• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Physia

Φυσικές θεραπείες και λύσεις για θέματα υγείας και ομορφιάς

  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
Αρχική / Υγεία / Θέματα υγείας / Κατάθλιψη: Αντιμετώπιση με φυσικές θεραπείες
Γυναίκα δίπλα στη θάλασσα κάνει διαλογισμό, ο οποίος βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Ο διαλογισμός συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Κατάθλιψη: Αντιμετώπιση με φυσικές θεραπείες

Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2020

Η κατάθλιψη είναι ψυχική ασθένεια η οποία διαφέρει από την απλή λύπη, όπως την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Η πάθηση αυτή εμφανίζει διάφορα συμπτώματα, όπως έντονη θλίψη, απελπισία, τάση για απομόνωση, προβλήματα μνήμης, ατονία, αισθήματα ενοχής, μειωμένη αυτοπεποίθηση, δυσκολίες στον ύπνο, αίσθημα ματαιότητας, τάσεις αυτοκτονίας κ.α. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 322 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η νόσος διακρίνεται σε διάφορες κατηγορίες, όπως άτυπη κατάθλιψη που αποτελεί την πιο συχνή μορφή της και χαρακτηρίζεται από αντιδραστικότητα στη διάθεση, επιλόχεια κατάθλιψη η οποία είναι μια ήπια διαταραχή της συμπεριφοράς μετά από τοκετό, ψυχωτική κατάθλιψη που είναι είναι ψυχωτική διαταραχή και μείζων καταθλιπτική διαταραχή η οποία είναι διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από έντονη θλίψη ή απελπισία.

Ως αίτια της κατάθλιψης αναφέρονται τα γονίδια, οι ορμόνες και η βιοχημεία του εγκεφάλου. Όσον αφορά στην συνήθη αντιμετώπισή της, αυτή περιλαμβάνει φαρμακοθεραπεία και ψυχοθεραπεία.

Περιεχόμενα

  • Βότανα
  • Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία
  • Αμινοξέα
  • Γενικές συμβουλές
  • Το ξέρατε ότι…

Βότανα

Βάλσαμο

Το βάλσαμο (βαλσαμόχορτο ή αλλιώς υπερικό) μπορεί να βελτιώσει τα ήπια καταθλιπτικά σύνδρομα, με έναν μηχανισμό παρόμοιο με αυτόν των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Tο βάλσαμο παρουσιάζει την ίδια αποτελεσματικότητα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αλλά με σαφώς λιγότερες παρενέργειες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν γερμανοί ερευνητές μετά απο σχετική μελέτη, στα πλαίσια της οποίας εξετάστηκαν 29 έρευνες διαφόρων χωρών με συνολικά 5,489 συμμετέχοντες. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο Cochrane Database of Systematic Reviews το 2008.

Σε έρευνες συνήθως χορηγείται η ποσότητα των 300mg, τρεις φορές την ημέρα. Θα είναι όμως καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν ορίσετε τις δόσεις, καθώς ορισμένα σκευάσματα μπορεί να περιέχουν διαφορετικές ποσότητες ενεργού συστατικού.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη του μαζί με ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, καθώς μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα τα επίπεδα της σεροτονίνης οδηγώντας στο λεγόμενο σύνδρομο σεροτονίνης. Επιπλέον, το βάλσαμο μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων άλλων φαρμάκων, όπως αντισυλληπτικά ή φάρμακα για καρδιά, διαβήτη ή καρκίνο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον προσωπικό σας γιατρό αν ακολουθείτε κάποια σχετική αγωγή ή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπέρτασης.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο μπορεί να οφελήσει άτομα με ήπιας έως μέτριας μορφής κατάθλιψη, καθώς έχει την ιδιότητα να τονώνει το νευρικό σύστημα και την πνευματική λειτουργία.

Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πνευματικής κόπωσης. Επιπλέον, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και ενισχύει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Συνιστάται το αφέψημα δεντρολίβανου, με αναλογία ένα κουταλάκι του γλυκού απο το βότανο σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό.

