Αδυνάτισμα: Γιατί δε μπορώ να χάσω βάρος;

Ποιος είναι ο λόγος που δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος απο ένα σημείο της δίαιτας και μετά και ποιες λύσεις υπάρχουν

Τελευταία ενημέρωση: 7/10/2016

Γυναίκα που χαμογελά, κρατώντας πιάτο με σαλάτα

Ο ρόλος της λεπτίνης

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα οτι το σωματικό βάρος επηρεάζεται αποκλειστικά απο την ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνεται και τη θέληση του ατόμου να το ελέγξει. Ωστόσο οι περισσότεροι απο αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος, δεν έχουν αποτελέσματα απο ένα σημείο της δίαιτας και μετά.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη δυσκολία αυτή στην λεπτίνη. Πρόκειται για μια ορμόνη που παράγεται μέσα στα λιποκύτταρα, η οποία είναι υπεύθυνη για τις καύσεις του σώματος.

Όταν με τη δίαιτα η λήψη θερμίδων μειώνεται απότομα και δραστικά, μειώνεται και η παραγωγή λεπτίνης. Επιπλέον, η απώλεια λίπους συμβάλλει στον περιορισμό της ήδη υπάρχουσας ποσότητας λεπτίνης στο σώμα. Στο γεγονός αυτό οφείλεται η αδυναμία απώλειας βάρους απο ένα σημείο της δίαιτας και μετά, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Columbia, του St. Luke's Roosevelt Hospital Center και της ιατρικής σχολής Weill του πανεπιστημίου Cornell.

Λόγω της μείωσης της λεπτίνης, ο εγκέφαλος λαμβάνει λάθος σήματα οτι ο οργανισμός κινδυνεύει να λιμοκτονήσει και οτι επομένως χρειάζεται τροφή, με αποτέλεσμα να αλλάζει τη συμπεριφορά του. Έτσι, επιβραδύνει τον μεταβολισμό και αυξάνει την όρεξη, περιορίζοντας τις καύσεις για να επανακτήσει το λίπος που πιστεύει οτι λείπει.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί όμως να επηρεάσει και τα παχύσαρκα άτομα, έστω και αν παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα λεπτίνης. Είναι γεγονός οτι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του λιπώδους ιστού, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της λεπτίνης στο σώμα. Αν όμως παρουσιάζεται το ορμονικό ελάττωμα της λεγόμενης "αντίστασης στη λεπτίνη", ο εγκέφαλος μπορεί να μην αντιλαμβάνεται την υπερεπάρκειά της στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αύξηση του αισθήματος πείνας και στον περιορισμό των καύσεων.

Η σημασία της λεπτίνης δεν αφορά μόνο την αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους. Οι ερευνητές της Framingham Heart Study ανακάλυψαν οτι τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης μπορεί επίσης να προστατεύουν απο την εκδήλωση της νόσου αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Πως μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα λεπτίνης

Υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί τρόποι που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της λεπτίνης, έτσι ώστε ο οργανισμός να ξεπερνά τη δυσκολία απώλειας του περιττού σωματικού βάρους, παρά τη συνέχιση της δίαιτας.

Το πρωινό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, γιατί αυτές παρέχουν στον οργανισμό τα δομικά στοιχεία για σχηματισμό ορμονών.

Κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα με 5 ώρες απόσταση μεταξύ τους, χωρίς ενδιάμεσα σνακς. Ο μεγαλύτερος αριθμός γευμάτων κουράζει το συκώτι και δε βοηθά στη λειτουργία των ορμονών. Επίσης να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα και η κατανάλωση υδατανθράκων.

Να αποφεύγεται η έντονη, υπερβολική σωματική άσκηση, ειδικά αν υπάρχουν ορμονικά προβλήματα, για να προστατευτεί ο οργανισμός απο το επιπλέον στρες.

Να εκθέτετε το σώμα σας στο εξωτερικό περιβάλλον, το φως και τον ήλιο.

Να καταναλώνετε Ω3 λιπαρά οξέα και να περιορίσετε την κατανάλωση των Ω6 για αποφυγή φλεγμονών.

Το τελευταίο γεύμα της ημέρας να το καταναλώνετε 3 ώρες πριν τον ύπνο. Τα επίπεδα της λεπτίνης είναι υψηλότερα τις βραδινές ώρες.

Να προσπαθείτε να συμπληρώνετε 8 ώρες ύπνου και να κοιμάστε οσο το δυνατόν νωρίτερα, κατά προτίμηση γύρω στις 10 μ.μ. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα λεπτίνης.

Να αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, της ζάχαρης και της γλουτένης.

Απαραίτητος όρος είναι η προσπάθεια αποφυγής του στρες.

Με τους απλούς αυτούς τρόπους θα ενισχύσετε σημαντικά την προσπάθεια απώλειας βάρους, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας.