Ρυτίδες: Φυσικοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Οι φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καθυστερήσουμε τον χρόνο

Βασιλικός πολτός σε βαζάκι και κλαδί απο φυτό λεβάντας
Ο βασιλικός πολτός έχει ενυδατικές, θρεπτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες

Γενικές συμβουλές

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο

Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται προστατευτικά μέσα όταν αυτό δεν είναι δυνατό.

Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί την κυριότερη αιτία σχηματισμού ρυτίδων, σύμφωνα με σχετικές μελέτες που διενεργήθηκαν απο το Hackensack University Medical Center των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Dr. Robin Ashinoff. Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι οι υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, δύο πρωτεΐνες που συνεργάζονται για την ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος. Συγκεκριμένα, το κολλαγόνο ενισχύει το δέρμα κάνοντάς το πιο ανθεκτικό, ενώ η ελαστίνη το βοηθά να επανέρχεται στην αρχική του θέση όταν τεντώνεται ή συσφίγγεται. Η διατάραξη των πρωτεϊνών αυτών συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία ρυτίδων και τη χαλάρωση του δέρματος.

Σε περίπτωση έκθεσης στον ήλιο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε προστατευτικά μέσα, όπως αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30 ή ανώτερο) και γυαλιά ηλίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Μάλιστα η χρήση των μέσων αυτών μπορεί να έχει και επιπρόσθετα οφέλη, καθώς όπως αναφέρεται η χρήση αντηλιακού προφυλλάσσει και απο τον καρκίνο του δέρματος, ενώ η χρήση γυαλιών ηλίου αποτρέπει παράλληλα και τον σχηματισμό γραμμών έκφρασης που οδηγούν σε ρυτίδες.

Επαρκής ύπνος και σωστή στάση ύπνου

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την αποφυγή ρυτίδων, όπως επισημαίνει και ο διακεκριμένος δερματολόγος Nicolas Perricone. Ο λόγος είναι το γεγονός οτι ο μη επαρκής ύπνος οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη αποτελεί ορμόνη του στρες, υψηλές ποσότητες της οποίας βλάπτουν το κολλαγόνο του δέρματος.

Αξίζει να σημειωθεί οτι την πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων επηρεάζει και η στάση στην οποία κοιμόμαστε. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, όταν κοιμόμαστε στο πλάι ή μπρούμυτα αυξάνονται οι πιθανότητες σχηματισμού των λεγόμενων "ρυτίδων ύπνου" σε περιοχές όπως το μέτωπο και τα μάγουλα. Για το λόγο αυτό συμβουλεύουν να κοιμόμαστε οσο το δυνατόν περισσότερο ανάσκελα.

Αποφυγή συχνών πλύσεων

Είναι σημαντικό να αποφεύγεται το συχνό πλύσιμο του προσώπου, το οποίο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σχηματισμού ρυτίδων.

Σύμφωνα με δερματολόγους του Medical Center του University of Maryland, όταν πλένουμε το πρόσωπό μας αφαιρούνται απο το δέρμα σημαντικοί προστατευτικοί παράγοντες, όπως τα σχετικά φυσικά έλαια αλλά και η υγρασία. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες σχηματισμού λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάποιο κατάλληλο προϊόν καθαρισμού, και να αποφεύγεται η χρήση του κοινού σαπουνιού. Ακόμα, η απομάκρυνση του καθαριστικού θα πρέπει να γίνεται με άφθονο χλιαρό νερό, καθώς τυχόν υπολείμματα μπορούν να οδηγήσουν σε φραγμένους πόρους και άλλα προβλήματα του δέρματος.

Διατροφή

Φύκια Kelp

Τα kelp αποτελούν πολύ καλή τροφή για την επιδερμίδα, για τη μείωση των ρυτίδων και τον καθαρισμό του δέρματος. Τα φύκια αυτά βοηθούν στη χρήση του οξυγόνου απο τα κύτταρα. Επιπλέον, διεγείρουν τον μεταβολισμό και αποτελούν εξαιρετική τροφή για τον καθαρισμό και την τόνωση ολόκληρου του οργανισμού.