Περισσότερα για το δεντρολίβανο

Χλωρέλα

Η χλωρέλα καταπραΰνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Το πράσινο αυτό φύκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα.

Επιπλέον, η χλωρέλα αποτελεί την υψηλότερη πηγή χλωροφύλλης. Αυξάνει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, ενισχύοντας τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την τόνωση του νευρικού συστήματος και αύξηση της ενεργητικότητας και, κατ’ επέκταση, τον περιορισμό της ατονίας και του αισθήματος κόπωσης.

Περισσότερα για τη χλωρέλα

Ashwagandha

Το ινδικό βότανο ashwagandha είναι πολύ αποτελεσματικό κατά του άγχους και χρόνιου στρες, καθώς και της κατάθλιψης.

Το βότανο αυτό προστατεύει το νευρικό σύστημα, δίνει αίσθηση ευεξίας, παρουσιάζει καταπραϋντικές ιδιότητες και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Σε περίπτωση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας, υπάρχει πιθανότητα το βότανο να αυξήσει τα συμπτώματα, οπότε είναι προτιμότερο να αποφεύγεται.

Gingo Biloba

Το gingo biloba διεγείρει την αιματική κυκλοφορία στον εγκέφαλο, προωθώντας την οξυγόνωση, η οποία είναι περιορισμένη στην περίπτωση ψυχικών διαταραχών.

Η Medicine Plus, μια υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής της Αμερικής, αναφέρει οτι το βότανο αυτό χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για περιπτώσεις κατάθλιψης αλλά και για επιμέρους συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως αδύναμη μνήμη και μειωμένη συγκέντρωση, διαταραχές διάθεσης κ.α.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί οτι η αποτελεσματικότητα του gingo biloba σε περιπτώσεις κατάθλιψης εξετάζεται ακόμα, καθώς τα αποτελέσματα του συνόλου των σχετικών ερευνών δεν έχουν οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Οι ενδείξεις όμως, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα περιορισμένες παρενέργειες του βοτάνου αυτού, το έχουν κάνει μια δημοφιλη επιλογή για την αντιμετώπιση μη σοβαρών περιπτώσεων κατάθλιψης.

Περισσότερα για το gingo biloba

Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία

Ψευδάργυρος

Η πρόσληψη ψευδαργύρου συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Η χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου σχετίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Newcastle της Αυστραλίας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Affective Disorders το 2012. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε οτι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη ψευδαργύρου είχαν σαφώς μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης απο τα άτομα με την χαμηλότερη πρόσληψη του στοιχείου αυτού, με ποσοστό που έφτανε ακόμα και το 50%.

Στο παρελθόν είχε αποδειχθεί οτι ο ψευδάργυρος ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, διαπιστώνεται όμως από σειρά ερευνών οτι το μεταλλικό αυτό στοιχείο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση ακόμα και αν δε λαμβάνεται συνδυαστικά. Όπως υποστηρίζει ο Atish Prakash, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Τμήματος Φαρμακευτικής του MARA University of Technology της Μαλαισίας, το μέλλον της θεραπείας της κατάθλιψης είναι ο θειικός ψευδάργυρος.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο ψευδάργυρος δρα ενάντια στην κατάθλιψη, έχουν επιστρατευτεί διάφορες αιτιολογίες. Σύμφωνα με την μάλλον επικρατέστερη απο αυτές, το μεταλλικό αυτό στοιχείο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου και συγκεκριμένα στην περιοχή του ιπποκάμπου η οποία σχετίζεται με τα συναισθήματα, τη μνήμη και τη μάθηση. Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε σχετική έρευνα του Duke University της Αμερικής, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron.

Έχει επίσης υποστηριχθεί οτι ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την πέψη και, επομένως, την απορρόφηση στοιχείων όπως η τρυπτοφάνη που συμβάλλει στη σύνθεση της σεροτονίνης.

