Οι φλεγμονές αποτελούν τον βασικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού ενάντια σε πληγές, λοιμώξεις και άλλα σχετικά προβλήματα. Μπορούν όμως και να οδηγήσουν σε προβλήματα στους ιστούς και όχι μόνο, ανάλογα με το είδος και τη χρονική διάρκεια της δράσης τους. Συγκεκριμένα, οι χρόνιες φλεγμονές έχουν συνδεθεί με προβλήματα καρδιάς, εγκεφάλου και άλλων οργάνων, καθώς και με τον καρκίνο. Περιπτώσεις χρόνιων φλεγμονών συναντώνται επίσης σε αλλεργίες και αυτοάνοσες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.
Η συμβατική ιατρική διαθέτει πλήθος από ήπια αλλά και ισχυρά αντιφλεγμονώδη για την αντιμετώπιση διαφόρων φλεγμονών του οργανισμού. Υπάρχουν όμως και ορισμένα φυσικά στοιχεία που μπορούν επίσης να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε περιπτώσεις φλεγμονωδών παθήσεων, χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες των αντίστοιχων φαρμάκων. Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι αυτά:
Ω3 λιπαρά οξέα
Τα Ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά διαθέσιμα φυσικά αντιφλεγμονώδη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Surgical Neurology International το 2010. Συγκεκριμένα, τα Ω3 μειώνουν την παραγωγή ουσιών που συνδέονται με τη φλεγμονή, όπως φλεγμονώδη εικοσανοειδή και κυτοκίνες. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία των ερευνών που εξετάστηκαν στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης, η αποτελεσματικότητα των Ω3 στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας είναι καλά τεκμηριωμένη.
Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου συνιστώνται επίσης από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA) για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, της οποίας υποκείμενη αιτία είναι η αγγειακή φλεγμονή. Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα έχουν ευρύτερα θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ έχουν συνδεθεί και με ευεργετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις αλτσχάιμερ, προβλημάτων όρασης, κατάθλιψης κ.α.
Κουρκουμίνη
Η κουρκουμίνη παρέχει μια σειρά απο οφέλη για την υγεία, χάρη στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Foods το 2017. Σύμφωνα με τις έρευνες που εξετάστηκαν στα πλαίσια της μελέτης αυτής, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των οξειδωτικών και φλεγμονωδών καταστάσεων, του μεταβολικού συνδρόμου, της αρθρίτιδας, του άγχους και της υπερλιπιδαιμίας. Επισημαίνεται μάλιστα ότι σχετικά χαμηλές δόσεις κουρκουμίνης μπορούν να είναι ωφέλιμες και για άτομα που δεν έχουν διαγνωσθεί με κάποια πάθηση.
Ο κουρκουμάς είναι επίσης γνωστός για τη συμβολή του κατά της θρόμβωσης, των καρδιακών παθήσεων και των χολόλιθων.
Τζίντζερ
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ (γνωστό και σαν πιπερόριζα) είναι γνωστές απο το παρελθόν, ενώ πλέον αποδεικνύονται και επιστημονικά. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι ιδιότητες αυτές του τζίντζερ μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και ο πόνος.
Την αντιφλεγμονώδη δράση του τζίντζερ υποστηρίζει και μελέτη οκτώ σχετικών ερευνών, η οποία δημοσιεύτηκε στο Pain Medicine το 2011. Σύμφωνα με αυτήν, τα συστατικά του τζίντζερ έχουν αντιφλεγμονώδη ρόλο που μπορεί να περιορίσει την υποκειμενική εμπειρία του πόνου σε θέματα υγείας όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Cat’s claw
Το cat’s claw (uncaria tomentosa) διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το βότανο αυτό περιέχει πολυφαινόλες, αλκαλοειδή και στερόλες.
Παραδοσιακά, το cat’s claw χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών προβλημάτων όπως η αρθρίτιδα, καθώς και γαστρεντερικών διαταραχών. Μια σειρά απο σχετικές έρευνες έχει δείξει ότι το βότανο αυτό προκαλεί μια γενικευμένη μείωση των προφλεγμονωδών μεσολαβητών, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Surgical Neurology International το 2010.
Το συγκεκριμένο βότανο είναι επίσης τονωτικό του ανοσοποιητικού, καθώς και αντιϊικό. Επιπλέον, ανακουφίζει από δυσκαμψία, πόνους και πρήξιμο σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και ρευματισμών.
Το cat’s claw θεωρείται απόλυτα ασφαλές απο άποψη τοξικότητας και παρενεργειών, αν και μπορεί να προκαλέσει ήπια ναυτία σε ορισμένες περιπτώσεις.