Τα φύκια αυτά είναι πλούσια πηγή βιταμινών (Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, E, G, K), ενώ περιέχουν επίσης 28 μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο κ.α.) αλλά και όλα τα ιχνοστοιχεία.

Θα πρέπει να μην λαμβάνονται γενικά σε υψηλές ποσότητες, καθώς και σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού.

Κακάο

Το κακάο ενισχύει το δέρμα και αναστρέφει τις επιβλαβείς συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο.

Το κακάο βελτιώνει την ποιότητα του δέρματος και συμβάλλει στην προστασία του απο τον ήλιο, όπως διαπιστώθηκε σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition το 2006. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή περιορίζει την ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία (ακτίνες UVA και UVB), μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ερυθημάτων μετά απο έκθεση στον ήλιο. Διαπιστώθηκε επίσης οτι ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα βελτιώνει την πυκνότητα, υφή αλλά και ενυδάτωση του δέρματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2015, το κακάο μειώνει τις ρυτίδες και βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος σε γυναίκες με ήπια φωτογήρανση. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής χρησιμοποιήθηκε κακάο το οποίο παράχθηκε με τέτοιον τρόπο ωστε να διατηρηθούν οι φλαβανόλες, μια ομάδα φλαβονοειδών που περιέχονται στο κακάο.

Άλλες τροφές

Τομάτες: Οι τομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Η βελτίωση αυτή της κυκλοφορίας του αίματος βοηθά το πρόσωπο να παραμένει λαμπερό.

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί περιέχουν καλά λιπαρά, σελήνιο και παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση. Προτιμήστε τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

Μέλι: Το μέλι παρουσιάζει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι ευεργετικό στο δέρμα με εσωτερική και εξωτερική τοπική χρήση.

Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό λόγω της βιταμίνης Ε που περιέχει.

Βιταμίνες

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C ενισχύει το δέρμα ενάντια στα σημάδια του χρόνου.

Η τοπική εφαργμογή της βιταμίνης C μεταξύ άλλων προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου, προστατεύει το δέρμα απο τα αποτελέσματα της έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB και βελτιώνει περιπτώσεις φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος. Στα συμπεράσματα αυτά οδηγήθηκαν ερευνητές του Tulane University των ΗΠΑ, μετά απο σχετική μελέτη.

Φαίνεται όμως οτι ωφέλιμη για το δέρμα είναι και η κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη C, όπως αποδείχτηκε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition τον Οκτώβριο του 2007. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής οδήγησαν στο συμπέρασμα οτι η αυξημένη κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη C και λινολεϊκό οξύ, σε συνδυασμό με περιορισμό της κατανάλωσης λιπών και υδατανθράκων, σχετίζεται με σαφώς μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων και ξηρότητας του δέρματος.

Σύμφωνα με την Patricia Farris, MD, απο το τμήμα δερματολογίας του Tulane University των ΗΠΑ, η βιταμίνη αυτή συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου, απαλύνοντας με τον τρόπο αυτό λεπτές γραμμές και ρυτίδες έκφρασης. Η βιταμίνη C παρουσιάζει επίσης σημαντική αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες και προκαλούν βλάβη στο δέρμα.

Βιταμίνη Κ2

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ2 μειώνει το ποσοστό διήθησης των νεφρών, που σχετίζεται με αυξημένες ρυτίδες στο πρόσωπο, όπως επισημαίνουν αμερικανοί ερευνητές.

Η βιταμίνη αυτή είναι επίσης σημαντική για τη μεταφορά του ασβεστίου στα οστά και δόντια, καθώς και για την απομάκρυνσή του από τις αρτηρίες και αρθρώσεις (περιπτώσεις αρθρίτιδας).