Περισσότερα για τον ψευδάργυρο

Βιταμίνες B

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του νευρικού συστήματος, καθώς επηρεάζουν τη διάθεση και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Επιπλέον, παρουσιάζουν σημαντική εξισορροπητική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι Β3, B6, B9 και B12. Οι βιταμίνες αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία της σεροτονίνης και βελτιώνουν τη διάθεση, ενώ ενισχύουν και την ανταπόκριση του οργανισμού σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Σημαντική όμως είναι και η βιταμίνη Β5.

Η έλλειψη των βιταμινών αυτών μπορεί να έχει σαν συνέπεια την ευερεθιστότητα, το άγχος, την αϋπνία και το αίσθημα κόπωσης, ενώ συνδέεται και με την κατάθλιψη.

Περισσότερα για τις βιταμίνες Β

Βιταμίνη D

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ερευνών συνδέει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με μελέτη καναδών ερευνητών, η κατάθλιψη μπορεί να συνδέεται σε ένα βαθμό με ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής, εξετάστηκαν 14 σχετικές έρευνες με 31,424 συνολικούς συμμετέχοντες. Διαπιστώθηκε οτι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής συνδέονται με την κατάθλιψη, ενώ οσο μικρότερα ήταν τα επίπεδα αυτά τόσο μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες κατάθλιψης.

Περισσότερα για τη βιταμίνη D

Μαγνήσιο

Πλήθος μελετών έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια μαγνησίου με την κατάθλιψη.

Το μαγνήσιο αποτρέπει την υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης, λόγω της ικανότητάς του να ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Επίσης, βοηθά στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, καθώς όταν ο θυρεοειδής είναι ανενεργός μπορεί να συμβάλει σε συμπτώματα κατάθλιψης. Το μαγνήσιο δρα όμως και κατά της αϋπνίας, η οποία αποτελεί μία από τις εκδηλώσεις της κατάθλιψης.

Περισσότερα για το μαγνήσιο

Ω3

Μια διατροφή πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση κατάθλιψης, αλλά και να βελτιώσει τα συμπτώματα της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Τα Ω3 συνδέονται στενά με την εγκεφαλική λειτουργία, καθώς αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων.

Οι έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι αντικρουόμενες. Σύμφωνα όμως με αυτές που έδειξαν θετικά αποτελέσματα, η πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις οτι η λήψη Ω3 μπορεί μεταξύ άλλων να προστατέψει απο την εκδήλωση μεταλόχειας κατάθλιψης.

Περισσότερα για τα Ω3

Αμινοξέα

Σεροτονίνη

Τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό μας συνδέονται άμεσα με τη διάθεση αλλά και την ευρύτερη συναισθηματική μας σταθερότητα, καθώς και με την ποιότητα του ύπνου.

Ο νευροδιαβιβαστής αυτός παράγεται στον εγκέφαλο, με τη βοήθεια μιας σειράς στοιχείων και ιδιαίτερα της τρυπτοφάνης που περιγράφεται στη συνέχεια. Σημαντικές όμως για την παραγωγή της σεροτονίνης είναι και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως η Β6 και η B9. Επιπλέον, τα επίπεδα της σεροτονίνης επηρεάζει και η βιταμίνη D, η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό μετά απο έκθεση στο ηλιακό φως. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί οτι και το αμινοξύ Hydroxytryptophan (5-HTP) έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη σεροτονίνη.

Ένα μεγάλο μέρος των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα, στοχεύει στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που τα φάρμακα αυτά λέγονται ειδικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs — Serotonin Selective Reuptake Inhibitors).

Τρυπτοφάνη

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση της σεροτονίνης. Συμμετέχει όμως και στην παραγωγή της μελατονίνης, μιας ορμόνης η οποία ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε οτι η τρυπτοφάνη δεν παράγεται απο τον οργανισμό μας αλλά λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Περιέχεται σε τροφές όπως η σπιρουλίνα, το σπανάκι, το σουσάμι και το ταχίνι, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το στήθος του κοτόπουλου και της γαλοπούλας, οι γαρίδες, τα αυγά, τα καρύδια κ.α.

