Η πολύτιμη πρόπολη μελισσών

Τι προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων

Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2016

Μέλισσα που συλλέγει γύρη απο λουλούδι

Η άγνωστη για τους πολλούς πρόπολη, είναι το θαυμαστό φυσικό αντιβιοτικό της μέλισσας. Η σύστασή της είναι ρητίνη η οποία προέρχεται από τα μπουμπούκια και το φλοιό των δέντρων (κυρίως λεύκες και κωνοφόρα δέντρα). Την ουσία αυτή επεξεργάζονται οι μέλισσες με κερί και γύρη, για να τη χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια για προστασία της κυψέλης τους από παράσιτα και ιούς.

Η πρόπολη παρουσιάζει σημαντική θεραπευτική δράση, συγκεντρώνοντας αντιφλεγμονώδεις, αντιβιοτικές, αντιαθηροσκληρωτικές και ενισχυτικές του ανοσοποιητικού ιδιότητες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί και στον άνθρωπο. Περιέχει βιταμίνες όπως οι Α, Β, και Ε, γύρη, καθώς και βιοφλαβονοειδή στα οποία και έχει αποδοθεί η αντι-ιική δράση της.

Η πρόπολη βοηθάει σε παθήσεις ενδοκρινικού, ουροποιητικού και πεπτικού (γαστρίτιδας και έλκους), προστάτη, καθώς και σε νευρικές διαταραχές. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι η πρόπολη μπορεί να είναι αποτελεσματική και στην αντιμετώπιση ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας και τερηδόνας.

Παρουσιάζει επίσης αντιβακτηριακή δράση και βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο αποτελεί τη βασική αιτία του έλκους. Έχει επίσης ισχυρή δράση κατά των σταφυλόκοκκων και στρεπτόκοκκων. Τέλος, ρώσοι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η πρόπολη είναι αποτελεσματική και κατά του βακίλλου της φυματίωσης.

Λίγες σταγόνες βάμματος πρόπολης (10-30), μισή ώρα προ του φαγητού, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν σε πονόλαιμο, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κρυολόγημα, λαρυγγίτιδα, βρογχικό άσθμα, φαρυγγίτιδα, πεπτικά προβλήματα (όπως έλκος και γαστρίτιδα), καθώς και έρπητα των γεννητικών οργάνων. Επιπλέον, όταν συνδυάζεται με μέλι είναι πολύ χρήσιμη στην αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας.

Η πρόπολη μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε περιπτώσεις καρκίνου. Ο Δρ. Patel της Βιοπληροφορικής και Ιατρικής Πληροφορικής του Κέντρου Έρευνας του San Diego State University, διαπίστωσε μετά απο εργαστηριακές μελέτες σε ζώα, την αποτελεσματικότητα της πρόπολης κατά διαφόρων μορφών καρκίνου (όπως εγκεφάλου, παγκρέατος, δέρματος, προστάτη, αίματος κ.α). Υποστηρίζεται οτι οι ενώσεις που περιέχονται στην πρόπολη, βοηθούν στην πρόληψη και μετάσταση του καρκίνου και εμποδίζουν την ανάπτυξη των νέων αιμοφόρων αγγείων για να τροφοδοτήσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Σε εξωτερική εφαρμογή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πυορροούσες πληγές, ανθεκτικές σε αντιβιοτικά. Επίσης αντιμετωπίζει τις πληγές που αναπτύσσονται στα άτομα τα οποία παραμένουν κλινήρη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρουσιάζει όμως και καλλυντικές ιδιότητες, καθώς η χρήση της σε κρέμες ενισχύει τον ιστό του δέρματος.