Η Κ2 περιέχεται στο βούτυρο, στα αυγά, στα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης, στα σταυρανθή και στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Βιταμίνη Ε

Σημαντική είναι και η βιταμίνη E, η οποία παρουσιάζει αντιοξειδωτική και ενυδατική δράση. Η βιταμίνη αυτή, ιδιαίτερα η μορφή της άλφα-τοκοφερόλης, βελτιώνει την υφή του δέρματος και περιορίζει το βάθος των ρυτίδων.

Τοπικές εφαρμογές

Σησαμέλαιο

Ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στις ρυτίδες, είναι και η εφαρμογή σησαμέλαιου στο πρόσωπο.

Το σησαμέλαιο διαθέτει σημαντικές αντιβακτηριακές και επουλωτικές ιδιότητες, ενώ προστατεύει το δέρμα και από την επίδραση των ηλιακών ακτίνων. Παρουσιάζει επίσης αντιγηραντική δράση, χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχει. Λειτουργεί ως μία καλή ενυδατική κρέμα προσώπου, διατηρώντας το δέρμα λείο και απαλό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά οξέα.

Λάδι για μασάζ με καρύδα και δεντρολίβανο

Μια καλή επιλογή για την αντιμετώπιση των ρυτίδων είναι το απαλό μασάζ, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από 5 γραμμάρια λάδι καρύδας και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου. Το μασάζ αυτό μπορεί να γίνεται κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

Το έλαιο καρύδας περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν το σώμα μας απο την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Το έλαιο αυτό όμως παρουσιάζει και σημαντικές ενυδατικές ιδιότητες. Συνιστάται η χρήση του βιολογικού, μη εξευγενισμένου ελαίου καρύδας.
Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου τονώνει το δέρμα και επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την εμφάνιση των ρυτίδων.

Μια άλλη λύση είναι το έγχυμα από 50-60 γρ. φύλλων και ανθών αποξηραμένου ή φρέσκου δεντρολίβανου, σε ένα λίτρο νερού.
Χρησιμοποιείται σε λοσιόν ή σε βαποριζατέρ, κάθε πρωί και βράδυ, σε πρόσωπο καλά καθαρισμένο.

Πλύσεις με μάραθο

Αποτελεσματικές ενάντια στις ρυτίδες είναι και οι πλύσεις με αφέψημα μάραθου.

Ο μάραθος περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το βότανο αυτό βελτιώνει τη ροή του αίματος στα κύτταρα του δέρματος και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το ώριμο δέρμα, το οποίο και τονώνει ενώ παράλληλα μειώνει τις ρυτίδες.

Άλλες ευεργετικές για το δέρμα δράσεις του είναι η εξισορρόπηση της λιπαρότητας και η εξουδετέρωση της κατακράτησης υγρών στους ιστούς του δέρματος, με αποτέλεσμα τη μείωση του πρηξίματος.

Αποτελεσματικό ενάντια στις ρυτίδες είναι και το έγχυμα τίλιου, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε ως λοσιόν προσώπου.

Το τίλιο συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση της ακμής και των φακίδων.

Κρέμες

Κρέμα λεβάντας

Η κρέμα λεβάντας παρέχει προστατευτική και θρεπτική δράση. Σε ένα φλυτζάνι νερό, κάνετε αφέψημα 1 κ.σ. άνθη λεβάντας. Σε άλλο σκεύος σε μπεν μαρί, ζεστάνετε μέχρι να λιώσει 1 κ.σ. λανολίνη και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Όταν κρυώσει, ανακατέψτε το με το τσάι λεβάντας.

Κρέμα μαρουλιού

Ζεσταίνετε σε μη μεταλλικό δοχείο, σε μπεν μαρί, 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο τρυφερό μαρούλι, μισό φλυτζάνι λανολίνη και μετά την απόσυρση από τη φωτιά και αφού κρυώσει, προσθέτετε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ή 2 σταγόνες από το άρωμά σας. H κρέμα μαρουλιού χαρίζει λάμψη στο δέρμα και είναι ευεργετική για την τόνωσή του.