Σε γενικές γραμμές, θα είναι καλό να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λήψη της τρυπτοφάνης μαζί με πηγές πρωτεϊνών, καθώς αυτές παρεμποδίζουν την απορρόφησή της. Αντίθετα, είναι σημαντικό η πρόσληψη της τρυπτοφάνης να συνδυάζεται με την κατανάλωση υδατανθράκων (όπως δημητριακά, ψωμί κ.α.), οι οποίοι διευκολύνουν τη μεταφορά της στον εγκέφαλο.

Τυροσίνη

Η τυροσίνη αποτελεί μια ουσία ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας. Το αμινοξύ αυτό συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης, ενος νευροδιαβιβαστή που συνδέεται άμεσα με το αίσθημα ευχαρίστησης και ευφορίας.

Η τυροσίνη χρειάζεται μικρότερο διάστημα για να δώσει αποτελέσματα σε σύγκριση με το μέσο αντικαταθλιπτικό ή άλλες φυσικές επιλογές. Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιείται με προσοχή, καθώς ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδά της θα μπορούσαν να ενισχύσουν το αίσθημα άγχους λόγω της αύξησης των επιπέδων της επινεφρίνης (ή αλλιώς αδρεναλίνης) και της νορεπινεφρίνης (ή αλλιώς νοραδρεναλίνης), δύο νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν την απόκριση του οργανισμού κάτω απο συνθήκες στρες.

Πηγές πρόσληψης της τυροσίνης αποτελούν τα ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί (όπως αμύγδαλα και φυστίκια), σπιρουλίνα κ.α.

Γενικές συμβουλές

Άσκηση

Η τακτική άσκηση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης, ενώ παρουσιάζει βοηθητική δράση και σε περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης.

Η αεροβική άσκηση αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine το 1999, η αεροβική άσκηση μπορεί να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα με ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Στη συνέχεια μάλιστα διαπιστώθηκε και οτι τα αποτελέσματα της άσκησης είχαν μεγαλύτερη διάρκεια απο αυτά των αντικαταθλιπτικών.

Αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι όμως κάθε μορφή άσκησης, ακόμα και το περπάτημα. Έχει διαπιστωθεί οτι το γρήγορο περπάτημα για 35 λεπτά την ημέρα πέντε μέρες την εβδομάδα ή για 60 λεπτά την ημέρα τρεις μέρες την εβδομάδα, βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Οι διάρκειες αυτές ισχύουν για τα άτομα με βάρος περίπου 70 κιλά και θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες αν και το βάρος είναι μεγαλύτερο.

Ο μηχανισμός πίσω απο τα οφέλη αυτά της άσκησης, δεν είναι σαφής. Η κυρίαρχη θεωρία είναι οτι αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι με την άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, νευροδιαβιβαστές που συνδέονται μεταξύ άλλων με τη διάθεση. Άλλοι υποστηρίζουν πως ο λόγος είναι το γεγονός οτι με την άσκηση τονώνεται ο νευροδιαβιβαστής της νορεπινεφρίνης, η οποία επηρεάζει άμεσα τη διάθεση. Όποιος όμως και αν είναι ο τρόπος, η ευεργετική της δράση σε περιπτώσεις κατάθλιψης είναι αδιαμφισβήτητη και μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός, ιδιαίτερα ο λεγόμενος “mindfulness meditation” (διαλογισμός γνώσης και συναίσθησης), είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Αυτού του είδους ο διαλογισμός σχετίζεται με την αποδοχή των σκέψεων και των συναισθημάτων του ατόμου, και στοχεύει στην αποστασιοποίηση απο αυτά. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά η επιρροή που μπορούν αυτά να ασκήσουν στο άτομο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, το mindfulness meditation είναι το ίδιο αποτελεσματικό με τα αντικαταθλιπτικά στην αποτροπή της επανεμφάνισης της κατάθλιψης.

