Το μείγμα αυτό συμβάλλει δραστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, για αντιμετώπιση της ψωρίασης ή άλλων δερματικών προβλημάτων.
Ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης μπορεί να προσφέρει και το μπάνιο με νιφάδες διαδερμικού μαγνησίου, διαλυμένες σε ζεστό νερό. Εκτός από τη χρήση τους σε μπάνιο, μπορείτε επίσης να τις διαλύσετε σε απεσταγμένο ζεστό νερό (1/2 νιφάδες σε 1/2 φλυτζάνι ζεστό νερό) και αφού κρυώσει να το βάλετε σε σπρέυ και να το χρησιμοποιείτε 1-2 φορές την ημέρα.
Το ξέρατε ότι…
Τα ιαματικά λουτρά του Δήμου Λουτρακίου, εκτός από ρευματικά, αρθριτικά και γυναικολογικά, είναι επίσης αποτελεσματικά σε θεραπεία αλλεργικών δερματοπαθειών και ψωρίασης.
Το ομοιοπαθητικό φάρμακο Mezereum είναι ειδικό για πολλές περιπτώσεις ψωρίασης, επειδή καταπολεμά τη φλεγμονή και μειώνει τον κνησμό.