Μάσκες περιποίησης

Μάσκες με βασιλικό πολτό και μέλι

Ο βασιλικός πολτός και το μέλι αποτελούν εξαιρετικά προϊόντα για την υγεία και ομορφιά του δέρματος.

Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, περιέχοντας μεταξύ άλλων αμινοξέα τα οποία αποτελούν συστατικά του κολλαγόνου. Ενυδατώνει, κάνει το δέρμα πιο σφριγηλό και ελαστικό, ενώ περιέχει και θρεπτικά στοιχεία που ανανεώνουν το δέρμα. Επιπλέον, η κατανάλωση βασιλικού πολτού ρυθμίζει ορμονικές ανισορροπίες οι οποίες έχουν επιπτώσεις στην επιδερμίδα.

Μέλι

Το μέλι έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Διαθέτει επίσης σημαντικές επουλωτικές και εξισορροπητικές ιδιότητες, θρέφει και ενυδατώνει φυσικά το δέρμα αλλά και επιταχύνει την ανανέωση των ιστών. Επιπλέον, έχει αντιμικροβιακή δράση και προστατεύει την επιδερμίδα από την περιβαλλοντική μόλυνση.

Μάσκα με βασιλικό πολτό και μέλι

Αναμειγνύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό πολτό, δημιουργείτε μια μάσκα με εντυπωσιακά αποτελέσματα για το δέρμα του προσώπου. Απλώνετε στο πρόσωπο για 20 λεπτά, και ξεβγάζετε με χλιαρό και, στη συνέχεια, κρύο νερό. Ολοκληρώνετε την περιποίηση εφαρμόζοντας κανονικά την ενυδατική σας κρέμα.

Μάσκα με μέλι και πορτοκάλι

Μια άλλη εξαιρετική μάσκα γίνεται αναμειγνύοντας 3 κουταλάκια του γλυκού μέλι και τον χυμό μισού πορτοκαλιού. Τα ανακατεύουμε και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Εφαρμόζεται χλιαρό στο πρόσωπο και το λαιμό. Διατηρείτε για 20 λεπτά και μετά ξεβγάζετε με χλιαρό και έπειτα κρύο νερό. Στη συνέχεια εφαρμόζετε κανονικά την ενυδατική σας κρέμα.

Μάσκα με μέλι και γάλα

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική μάσκα με μία κουταλιά της σούπας μέλι και μία κουταλιά της σούπας γάλα. Ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και εφαρμόζετε στο πρόσωπο για 20 λεπτά. Μετά απομακρύνετε με χλιαρό και, στη συνέχεια, κρύο νερό. Ολοκληρώνετε την περιποίηση εφαρμόζοντας την ενυδατική σας κρέμα.

Μάσκα με βασιλικό πολτό και γάλα

Το γάλα μπορεί να συνδυαστεί και με βασιλικό πολτό, αναμειγνύοντας 1/4 κουταλιού του γλυκού βασιλικό πολτό με ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα. Εφαρμόζετε στο πρόσωπο για 20 λεπτά και ξεβγάζετε με άφθονο νερό, αρχικά χλιαρό και στο τέλος κρύο. Στη συνέχεια εφαρμόζετε την ενυδατική σας κρέμα.

Μάσκα με μέλι, γάλα και αλόη

Μια άλλη επιλογή είναι η λεγόμενη μάσκα της Κλεοπάτρας, η οποία απευθύνεται σε όλους τους τύπους δέρματος. Η μάσκα αυτή περιλαμβάνει δύο κουταλιές της σούπας μέλι, δύο κουταλιές της σούπας άπαχο γάλα και μισή κουταλιά σούπας αλόη. Ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές, απλώνετε στο πρόσωπο διατηρώντας το για μισή ώρα, και στη συνέχεια ξεβγάζετε με χλιαρό νερό και έπειτα κρύο νερό. Ολοκληρώνετε εφαρμόζοντας την ενυδατική σας κρέμα.