Ο καθημερινός διαλογισμός για 30 περίπου λεπτά μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Johns Hopkins School of Medicine. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής εξετάστηκαν 47 σχετικές έρευνες με συνολικά 3,515 συμμετέχοντες. Διαπιστώθηκε οτι μετά απο πρόγραμμα διάρκειας 8 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σαφή βελτίωση σε συμπτώματα που σχετίζονταν με κατάθλιψη, ανησυχία ή πόνο. Βελτίωση σημειώθηκε όμως και στα επίπεδα στρες, καθώς και στην ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA το 2014.

Αρώματα

Τα αρώματα του πορτοκαλιού και άλλων εσπεριδοειδών, περιορίζουν τα συμπτώματα του στρες ή ακόμα και της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που διενεργήθηκε με επικεφαλής τον ψυχολόγο Steve Van Toler, PhD και τον βιοχημικό George H. Dodd, PhD στην Ερευνητική Ομάδα του Warwick σχετικά με Θέματα Όσφρησης (Warwick Olfaction Research Group) της Αγγλίας, τα αρώματα έχουν την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο με αυτήν ορισμένων αντικαταθλιπτικών.

Το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού συνιστάται ιδιαίτερα για μασάζ. Προτιμήστε αιθέριο έλαιο απο άνθη πορτοκαλιάς, αντί της φλούδας πορτοκαλιού. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μαζί με λεβάντα, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, ευκάλυπτο, χαμομήλι και δυόσμο.

Επιπλέον, αποτελεσματικά απέναντι στην κατάθλιψη είναι και τα αιθέρια έλαια γιασεμιού, περγαμόντου και τριαντάφυλλου.

Τρόποι χρήσης των αιθέριων ελαίων

Ιάματα ανθέων του Μπαχ για την κατάθλιψη είναι ο Ράχος και το Σινάπι (Mustard)

Μασάζ

Το μασάζ μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως υποστηρίζει και σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου I-Shou της Taiwan που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry. Συγκεκριμένα, το μασάζ μπορεί να περιορίσει τη μελαγχολία, το στρες και την ένταση.

Προτιμήστε το μασάζ στο στήθος και στην περιοχή του ηλιακού πλέγματος ή του αυχένα.

Άλλες συμβουλές

Η υγιεινή διατροφή και η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα του University of Eastern Finland.

Σύμφωνα με έρευνες, ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Είναι απαραίτητο να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και στο να ασχολείστε με πράγματα και δραστηριότητες που σας ευχαριστούν αντί να επικεντρώνεστε μόνο σε ευθύνες και εργασία. Βοηθά επίσης το να έχετε ένα άτομο (συγγενή, φίλο, ψυχολόγο) για να του μιλάτε για οσα σας απασχολούν.

Τα προϊόντα σταριού θα είναι καλό να αποφεύγονται, καθώς η γλουτένη έχει συνδεθεί με καταθλιπτικές διαταραχές.

Αντικαταθλιπτικά φαίνονται επίσης να λειτουργούν τροφές όπως η γύρη (λόγω της περιεκτικότητάς της σε τυροσίνη), το κάρδαμο το οποίο είναι επίσης αποτελεσματικό ενάντια στο αίσθημα κόπωσης, το φρέσκο βούτυρο με μέλι σε φέτες ψωμιού, η μαύρη σοκολάτα, οι μπανάνες, το φασκόμηλο και το kava-kava.

Το λάδι κάνναβης έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης. Σε αυτή τη μορφή δεν έχει ψυχοτροπικές επιδράσεις, καθώς η κάνναβη γίνεται ψυχοτρόπος μόνον αν θερμανθεί. Το λάδι αυτό διατίθεται σε καταστήματα υγιεινών τροφών.

Το ξέρατε ότι…

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης είναι www.mazi.org.gr, ενώ η ανοιχτή γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη είναι 210-6515600.