Άλλα φυσικά στοιχεία με αντιφλεγμονώδη δράση
Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική δράση του, ενώ θεωρείται ευεργετικό και σε περιπτώσεις φλεγμονών. Οι ιδιότητές του αυτές αποδίδονται στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Life Sciences το 2010, οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν να συμβάλλουν στην αναστολή της εξέλιξης παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Κανέλα: Η αντιφλεγμονώδης δράση της κανέλας υποστηρίζεται απο μια σειρά σχετικών ερευνών. Παρουσιάζει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χάρη στην περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες. Η κανέλα δρα επίσης κατά του σακχάρου, του διαβήτη και της χοληστερίνης.
Είναι ωστόσο σημαντικό να γνωρίζουμε οτι η ποικιλία κανέλας Κασσία, η οποία είναι και η πιο διαδεδομένη, περιέχει σημαντικές ποσότητες κουμαρίνης. Η ένωση αυτή θεωρείται επιβλαβής όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις και, για τον λόγο αυτό, θα είναι καλό να προτιμάται η κανέλα Κεϋλάνης.
Αχιλλέα: Η αχιλλέα (achillea millefolium) περιέχει αζουλένιο και σαλικυλικό οξύ τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ιδιαίτερα κατά των φλεγμονών των νεφρών. Η αχιλλέα έχει επίσης αντικαρκινικές, αντιϋπερτασικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Δρα επίσης κατά των ιλίγγων, ενώ συμβάλλει και στην ανακούφιση του αισθήματος πόνου. Στην περίπτωση που λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη χρήση της.
Σελήνιο: Το σελήνιο αυξάνει την παραγωγή των ευεργετικών αντιφλεγμονωδών προσταγλανδινών, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φλεγμονών στον οργανισμό. Το ιχνοστοιχείο αυτό είναι επίσης γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, αποτελώντας στοιχείο ζωτικής σημασίας για την άμυνα του οργανισμού ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Οι παραπάνω ιδιότητες του σεληνίου συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, η οποία συνδέεται με εγκεφαλικά και καρδιακά προβλήματα υγείας. Το σελήνιο είναι επίσης ευεργετικό ενάντια σε θέματα υγείας όπως οι παθήσεις του θυρεοειδή, ο καρκίνος, το AIDS κ.α.
Βρωμελαΐνη: Η βρωμελαΐνη (συναντάται και σαν βρομελίνη) παρουσιάζει σαφείς αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό του πόνου και του οιδήματος. Σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, η χρήση του μπορεί να συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων. Τα παραπάνω υποστηρίζονται και απο μελέτη σχετικών ερευνών, η οποία δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine το 2004. Τα αποτελέσματα της βρωμελαΐνης φαίνονται να ενισχύονται όταν αυτή συνδυάζεται με το ένζυμο θρυψίνη και το βιοφλαβονοειδές ρουτίνη.
Τσουκνίδα: Η τσουκνίδα έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει τις φλεγμονές, ιδιαίτερα του ουροποιητικού συστήματος και του προστάτη. Έχει επίσης ευεργετική επίδραση σε περιπτώσεις ρευματοπαθειών, διαβήτη, ηπατίτιδας, ακμής κ.α.
Ρίζα Γλυκόριζας: Το βότανο της γλυκόριζας έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του έλκους, της αρθρίτιδας, του άσθματος, της φλεγμονώδους ηπατικής βλάβης, της επινεφριδίου ανεπάρκειας κ.α.
Εκχύλισμα σπόρων grape fruit: Το εκχύλισμα σπόρων grape fruit είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα ενάντια σε βακτήρια, ιούς και μύκητες. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις γρίπης και ιώσεων, βοηθά όμως και σε γαστρίτιδα, άσθμα, αλλεργίες, τροφικές δηλητηριάσεις κ.α.
Γεράνι: Το γεράνι είναι αντιφλεγμονώδες και αντιβιοτικό. Διαθέτει επίσης στυπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Το βότανο αυτό δρα κατά του διαβήτη, της ακμής, του έλκους (δωδεκαδάκτυλου ή γαστρικό), των αιμορραγιών και διαφόρων προβλημάτων της εμμήνου ρύσεως. Συχνά χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο γερανιού.
Γαϊδουράγκαθο: Το γαϊδουράγκαθο παρουσιάζει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Το βότανο αυτό είναι γνωστό για την ιδιότητά του να αποτοξινώνει το συκώτι, χάρη στη δραστική ουσία της σιλυμαρίνης που περιέχει. Η φλαβονοειδής ουσία της σιλυμαρίνης συμβάλλει στην ανάπλαση των κατεστραμμένων κυττάρων του συκωτιού.
Το γαϊδουράγκαθο διαθέτει επίσης αντικαρκινικές, αντιαθηροσκληρωτικές και αντιϋπερτασικές ιδιότητες. Επιπλέον, προωθεί την παραγωγή ενζύμων της χολής, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα με διαβήτη. Τέλος, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ψωρίασης, σκλήρυνσης κατά πλάκας, πάρκινσον, ενώ φαίνεται να δρα και κατά της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που συνδέεται με τη νόσο αλτσχάιμερ.