Το γάλα αποτελεί φιλικό καθαριστικό για το ώριμο δέρμα. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες του γάλακτος έχουν ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες, απελευθερώνοντας συγκεκριμένα αμινοξέα που συμμετέχουν στη σύνθεση κολλαγόνου, κερατίνης και ελαστίνης.

Μάσκα με κεράσι

Δράση: Το κεράσι απαλύνει και τονώνει τα δέρματα με αυξημένες ανάγκες. Συνδυάζεται πολύ καλά με το μέλι, για τον σχηματισμό μιας εξαιρετικής μάσκας για ρυτίδες. Η μάσκα αυτή μπορεί να εφαρμόζεται πολύ τακτικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 • Υλικά:
 • 1/4 του κιλού κεράσια
 • 50 γραμμάρια μέλι

Εκτέλεση: Πολτοποιείτε τα κεράσια, αφού έχετε προηγουμένως αφαιρέσει τα κουκούτσια τους, και προσθέτετε το μέλι. Απλώνετε το μείγμα αυτό στο πρόσωπο και στη συνέχεια αφαιρείτε με χλιαρό νερό.

Μάσκα με ρόδι

Δράση: Το ρόδι έχει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας απο τη βλάβη που προκαλούν οι ακτίνες UVB. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των πανάδων.

 • Υλικά:
 • λίγο χυμό απο σπόρους ροδιού
 • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
 • 1 κουταλιά σούπας γιαούρτι

Εκτέλεση: Αναμειγνύετε τα υλικά, και εφαρμόζετε το μείγμα στο πρόσωπο για 15 λεπτά. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό και έπειτα κρύο νερό. Ολοκληρώνετε την περιποίηση εφαρμόζοντας την ενυδατική σας κρέμα.

Αντιοξειδωτική δράση παρουσιάζει και το σύκο, με αποτέλεσμα να ενισχύει το δέρμα απέναντι στη διαδικασία του γήρατος. Οι κόκκινες ποικιλίες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μάσκα με αυγό, ελαιόλαδο και λεμόνι

Δράση: Ιδιαίτερα για την περίπτωση των ρυτίδων στην περιοχή του λαιμού, πολύ αποτελεσματική είναι η εφαρμογή ενός είδους μαγιονέζας.

Ιδιότητες: Το αυγό περιέχει μεταξύ άλλων βιταμίνη A, γνωστή και ως ρετινόλη. Η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης αυτής βελτιώνει τις ρυτίδες που σχετίζονται με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association το 2007. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης οτι συμβάλλει στην παραγωγή ενώσεων που ανανεώνουν το δέρμα, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την εμφάνιση και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Το αυγό περιέχει επίσης την αντιοξειδωτική ουσία της λουτεΐνης, η οποία ενισχύει την ενυδάτωση και ελαστικότητα του δέρματος.
Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη E, η οποία έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές και ενυδατικές ιδιότητες. Σύμφωνα με το University of Maryland Medical Center, η βιταμίνη αυτή και ιδιαίτερα η μορφή της άλφα-τοκοφερόλης μπορεί να βελτιώσει την υφή του δέρματος και να περιορίσει το βάθος των ρυτίδων.
Το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C, η οποία έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, ενώ περιορίζει και τις επιβλαβείς συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο.

 • Υλικά:
 • 1 κρόκος αυγού
 • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
 • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση: Ανακατεύετε το αυγό με το ελαιόλαδο και ρίχνετε σταγόνα-σταγόνα το λεμόνι. Εφαρμόζετε στον λαιμό και διατηρείτε για 20-30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό και απλώνετε την ενυδατική σας κρέμα.