Σύμφωνα με τη ψυχιατρική κλινική του Yale University, η μαγνητοθεραπεία κατέχει υψηλή θέση μεταξύ των θεραπευτικών μεθόδων. Στο Pensylvania University, η ομάδα του dr. Riardon διαπίστωσε αποτελέσματα, σε βαθμό μέτριας έως σημαντικής (στο μεγαλύτερο μέρος της) βελτίωσης της χρόνιας κατάθλιψης ασθενών, έπειτα από εφαρμογή μαγνητοθεραπείας.

Μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA) το 2010, υποστηρίζει τον ισχυρισμό του κλινικού ψυχολόγου Michael Yapko, o οποίος θεωρεί ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι ελάχιστα καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο. Φαίνεται οτι, ενώ τα φαρμακα αυτά είναι ελάχιστα καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο για τους ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη, μπορεί τα οφέλη αυτά να είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα σε περιπτώσεις ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης.

Έρευνα των University of Las Palmas de Gran Canaria και University of Granada της Ισπανίας έδειξε ότι η κατανάλωση fast food συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι οσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση fast food, τόσο πιο σοβαρός ήταν και ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης. Παρόμοια επίδραση φάνηκαν να έχουν και προϊόντα όπως τα κρουασάν, τα ντόνατς και τα κέϊκ. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο Public Health Nutrition Journal το 2012.

Κατηγορία: Θέματα υγείας

Διαβάστε επίσης

Βερίκοκα σε δέντρο, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου, χάρη στη βιταμίνη Β17 που περιέχουν

Είδη καρκίνου

Πιάτο με κακάο που είναι αποτελεσματικό ενάντια στον βήχα

Βήχας: Θεραπεία με βότανα και άλλες φυσικές λύσεις

Αιθέριο έλαιο και κομμάτι απο το φυτό της αλόης

Ουλίτιδα: Φυσικοί τρόποι καταπολέμησης

Σκελίδες απο σκόρδο

Υπέρταση: Απλοί τρόποι αντιμετώπισης

Δέντρο με μανταρίνια

Άγχος και στρες: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Φύλλα απο το βότανο του φασκόμηλου

Εμμηνόπαυση: Φυσική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Previous Post: «Μύρτιλλα Καταρράκτης: Φυσικοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Next Post: Λοίμωξη ουροποιητικού συστήματος Cranberries σε πιάτο και κλαδιά με καρπούς απο το φρούτο στο φόντο»

Αρχική Πλευρική Στήλη

Αναζήτηση άρθρων

Θέματα υγείας

  • Άγχος και στρες
  • Αιμορροΐδες
  • Ακμή
  • Αλλεργία εποχική
  • Αλτσχάιμερ
  • Αναιμία
  • Ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αρθρίτιδα
  • Αϋπνία
  • AIDS
  • Βήχας
  • Βρογχίτιδα
  • Γαστρίτιδα – Έλκος
  • Γλαύκωμα
  • Γρίπη
  • Δηλητηρίαση τροφική
  • Διαβήτης
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Έγκαυμα
  • Εγκεφαλικό
  • Έκζεμα
  • Εμμηνόπαυση
  • Θυρεοειδής
  • Ιγμορίτιδα
  • Ίλιγγος
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Καρκίνος
  • Καρκίνος: είδη καρκίνου
  • Κατάθλιψη
  • Καταρράκτης
  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Λιπώδες ήπαρ
  • Λοίμωξη ουροποιητικού
  • Μετεωρισμός
  • Μνήμης ενίσχυση
  • Ναυτία
  • Νευραλγία τριδύμου: Αποτελεσματικά φυσικά μέσα
  • Νεφρών παθήσεις
  • Οστεοαρθρίτιδα γόνατος
  • Οστεοπόρωση
  • Ουλίτιδα
  • Πάγκρεας – Παγκρεατίτιδα
  • Πάρκινσον
  • Προστάτης
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Υπέρταση
  • Φλεβίτιδα – Κιρσοί
  • Χολή
  • Χοληστερίνη
  • Ψωρίαση

Πληροφορίες και όροι χρήσης • Πολιτική απορρήτου • Πολιτική cookies

Copyright © 2021 Physia